Ahmet Aydın AKANSU
FOX TV ana haberlerde organize sanayi bölgesi yapılması için iş makinelerinin buğdayları ezdiğini görünce yerimden fırladım. Bezirci köyü ile Şirinçavuş köyü arasında daha önce durdurulan 48 bin dekarlık verimli kuru tarım arazisinde organize sanayi bölgesi kurma projesi maalesef başladı. Tıpkı Atatürk Havaalanın kaldırılıp, milyar dolarlar harcanarak yapılan İstanbul Havaalanı misali. “Biz istedik mi tarım, verimli toprak dinlemez yaparız” mantığındaki gibi. Ancak, son aylarda sebze ve meyve fiyatlarındaki artışın yüzde 200 artması, buğday ithalatında dışa bağımlı bir ülke haline gelmemiz kimin umurunda. Düşününce, yazdıkça içim sızlıyor. 20 yıllık Ak Parti döneminde verimli tarım alanlarının yüzde 15’i betonlaştı, dünyada son 10 yılda 20 milyar metreküp beton kullan tek ülke olduk.

KENDİ SEBZENİ YETİŞTİR

Dar gelirli aileler, balkonunda veya küçücük bahçesinde kendi sebze ve meyvesini yetiştirmeye başladı. Domates 20, biber 25, patlıcan 30, kıvırcık marul 20, bir demet maydanoz veya roka 3 lira oldu. Sebebi çiftçi üreteceği ürünün maliyetlerine yetişemez oldu. Türkiye’de 40 yıldır sebze meyvede bu kadar aşırı fiyat artışları olmamıştı. Allahtan bazı belediyelerimiz aile tarımını teşfik etmek için çalışmalar başlattı. Karşıyaka Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği yapıp "Organik Tarımı Öğreniyorum Projesi" büyük ilgi gördü. Ailelere dar bir alanda hangi sebze ve meyvelerin nasıl üretileceği öğretildi. Zaten İzmir, organik tarım üretiminde Türkiye’de öncü şehirlerden biri oldu. 175 bin dönüm alanda 2 bin 100 üretici 125 çeşit organik tarım ürünü üretmeye başladı. Türkiye’nin pek çok ilinde seracılık işi ile uğraşanlar, sebze ve meyve fidelerinin ‘yok’ sattığını söylüyorlar.

ENGİNARLAR BETONLAŞMASI

Pandemi nedeniyle 2 yıldır yapılmayan Urla Enginar Festivali, bu yıl 3 günde bir milyon misafir ağırladı. İçeriğinde yüksek oranda protein bulunan ve karaciğer ile kalp dostu enginar, Urla’nın en önemli gelir kaynağı. 150 enginar üreticisi toplam 500 stant açtı, festival boyunca yaklaşık 4 milyon baş enginar satıldı. Enginarın ham halinin yanı sıra, çeşit çeşit yemekler, cheesecakeinden reçeline, midyesinden sarmasına, cipsinden böreğine, boyozundan kısırına kadar birçok yiyecek ziyaretçilerin damaklarını tatlandırdı. Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan mutfaklarda ise ünlü şefler enginara kendi yorumlarını kattı. Atilla Uçan’ın enginar maketleri muhteşemdi. Urla’nın babadan oğula ve şu anda İsmet Gecikmiş’in başında olduğu Şafak Lokantası yemek yetiştiremedi. 8. Uluslararası Urla Enginar Festivali’nde üretici ve esnafla buluşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eylül ayında İzmir’de yapılacak Uluslararası Gastronomi Fuarı Terra Madre Anadolu ile taçlanacağını ifade ederek, “İzmir’in olağanüstü lezzetleri dünyayla buluşacak” dedi. Enginar üreticilerinin yüzünün güldüğünü görmek beni çok mutlu etti. Dilerim, dünyaca tanınan sakız enginarımız da buğday cenneti Balıkesir'in Bandırma ilçesindeki Bezirci ve Şirinçavuş Köyü’ndeki gibi betona teslim edilmesine göz yumulmaz. Gerekirse iş makinelerinin önüne yatarız.

