SEMİ TEKTAŞ/İzmir Ticaret Odası (İZTO) hizmet binasının engelli bireylerin erişimi için gerekli kriterleri karşılaması nedeniyle 3 yıldızlı kırmızı bayrak almaya hak kazandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay bayrağı Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener’e takdim etti.
Tugay: Amacımız net
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bugün sizlerle, İzmir’in, Büyükşehir Belediyemizin bir gurur kaynağı vesilesiyle buluştuk. Türkiye’nin erişilebilirlik simgelerinden Kırmızı Bayrak’ın 98’incisini, kentimizin bir başka gurur kaynağı İzmir Ticaret Odamıza takdim edeceğiz. İzmir öyle bir şehirdir ki herkes, her kesim birbirine ulaşabileceği yakınlıktadır. Hem fiziki hem duygusal yakınlıktan söz ediyorum. İzmir, ayrımcılık yapmaz, herkesi eşitler. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak sürdürdüğümüz Kırmızı Bayrak uygulaması, kentimizin bu karakteristik özelliğine dayanıyor. Çünkü biz, erişilebilirliği bir ayrıcalık değil, temel hak olarak görüyoruz. Kırmızı Bayrak uygulaması, 2013 yılında düzenlediğimiz Engelsizmir Kongresi’nin en önemli çıktılarından biridir. Türkiye’de ilk kez İzmir’in hayata geçirdiği bu model, bir erişilebilirlik markasıdır. Kırmızı Bayrak uygulaması; engelli bireylerin, kamuya açık alanlarda hizmet veren tüm kurumların mekânlarına ve ayrıca ulaşım araçlarına engelsiz erişebilmesini teşvik ediyor. Amacımız çok net: İzmir’de erişilebilirliği istisna olmaktan çıkarıp kentin tamamına yayılan bir standart hâline getirmek” dedi.
“Titizlikle inceleniyor”
Kırmızı Bayrak uygulamasını anlatan Başkan Cemil Tugay, “Başvuran kurumlarımız, Büyükşehir Belediyemizin Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda, Erişilebilirlik Koordinasyon Komisyonumuz tarafından titizlikle inceleniyor. Başvuru mekânları, yerinde denetleniyor ve raporlanıyor. Bu denetimlerde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının erişilebilirlik kriterleri esas alınıyor. Sağlanan kriter oranına göre başvuru sahiplerine 1, 2 ya da 3 yıldızlı Kırmızı Bayrak veriliyor. Kriterlerin %60’ını sağlıyorsa 1 yıldız; %75’ini sağlıyorsa 2 yıldız; %90’ını sağlıyorsa 3 yıldızlı Kırmızı Bayrak veriliyor. Yani bu bayrak; somut, ölçülebilir ve denetlenmiş bir emeğin sonucudur. Bugün ise bu emeğin en üst düzey karşılığını yani 3 yıldızlı Kırmızı Bayrak’ı takdim ediyoruz. İzmir Ticaret Odası, belediyemize başvurdu. Arkadaşlarımız gerekli incelemeleri yaptı. Bina girişinden kullanım alanlarına kadar pek çok noktada erişilebilirlik kriterlerinin büyük titizlikle karşılandığını gördük. Süreç boyunca gerekli düzenlemeler için kendilerine teknik destek sağladık. Sonuçta İzmir Ticaret Odası, bu alandaki en yüksek standart olan 3 yıldızlı Kırmızı Bayrak almaya hak kazandı. Bu başarı, köklü bir kurumun çağın gereklerine nasıl hızla ve kararlı şekilde uyum sağladığının göstergesidir. 141 yıllık geçmişi, 105 bini aşkın üyesiyle İzmir ekonomisinin kalbi niteliğindeki Ticaret Odamızın attığı adım, iş dünyasında sosyal sorumluluğun somut karşılığıdır. Odanın bu girişimi tüm kurumlara örnek olmalıdır. İzmir’de geniş bir kesimi temsil eden Mahmut Özgener başkanlığındaki Ticaret Odamızla aynı duyarlılığa sahip olmaktan dolayı mutluyum. Bu yaklaşımı yalnızca fiziksel mekânlarla sınırlı olmaması; odamızın, dijital hizmetlerden kurumsal işleyişe uzanan bütüncül bir erişilebilirlik anlayışına sahip olması sevindirici. Çünkü erişilebilirlik, kurumsal kalitenin ve insan odaklı yönetim anlayışının göstergesidir” ifadelerine yer verdi.
