Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'in Tire ilçesi Küçükkale, Büyükkale ve Üzümler mahalleleri ile Aydın'nın Germencik ilçesi Dampınar Mahallesi Mevkisi'nde Sabancı Holding'e bağlı Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan 'Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi'nin ÇED Yönetmeliği gereği projenin Tire ayağındaki halkın katılım toplantısı yapıldı. Germencik'e bağlı Habipler Köyü'nde yapılan toplantıya köylüler tepki göstererek, mahallelerinde bu projeleri istemediklerini dile getirdi. RES gibi projelerin köylerine zarar vereceğini ifade eden köylüler, şirket yetkililerine, “Bu projelerin bize ne faydası var. Biz köyümüzde tahribat istemiyoruz” dedi. Toplantıya katılan yöre halkından yalnızca 3 kişi projeyi onayladı. Bir diğer katılım toplantısı ise Tire'nin Büyükkale Köyü'nde yapıldı. Toplantıya katılan Kartal Dağı Platformu ve çevreciler, RES'e değil RES alanının yerine itiraz ettiklerini ifade etti. Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, projenin kendileri için yok hükmünde olduğunu ifade etti.

CANLILAR YOK OLACAK

Projenin hayata geçmesi durumunda canlıların yok olacağını söyleyen Aydın, “Projeye karşı çıkmaya devam edeceğiz. Hem kendimiz için hem de köyümüzdeki çok sayıdaki canlı için bu mücadelemizi devam ettireceğiz. Köyümüzde, bu projelere izin verildiği takdirde ne olacak? Kedilerimiz, köpeklerimiz, tavuklarımız, böceklerimiz, sincaplarımız yok olacak. Domatesimiz, salatalığımız, marulumuz mahvolacak. Toprağımız, suyumuz kirlenecek. Yazık, günah. Talana devam ediyorlar. Tahribatı yaratmak için ısrarlarına devam ediyorlar. Yaşam alanlarımıza zarar verecek her projeye ve plana karşıyız. Karşı çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

ISRAR EDİLİYOR

Proje için şirket yetkililerinin ısrarından bahseden Zeynel Aydın, RES ve Mobil Kırma Eleme Tesisi için, bölgedeki ağaçların kesileceğini ifade ederek, köylerinin ranta kurban edilmek istendiğini söyledi. Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, “Tire'de bir talan projesi bitiyor, bir başka talan projesi başlıyor. Bu projenin amacı nedir? Her şey belirsiz durumda. Söz konusu proje alanında, çok sayıda ağaç var. Yeşilimize, köyümüze yazık edecekler. Bizi rahat bıraksınlar. Ağaçlarımızın kesilmesini istemiyoruz” diye konuştu. Kurulması planlanan projede yol inşatının zeytinlerine zarar vereceğini de söyleyen Aydın, “Yol inşatının tozu, zeytinlerimizi de etkileyecek. Doğal zeytinlerimizde yok olacak” dedi.