BRAVO

7-11 Yaşa Sıfır Atıkla Daha Hafif Dünya Projesi

Son yıllarda hayatımıza giren ve gerek çevre bilincini, gerek ekonomik anlamda finansal sektörü yakından ilgilendiren “Sıfır Atık” ve “Geri Dönüşüm” kavramları, daha yaşanabilir bir doğa, geri dönüştürülebilir materyallerle üretilen ürünlerin ayrışmasının sağlanması, çıktıların birden fazla alanda kullanılmasını hedefliyor. ‘Sıfır Atıkla Daha Hafif Dünya’ E-twinning projesi kapsamında, İstanbul-İzmir-Antalya-Ankara-Kayseri'den 7 okul, 10 öğretmen ve 250 öğrenci ile hayata geçirilen proje ile geri dönüşüm, sıfır atık, çevre bilinci sadece kavramsal olarak değil, yapılan interaktif uygulama ve geri dönüştürülebilir malzemelerden yeni ürünler oluşturma etkinlikleri ile daha geri dönüşümü zihinlerde daha somut ve kalıcı bir hale getiriyor. Projenin İzmir ortağı İzmir Çiğli Güzeltepe İlkokulu sınıf öğretmeni Nihal Ertaş “Sıfır Atıkla Daha Hafif Dünya” projesi sayesinde, öğrencilerimiz sıfır atığın ve geri dönüşümün önemini anladılar. Geri dönüşüm tasarımları yaptılar. Çevre mühendislerinin online verdikleri eğitim seminerlerine katıldılar.Geri dönüşüm kutusu tasarımı yaptılar. Bitki tohumundan çiçek, sebze vb. yetiştirdiler. Bu proje yaparak yaşayarak öğrenme ve eğlenerek öğrendiler” dedi. İzmir yerelinde afet bilinci, çevre ve iklim farkındalığı üzerine faaliyet yürüten (İzmir Afet Bilinci, Çevre ve İklim Farkındalığı Derneği, (İZ-AFED) çevre ile ilgili bu projeyi çok önemli bulduklarını ve desteklediklerini belirterek “Tüm öğretmen ve öğrencileri yürekten kutluyoruz. Davetimiz üzerine projeye katkı sunan İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne ve İl Müdürlüğünü temsilen Çevre Mühendisi Leman Erol’a,“sıfır atık ve çevre bilinci” üzerine yaptığı güzel sunum için bir kez daha teşekkür ediyoruz” diye konuştu.




OKUYU DİYOR Kİ..

Tüm dostlarıma duyurdum Ahmet Bey

Geçen haftaki yazınızda “12 Mayıs Perşembe günü “Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı” kapsamında İZFAŞ’ta gerçekleştirecek “Küresel Isınma Kurultayı”ndaki “Geri Dönüşüme Medyanın Bakışı”, “Geri Dönüşüme İş Dünyasının Bakışı” oturumları ve “Geri Dönüşüm Neden Önemli?” adlı formları takip etmenizi önemli rica ederim” yazmışsınız. 9 Eylül Gazetesi’ni unutmayacağım bir yere koydum ve gelip dinleyeceğim. Hatta pek çok arkadaşıma da birlikte gitmeyi tavsiye ettim. Sizin çevre yazılarınızı yakından takip eden bir okuyucunuz olarak hem sizin yöneteceğiniz oturumu hem de diğer oturumları dinlemeyi düşünüyorum. Küresel ısınma ile ilgili dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden bir insan olarak özellikle biz insanlara düşen sorumlulukları harfiyen yerine getiriyorum. Sizin TV konuşmalarınız da önünüze koyduğunuz “Karbon Ayak İzinizi Azaltın” afişindeki, yanan gereksiz elektrikleri söndürün, kullanılmayan elektrikli cihazları fişten çekin, petrol ve kömür ile çalışan araçları mümkün olduğunca az kullanın, gereksiz ve aşırı tüketimden kaçının, tatlı suyu israf etmeyin, evinizde ve işyerinizde atıkları geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırın-doğayı koruyun, ormanları koruyun çoğaltmak için ağaç dikin tavsiyelerinizi dikkatlice uyguluyorum. Kurultayı düzenleyenleri sizin nezrinizde tebrik ediyorum. Hakan ONARAN