24 bina 3 yıldızlı kırmızı bayrak aldı
Tugay açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi;
“Bugün 98’inci Kırmızı Bayrağımızı İzmir Ticaret Odasına takdim etmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Kentimizde bugüne kadar çok sayıda kurum bu sürece dâhil oldu. Aralarında hastanelerimizin, engelsiz yaşam merkezlerimizin ve farklı kamu yapılarımızın bulunduğu 24 bina, 3 yıldızlı Kırmızı Bayrak almaya hak kazandı. Kırmızı Bayrak uygulamamız aynı zamanda bir teşvik modelidir. Biz, bu bayrağın çoğalmasını istiyoruz. Erişilebilirlik engelli bireylerin yanı sıra yaşlılar, çocuklar için de çok önemlidir. Aslında hepimiz için daha yaşanabilir bir kent anlamına gelir. İzmir, erişilebilirlik konusunda kararlı adımlarla ilerliyor. Bu sayının kısa süre içinde daha da artacağına eminim. İzmir’de herkesin eşit ve adil koşullarda yaşamaya, İzmir’i herkes için erişilebilir kılmaya devam edeceğiz. Bu süreçte başta Kırmızı Bayrak Komisyonumuz olmak üzere emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu başarıya imza atan İzmir Ticaret Odasını, başta Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mahmut Özgener olmak üzere tüm yöneticilerini ve çalışanlarını yürekten kutluyorum. Attığınız adımın, kentimizdeki diğer kurum ve kuruluşlara da ilham vereceğine inanıyorum. Hep birlikte daha engelsiz bir İzmir için çalışmaya devam edeceğiz.”
Üç yıldızlı bayrak ile ödüllendirildi
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise, “İzmir Ticaret Odası, tarihin her döneminde köklü geçmişi ve güçlü kurumsal yapısıyla yalnızca ekonomik kalkınmaya değil, toplumsal gelişime de öncülük eden bir anlayışla hareket eden bir kurum olma özelliği taşıyor. Bizler devraldığımız bu mirasla, göreve geldiğimiz ilk günden beri yürüttüğümüz projelerle, yalnızca üyelerimize değil, tüm topluma fayda üretmeye odaklanıyoruz. Bu doğrultuda geliştirilen iş birlikleri ve projelerin, İzmir’imizin daha yaşanabilir, kapsayıcı ve rekabetçi bir dünya kenti haline gelmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Şimdiye kadar sosyal sorumluluk alanında yürüttüğümüz çalışmaların somut bir meyvesi olduğuna inandığımız bir başarıyı, bugün sizlerle birlikte kutlamaktan dolayı heyecanlıyız. İçerisinde bulunduğumuz Odamız hizmet binası, İzmir Büyükşehir Belediyemiz tarafından kentte yalnızca 24 binanın alabildiği “Üç Yıldızlı Kırmızı Bayrak” ile ödüllendirildi. Büyük bir titizlikle yapılan denetimlerde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın Erişebilirlik İzleme ve Denetleme formları referans alındı. Kırmızı Bayrak Denetim Raporu’nda, bina girişinden, kullanım alanlarına kadar pek çok noktada belirlenen kriterlerin karşılandığına karar verildi” dedi.
Özgener açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi;
“Fiziksel mekânlarımızdan dijital hizmetlerimize kadar her alanda, engelli bireylerimizin ihtiyaçlarını gözeten, kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler üretmeye ve bunları daha da geliştirmeye büyük önem veriyoruz. Toplumsal faydayı önceleyen, fırsat eşitliğini destekleyen ve herkes için erişilebilir bir hizmet anlayışını benimseyen bir kurum olma hedefiyle çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdüreceğiz. Bu hedefimiz doğrultusunda, yine İzmir Büyükşehir Belediyemiz ile iş birliğinde ve Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Dokuz Eylül Üniversitesi, Rotary Kulüpleri’nin destekleriyle 22 Mayıs'ta “Destekli İstihdam Zirvesi: İş'te Nöroçeşitli Var" Etkinliği’ni Odamızda gerçekleştireceğimizi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu etkinlik kapsamında; engelli bireylerin istihdamına yönelik iyi uygulamaların, iş dünyası ile buluşturulmasının, firmaların destekli istihdam modeli konusunda bilgilendirilmesinin ve kapsayıcı iş ortamlarının yaygınlaştırılmasını amaçlıyoruz.”




