Haber / Gökçe Adar

İzmir’de 30 Ekim günü meydana gelen yıkıcı deprem sonrasında, hasar gören ve yıkılan binaların molozları, Güzelbahçe’nin Çamlı mahallesinde bulunan Haydar Madencilik tarafından işletilen ‘Atık Geri Dönüşüm Tesisi’ne götürüldü. Tesisin sağlıklarını tehdit ettiğini ifade eden bölge halkı, bina molozlarının dökülmesiyle, bölgenin adeta bir moloz dağı haline geldiğini dile getirdi. Nefes almakta zorluk çektiklerini ifade eden bölgedeki vatandaşlar, tesisin başka yere taşınması talebinde bulundu. 

Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Tuğrul Şahbaz, “30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de yaşanan deprem sonrasında yıkılan binaların molozlarının Çamlı’ya getirilmesi, bölgedeki tesis sorunu daha da ağırlaştırdı. Tesis, devasa atık stok alanı, yeraltı sularına karışarak zarar veren, zaman zaman artan rüzgarla birlikte çevrede yaşayanlar için toz kirliliği yaratan, şiddetli bir yağmurda biriken toprağın kaymasına neden olan, ekosistemi bozan, çevresindeki canlı yaşamına zarar veren bir işletmeye dönüştü” dedi.

‘YERLEŞİME ÇOK YAKIN’

Tesisin yerleşim yerine çok yakın mesafede olduğunu dile getiren Şahbaz, “Atık transfer edilecek alanlar, yerleşim yerlerine uzak, yer altı ve yer üstü sularının beslenme alanlarının dışında, geçirimsiz toprakların olduğu kıraç alanlarda olmalıdır. Çamlı’daki bu alan ise bu tariflerin hiç birisine uymuyor. Tesis, yerleşim yerine çok yakın mesafede” diye konuştu. Çalışmalar başlamadan önce, vatandaşların tesisle ilgili bilgilendirilmediğini de söyleyen Şahbaz, “Bu tür tesisler için öncesinde halkı bilgilendirme toplantısı yapma zorunluluğu bulunuyor. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsatlandırılmış bu tesisin yetkilileri, vatandaşın bilgilenmesi için herhangi bir toplantı yapmadı. Biz kendi çabamızda öğrendik” ifadelerini kullandı.

Halk sonuç alamıyor

Aralarında kendisinin de bulunduğu bölge halkının konuyla ilgili, yetkili mercilere şikayette bulunduğunu söyleyen Şahbaz, “İlk başta çevrede yaşayanların pek ilgisini çekmeyen tesis

soludukları toz ve yarattığı gürültü ile zaman içinde çekilmez bir hale geldi. Ne yazık ki Çamlı vatandaşları, yıllardır kaymakamlık ve belediyeye yaptıkları başvurulardan olumlu bir sonuç alamıyor. Molozların üzerine dökülen göstermelik sulamalar toz sorununu çözmeye yetmiyor. Giderek kocaman bir tepeye dönüşen bu yığındaki inşaat atıkları içinde silisyum ve asbest gibi rüzgarla etrafta yaşayanlara zarar verebilecek tozlar bulunuyor. Bu tür alanlar için öngörülen rehabilitasyon planı şeffaflık içinde çevrede yaşayanlarca paylaşılmalı, yeni atık girişi hemen durdurulmalı, mevcut malzemenin çıkışı artırılmalı ve böylece oluşan devasa moloz yığının minimuma indirilmesi için plan yapılmalıdır” şeklinde konuştu.