Haber / Didar DEMİRCİ

Pandemi gölgesinde uzaktan eğitim almaya çalışan öğrenciler, dün yüz yüze eğitimin ilk dersine girdi. Ancak, Kovid 19 vaka artışlarının devam ettiği bugünlerde okullarda hiçbir önlemin alınmamış olması, velileri ve öğretmenleri tedirgin etti. Bu durumda, 1 ay daha yüz yüze eğitime devam edilebileceğini, ardından hibrit ve uzaktan eğitim sistemlerinin yeniden hayata geçeceğini söyleyen eğitim çevreleri, endişelerini paylaştı.

ÇOK KALABALIK

Eğitim İş 3 Nolu Şube Başkanı Öğretmen Sevda Ketenci, okulların tedbir alınmadan açıldığını dile getirerek, “Bakanlığın okullarda aldığı tek tedbir bir kutu maske! O da 2 güne tükenecek ve bir daha ne zaman gelir belli değil. Sonuçta bu çocuklar tüm gün bir maske ile durmayacak. Anasınıfları başta olmak üzere sınıfların hepsi çok kalabalık! Bu da bulaşa ortam hazırlıyor. Özellikle anasınıfı öğretmenleri 25 kişilik sınıflarda kesintisiz 6 saat boyunca eğitim veriyor. Bir diğer mesele de devlet okullarında 50-60 kişiye varan sınıflarda ders işleniyor. Devlet, okul binalarında konteyner sınıflar oluşturarak, fiziksel şartları uygun duruma getirmeli. Özellikle acil olarak çözülmesi gereken bir konu da okullarda henüz temizlik personeli ve güvenlik görevlisi yok. Ekim ayında iş başı yapacaklar deniliyor. Ekim ayına kadar bu okulların hijyenini ve güvenliğini kim sağlayacak” diye konuştu. Yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte dışarıda oluşan kalabalıklara da değinen Ketenci, “Gerekirse tüm hayat durmalı ve yüz yüze eğitime devam edilmeli. Ancak bu koşullarda, gerekli önlemler alınmadan yüz yüze eğitime başlaması bir süre sonra eğitim öğretimin aksamasına neden olacaktır. Okul kapılarında yığınla veli oluyor. Toplu ulaşımda kalabalıklar oluşuyor. Bunun için toplumun geneli aşılanmalı ve kapsamlı bir çalışma yapılmalı” şeklinde konuştu.

'HAK KAYBINA NEDEN OLACAK'

Yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte aşı olmayan öğretmenlerin zorunlu olarak PCR testi yaptırmaları gerektiğini hatırlatan Ketenci, “Öğretmenlere PCR testi yaptırmaya zorlanıyor. Ancak şu anda sağlık sisteminin bunu kaldırması mümkün değil. Aşılı ya da aşısız tüm öğretmenlere PCR testi yapılmalı. Öğretmenlerin aşılanması bilimsel kurullarla ikna yöntemine gidilerek yapılmalı. Ayrıca burada sadece öğretmenlerin değil, tüm toplumun aşılanması gerekiyor. Bunun dışında bir de öğretmenlerin PCR testi yaptırırken uğrayacağı hak kayıpları var. PCR testi yaptırmaya giden öğretmen okula gitmediği için derse giremiyor ve bu nedenle de hak kaybına uğruyor. Biz yüz yüze eğitimin arkasındayız ancak bu durumu nasıl telafi edecekler?” dedi.

ÖNLEM: BİR KUTU MASKE

Öğrenci Veli Derneği (VELİ DER) İzmir Şube Başkanı Necati Kalafat, yüz yüze eğitimin ilk günü itibariyle velilerden şikayet mesajları gelmeye başladığına dikkat çekerek, “Okullarda hijyen konusunda çok ciddi sıkıntılar olduğuna dair fotoğraflar geliyor. Pandemi tedbirlerin alınmadığı da söyleniyor. İç içe çocuklar, sınıflar kalabalık, okulun tuvaletlerinden her yerine çok pis görüntüler paylaşılıyor. Okullar hiçbir şekilde eğitim öğretime hazır değil. Tedbir dedikleri bir kutu maske! 40 kişilik sınıflarda ders işlenmeye çalışılıyor. Özellikle liseler çok kötü bir durumda. Veliler okulların tekrardan kapanmasından korkuyor. Bu şekilde pandemiyle mücadele edilemez. Dersler 40 dk. Sanki pandemi öncesine dönülmüş gibi davranılıyor. Ama farkında değiller günde 250 kişi hayatını kaybediyor. Özel okulların, kırtasiyecilerin, kantincilerin sorununu çözmek için okulları açıyorlar ama bu şekilde olmaz” sözlerini kaydetti.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Biraz fazla risk alıyoruz

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okullarda Kovid-19 pozitif vaka çıkması durumunda yapılması gereken uygulamalarını değerlendirdi. "Sınıfta tek vaka varsa sınıf kapatılmıyor" diyen Prof. Dr. Ceyhan, "Öğretmenler ve o sınıfın öğrencileri maske takıyorsa (buna kim karar verecek belli değil) 14 gün, günde iki kez belirti takibi ile eğitim devam ediyor. İkinci vaka varsa o zaman herkes yakın temaslı sayılıyor ve evde izolasyona alınıyor. Karantinayı ancak 2 belirtili hasta varsa uygulamakla biraz fazla risk almış oluyoruz" uyarısında bulundu.