Haber/Didar DEMİRCİ
Zorlu bir eğitim öğretim dönemini daha geride bıraktıklarının altını çizen Eğitim-Sen İzmir 3 Nolu Üniversiteler Şubesi Başkanı Ümit Akıncı, gazetelere verdikleri “Dokuz Eylül Üniversitesi için rektör aranıyor” ilanına ilişkin konuştu. Yönetimdeki liyakatsizliğe dikkat çeken Akıncı, “Bu dönem üniversite için çok olumlu geçmedi. Kötüye doğru bir gidiş olduğu üniversitede görüldü. Bizim üniversitede özellikle belli başlı sorunlardan biri liyakatin ortadan kaldırılması oldu” dedi.



Liyakat sorununun atama yükselmelerde kendini gösterdiğini söyleyen Akıncı, “Üniversitenin içinde bir sirkülasyon oldu. Yönetim kademelerinde, dekanlıkta, endüstri yüksek okulu müdürlüklerinde ya da daire başkanlıklarında son dönem yönetim kademelerinde büyük sirkülasyonlar oldu. Bu da aslında bir istikrarsızlığın işareti. Çünkü bir dekan bir fakülteye atandığı zaman görev süresi boyunca görevini yürütüyordu. Bu tarz durumlar DEÜ için çok alışıldık değil. Elbette kişisel sebeplerden dolayı ayrılanlar oluyordu ama bu son dönemdeki kadar yönetim kademelerindeki sirkülasyon hiç dikkat çekmemişti” sözlerini kaydetti.



TABANI DİNLEYEN REKTÖR ARIYORUZ
DEÜ’de şeffaflık ve demokrasi gibi kavramların yozlaştığını dile getiren Akıncı, “Yani aslında bakarsanız bu söylediklerimin hepsi tüm üniversitelerde bu dönem hissedilen başlıklar. Ama bizim üniversitemizde birazcık daha yoğun hissedildiğini söyleyebiliriz. Tüm rektörlerin siyasetçe gönderilmiş olması bu yozlaşmayı hızlandırdı. Şunu da söylemek lazım, rektörlük seçimleri varken, rektör ataması yapılmıyorken, rektörlerin siyasetçiler tarafından doğrudan gönderilmediği dönemlerde de bir takım yozlaşma, geriye gitme gibi bir durum vardı ama bu dönem çok hızlandı” diye konuştu. Akıncı, “Kendi çalışanını kendi personelini eskisi kadar çok dinlemeyen, kapıları kapalı olan bir yönetim anlayışı var. İşin öğrenci boyutuna zaten hiç girmiyorum. Öğrencilerin talepleri üst yönetime zaten ulaşamıyor” dedi.