Günümüzde hangi ölçekte olursa olsun kurumsal işletmeler, müşteri kitlelerine yönelik çok daha etkili ve işlevsel şekilde hizmet vermek zorundadır. Büyüme yolunda atılacak en önemli adımlardan bir tanesi de işletme stratejilerine dijital süreçleri dahil etmektedir. Elektronik serbest meslek makbuzu olarak da bilinen e-SMM’yi tam da bu doğrultuda değerlendirmek gerekir.
e-SMM, yasal olarak serbest meslek sahibi kişilerin mesleki hizmetleri karşılığında düzenlemiş oldukları geleneksel makbuzlarla eşit özelliklere sahiptir. Elektronik olarak saklanması ve yasal düzeyde ibraz edilmesi, bu belgenin en önemli özellikleri arasında yer alır. e-SMM’nin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirtilen standartlarda oluşturulması ve saklanması gerekir. Söz konusu dijital belge, serbest meslek sahibi olanların işlemlerini pratikleştirir ve işlemin hızını artırır.
Bu uygulamada temel gaye, kayıt dışı durumlarının önüne geçmektir. Mükellef şahısların makbuzlarını dijital alanda koruyup ibraz etmeleri beklenir. e-SMM üstünde yer alan bilgiler arasında; stopaj ve KDV detayı, belge numarası, tarih ve saat bilgisi bulunur. Bu sistemle beraber serbest meslek erbabı, matbu hâlde olan makbuzunu çevrim içi ortama taşır.
Matbu belgeler ile bu tip dijital belgeler hukuki açıdan aynı konumdadır. Herhangi bir kurumdan bağımsız şekilde, serbest olarak kabul gören meslekleri icra eden kişiler; hizmet karşılığı makbuzlarını bu yolla oluşturmaktadır. Kendi hesabına bağımsız olarak çalışan senarist, ressam, serbest muhasebeci, yazar, gibi meslekleri bu kapsamda örneklemek mümkündür.
e-SMM kullanma avantajları nelerdir?
Yasal bir zorunluluk olan e-SMM düzenlenmesinin serbest meslek erbabı olan kişiler açısından pek çok avantajı bulunur. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:
· Öncelikle kişi; saklama, kargolama ya da arşivleme gibi süreçler nedeniyle oluşan ek maliyetlerden kurtulur. Ayrıca basım maliyetlerinin olmaması ve kâğıt kullanımının azaltılması da e-SMM düzenlenmesinin avantajlarındandır.
· Öte yandan genel olarak işlemlerde hata riski oldukça düşük olan e-SMM kapsamında hatalı biçimde kesilen faturalar olursa kolayca iptal edilebilir.
· Her işlemden sonra e-posta ve SMS ile alıcıya gerekli bilgiler iletilir.
· e-SMM raporunu dijital ortamda çok daha pratik ve hızlı biçimde raporlamak mümkün olacağı için zamandan ciddi ölçüde tasarruf elde etmek mümkündür.
· Son olarak olası veri kayıplarının önüne kolayca geçilebilmesi, e-SMM kullanmanın bir diğer avantajı olarak söylenebilir