İzmirli mimar Osman Alkan (40) egzotik ağaçlar kullanarak yaptığı aydınlatma heykellerini satıp Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İzmir Şubesi'ne destek verecek.

İzmir'de yaşayan mimar Osman Alkan, egzotik ağaçlardan yaptığı aydınlatma heykellerini sergiledi. Türkiye'de ilk kez bir aydınlatma hikayeleri sergisi açıldığını ifade eden Alkan, 25 eserden oluşan ve 30 Haziran'a kadar devam edecek İzmir Ticaret Odası'ndaki sergisi için ziyaretçileri beklediğini söyledi.

İç Mimarlık Bölümü mezunu olan ve 24 yıldır profesyonel olarak bas gitar çalan Osman Alkan, egzotik ağaçlara olan ilgisinin bas gitar yapımcılarına danışmanlık hizmeti vermesinden sonra başladığını anlattı. Bu ağaçların farklı tonlardaki renkleri nedeniyle enstrüman yapımcıları tarafından tercih edildiğini dile getiren Alkan, "Egzotik ağaçların çoğu Afrika'dan geliyor. Bu koleksiyonda Türkiye'den kullandığım 4 çeşit ağaç var. Türkiye'de egzotik kereste ithal eden belli tedarikçiler var. Egzotik ağaçlar normalde heykeltraşların kullandığı ağaçlardan 20 kat daha sert olduğu için çalışması biraz daha zor. Hiçbirinde boya yok. Geometrik bir oyun ve çizgisel bir yaklaşım olarak başladığım çalışmayı 3 boyuta taşıyorum. Daha sonra arkasına led koyup ışık veriyorum" dedi. Doğal bir hammaddeyi özellikle tercih ettiğine dikkat çeken Alkan, "Bunu metalle yapmak çocuk oyuncağı olurdu. Ağacı kesip zımparaladığınız zaman ortaya bir koku çıkıyor. Hepsini elle yapıyorum. İşin keyifli tarafı bu. Doğal olması ve ağacın kokusu hoşuma gidiyor. Zımparanın sesi beni heyecanlandırıyor" diye konuştu.

ÖĞRENCİLERE BURS VERECEK


Bu maceranın 1.5 yıl önce başladığını söyleyen Alkan, Türkiye'de egzotik ağaçlardan yapılan aydınlatma heykelleriyle ilgili bir piyasanın bulunmadığını belirterek ilk sergisi ile sosyal bir projeye de destek vermek istediğini anlattı. Alkan şunları ifade etti.

"Bu ağaçları yaklaşık 40 santim genişliğinde 7 metre boyunda keresteler olarak alıp kesiyorum. Önce çiziyorum, sonra keresteye şekil veriyorum. Mimar meslektaşlarım kendi projeleri için sipariş veriyor ve onlara özel tasarımlar yapıyorum. Bu koleksiyon haziranın sonuna kadar burada sergilenecek. Bu heykeller sadece bir aydınlatma aracı olarak değil iç mimari tasarım objesi olarak değerlendiriliyor. Fiyatları 4 bin ile 9 bin lira arasında değişiyor. Gelirin bir kısmını üniversite okuyan kız öğrencilere burs desteği sağlayan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği'ne bağışlayacağım."

Osman Alkan, ikinci sergisini 4 Ağustos- 30 Eylül tarihleri arasında Datça Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi'nde açacak.