Adını; Eski Milli Eğitim Bakanı ve Köy Enstitüleri’nin Kurucusu Hasan Ali Yücel’in ve dönemin İlköğretim Genel Müdürü olan İsmail Hakkı Tonguç’un soyadlarının birleşiminden alan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Vakfı (İYTEV) Yücel Tonguç Koleji, Urla Kalabak mevkisinde 9 dönüm arazi içindeki bir orman okulu olarak eğitim veriyor. Doğa’nın içinde bilim ve sanatın buluştuğu okulda öğrenciler, aldıkları eğitimi deneyimleyerek taçlandırıyor.

İzmir’in kavurucu sıcağında çam ağaçlarının gölgesindeki İYTEV Yücel Tonguç Koleji’ni gazetemizin Yayın Koordinatörü Sinan Keskin ve Yazar Sadık Uçar ile beraber gittik. Okul hakkında bilgi vermek ve sorularımızı yanıtlamak için Okul Müdürü Senem Takmaz ve Okulun Eğitim Danışmanı Erdoğdu Özcan karşıladı bizi.


KÖY ENSTİTÜSÜ MİSYONU

Okulun bulunduğu arazinin büyüsüne kapılıp ana binaya giriş yaptığımızda cıvıl cıvıl çocuk sesleri ve öğrencilerin hazırladığı birbirinden güzel proje ödevleri bizleri karşıladı. Hayranlıkla her bir köşesini izlediğimiz okulda, Müdür Senem Takmaz’ın odasında okul hakkında bilgi almak için bir çay molası verdik. Genç ve dinamik bir müdür olan Takmaz, eğitim misyonlarını Köy Enstitüsü'nden aldıklarını ve bu misyonu ormanın içinde hayata geçirdiklerini dile getirdi. Değişen ve betonlaşan dünyada çocukların doğa ile uyumlu gelişmesi için orman okulu fikri doğduğunu aktaran Takmaz, orman okulunun çocukların dış dünyadaki rahatsız edici uyarıcılardan uzak kalmasına ve konsantre olmalarına katkıda bulunduğunu ifade etti. Takmaz, “Orman okulları, öğrencileri aktif olmak için teşvik eder ve onlara risk alma şansı sunar. Çocuklar kendileri üretirler, başarırlar ve başarısızlığı deneyimler; zorluklarla mücadele etmeyi ve sorun çözmeyi daha iyi öğrenirler. En önemlisi de doğayla zaman geçirme ve onu keşfetme fırsatı bulurlar” dedi.

DÜŞÜNEN, SORGULAYAN, ÜRETEN

Okulun güçlü ve dinamik öğretim programı ile öğrencilerin düşünen, sorgulayan ve üreten bireyler olarak geliştiğini söyleyen Takmaz, “Öğrencilerimize sunduğumuz öğretim programları, teknolojik ve sosyolojik gelişimleri ve değişimleri takip edilerek, başta İYTE olmak üzere seçkin üniversitelerin eğitim bilimleri konularındaki çalışmalarından faydalanılarak ve güncel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak çağdaş yaklaşımlarla sürekli olarak güncellenir. Programımız öğrenciyi düşünmeye, sorgulamaya ve üretmeye yöneltir. Gerçek anlamda öğrenme ve öğrenmeyi öğrenme başarının temeli olarak görülür” sözlerini kaydetti.

SADIK UÇAR'IN 'OKUMAKLA BAŞLAR HER ŞEY' YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ

ETKİN BİREYLER

Yetkin eğitim kadrosu ve üst düzey düşünmeyi geliştirecek öğretim ve ölçüm teknikleriyle geleceğin nesillerini en iyi şekilde yetiştirmek için yaklaşık 14 yıldır Urla’da başarılara imza attıklarını belirten Takmaz, “Öğrencileri bireysel farklılıklarının önemsendiği bir ortamda; Atatürk ilkeleri doğrultusunda, çağdaş yaşamın gerektirdiği bilgi, beceri ve değerlerle donatarak; paylaşımcı, katılımcı, sorgulayan, yapıcı, yaratıcı, üretken, kendini yenileyen, özgüveni ve özsaygısı gelişmiş, bireysel ve toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı yüksek, gençler olarak yetiştirmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu. Eğitim sistemleriyle yetiştirdikleri çocukların gelecekte etkin ve önemli roller üstlenen bireyler olabileceklerinin altını çizen Takmaz, “Öğrencilerimiz yetişkin olduklarında gerek özel gerek toplumsal ve gerekse de iş hayatlarında karar verici ve problem çözücü bireyler olarak belirli görevleri ve rolleri üstlenecekler” dedi.

İNGİLİZCE BİR KABUS DEĞİL

Dil eğitimi konusunda iddialı bir kurum olduklarını belirten Takmaz, “Okullarımızda öğrencilerimizin yaş gelişim özellikleri dikkate alınarak, okuma, yazma, dinleme ve konuşma gibi dört temel becerinin yanı sıra eleştirel ve yaratıcı düşünme yeteneklerini de geliştirmeye yönelik hazırlanmıştır. İngilizce dil programı uygulanmaktadır. İngilizce öğretiminde hedefimiz İngilizceyi etkin bir iletişim aracı olarak akıcı bir şekilde kullanabilen, ulusal ve uluslararası geçerliliği kabul edilmiş İngilizce yeterlilik düzeyine ulaşmış öğrenciler mezun verebilmektir” dedi. 

Eğitim neferlerinin imece ruhu ile kuruldu

İzmir Özel Eğitim İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve İYTEV Yücel Tonguç Koleji Eğitim Danışmanı Erdoğdu Özcan, okulun Uygar Eğitim Kooperatifince imece usulü ile yapıldığını söyledi. Hidayet Karakuş, Muzaffet İzgü, Filiz Kartal, Adil Karakuş, Ahmet Ertem, Sevim Çelikel, Yılmaz Sunucu Ferah Erbil, Raziye Yağcıoğlu, Emine Gün ve Nermin Ertekin’in girişimleriyle kooperatifin kurulduğunu anlatan Özcan, Aziz Kocaoğlu, Kazım Umdular, Alaattin Yüksel, Ali Nevzat Tunca gibi İzmir’in tanınmış isimlerinin de kooperatifin ortaklarından olduğunu belirtti. Okulda; anasınıfı, ilkokul ve ortaokul düzeyinde eğitim verdiklerini aktaran Özcan, lise düzeyinde eğitim vermeyi amaçladıklarını ifade etti.