Haber / Murat ERVİN

Bergama'da doğrudan bir şekilde yaklaşık bin 200 kişiye, dolaylı olarak ise yaklaşık 2 bin 400 kişinin istihdamını sağlayacak olan 152 milyon liralık proje için yapılan halkın katılımı toplantısı, vatandaşların itirazları üzerine gerçekleşemedi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk, Tarım Organize Sanayi Bölgesi yapılmak istenen meranın yaklaşık 3 bin dönümlük bir alanı kapladığını ve köylülerin hayvanlarını bu meradan beslediklerini söyledi. Meraların mülkiyetinin devlette, kullanım hakkının ise köy tüzel kişiliğinde olduğunu kayden Türk, “Yaklaşık 2 bin 500 dönüme yapılacak OSB için, nitelik değişikliği yapılarak mera statüsünden çıkarılmak isteniyor. Bu alanın belli bir sermaye grubununu hizmetine verilmesine karşı köylülerimiz de dava açtı” dedi.

'KÖYLÜYÜ, İŞÇİ YAPACAKLAR'

Bölgede köylülerin küçükbaş hayvancılık ile geçimini sağladığını ve meranın da aktif şekilde kullanıldığına dikkat çeken Tevfik Türk, yapılacak OSB'de köylülerin işçi olarak çalışmaya zorlanabileceğini aktardı. Türk, “OSB içinde 110 bin küçükbaş hayvan yetiştirilmesi planlanıyor. İzmir genelinde beslenen toplam küçükbaş hayvan sayısının 910 bin olduğunu düşünürseniz tek bir noktada bu denli bir yoğunluk çok büyük sorunlar çıkarır. Ayrıca İzmir'in tamamında günlük süt üretimi günlük 97 ton iken, bu sayı OSB'de 124 tonu bulacak. Burası tamamen endüstriyel bir tarım alanına dönüştürülecek; hayvancılık yapamaz hale gelen köylümüz de burada işçi olarak çalışmak zorunda kalacak” diye konuştu.

MERAYDI, SANAYİ ALANI OLDU

Büyükşehir yasasıyla meranın Hazine'ye devredildiğini hatırlatan Türk, “Buranın OSB olarak ilan edilmesiyle mera vasfı değişikliğe uğradı ve sanayi alanı haline getirildi. Köylülerimiz de bu vasıf değişikliğine karşı dava açtı. 110 bin baş hayvanın olduğu alanda hayvanlardan ortaya çıkacak metangazı, kökü kokular ve atıkları da çevreye zarar verecek; bölgeyi yaşanılmaz bir hale getirecek” ifadelerini kullandı.

'PAMUĞU BİTİREBİLİR'

Söz konusu OSB'nin Bergama Ovası'nın ürün desenini de olumsuz etkileyeceğini kaydeden Türk şöyle konuştu: “110 bin hayvanın beslenmesi için yem bitkisinin dikilmesi, yetiştirilmesi gerekiyor. Çünkü sadece samanla hayvanları besleyemezsiniz. Bunun için yem bitkisi de ovaya ekilecek. Tüm Bergama Ovası'na ekilecek bu bitkiler nedeniyle endemik bitkiler tehlike altına girecek ve ürün deseninde bozulmalar yaşanacak. Mesela, Bergama pamuğu bitme noktasına gelecek.

'YOK ETME PROJESİ'

Bergama'da zaten su sorununu yaşanıyor. Kurulmak istenen OSB, bu sorunu daha da artıracak. Kısa sürede ne içecek su, ne de tarlaları sulayıp hayvanlara içirecek su kalmayacak. Hergün 110 bin hayvana su sağlayacak, bu hayvanların yiyeceği yemleri yetiştirmek için ovayı düzenli olarak sulayacak su maalesef yok. Meraları ıslah etmemiz gerekirken yok etme yolunun seçilmesini anlamıyoruz. Çünkü bu proje, merayı yok etme projesidir.”

Mera'da yapılan değişikliğe karşı dava açıldığını, ayrıca çevresel etki değerlendirmesine (ÇED) yönelik de dava açılacağını anlatan Türk, yasal süreçlerin sonuna kadar devam ettirileceğinin altını çizdi. Türk, halka rağmen buraya Tarım OSB'nin yapılamayacağını da belirtti.