Haber / Gökçe Adar

İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan'da hazine arazisi olan 57 dönümlük alanın üzerine 2011 yılında Güral Porselen firması 10 megavatlık bir rüzgar enerji santrali (RES) kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştu. Ancak şirket, ÇED izni olmadan, birinci derece tarihi SİT alanı olan ve eski antik çağdan kalma kalıntıların bulunduğu, eski bir Roma köyünün yerleşkesinin olduğu bölgeye izinsiz olarak iki adet rüzgar enerjisi türbini kurmuştu. Bölge halkı, yaşam alanlarına zarar verdiği gerekçesiyle izinsiz başlayan proje inşaatına karşı çıkarak, itirazlarını yargıya taşımıştı. Açılan davada, 'ÇED gereklidir' kararı çıkınca, şirket tesisi kurmaktan vazgeçtiğini açıklamıştı. Açılan davada mahkememin aldığı bilirkişi keşfi kararı da 526 gün sonra yapılmıştı.

'İZİN VERMEYECEĞİZ'

Konuyla yakından ilgilenen Çeşme Çevre Platformu, yapılması kararlaştırılan RES bölgesi için en güzel manzaralı ve deniz gören 57 dönümlük alanın işgal altında olduğunu belirtti. Platform temsilcileri, “İzinsiz olan inşaat çalışmaları için ormanlık alanlar tahrip edildi. Bir çok ağaç kesildi. Ormanın içinden geniş yollar yapıldı” ifadelerini kullandı. Platform sözcüsü Ahmet Güler, “Biz bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Tüm hukuki haklarımızı kullanacağız. Doğamızın ve yaşam alanlarımızın tahrip edilmesine asla izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

TALAN DEVAM EDİYOR

Davanın gönüllü avukatlığını yapan Şehrazat Mercan da, bölgenin tahribatla dolu olduğunu ifade ederek, projeden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi. Son zamanlarda Çeşme'nin inşaat sektörü tarafından göz bebeği haline geldiğini ifade eden Mercan, şu ifadeleri kullandı: “Çeşme yıllardır RES'e direniyor. Yapılan bilirkişi keşfi, hukuk tarihine geçti. Doğanın ve bölgenin korunması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Ne acıdır ki, Çeşme büyük bir talanla karşı karşıya. Çeşme'yi parça parça satmak istiyorlar. Bir yandan Çeşme Turizm Projesi için mücadelemiz devam ederken, diğer yandan da Çeşme'deki diğer talanlar için mücadele ediyoruz. Çeşme, talanla işgal ediliyor.”