İzmir’in Dikili ilçesinde dün öğle saatlerinde başlayan yangın, ekiplerin havadan ve karadan yoğun müdahalesiyle kontrol altına alındı. Çandarlı Mahallesi’nde zeytinlik alanda başlayıp kısa sürede makilik ve ormanlık alana yayılan yangın, şiddetli rüzgârın etkisiyle geniş bir alanda etkili oldu.

Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, İZSU, çevre ilçe belediyeleri ve çok sayıda destek ekibi müdahale etti. Alevlerin yerleşim yerlerine yaklaşması üzerine bazı konut ve çiftlik evleri tedbir amacıyla boşaltıldı. Orman Genel Müdürlüğü, yangının kontrol altına alındığını duyururken, bölgede ekiplerin soğutma çalışmaları sürüyor.

Alevler tarım arazisinden makilik alana yayıldı

Yangın, dün saat 14.05 sıralarında Dikili’nin Çandarlı Mahallesi’nde tarım arazisinde başladı. İlk belirlemelere göre zeytinlik alanda çıkan alevler, rüzgârın da etkisiyle kısa sürede çevredeki makilik ve ormanlık alana sıçradı.

İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Yangının yayılma riskinin yüksek olması nedeniyle hem havadan hem de karadan müdahale başlatıldı. Ekipler, alevlerin yerleşim alanlarına ulaşmaması için yoğun çaba harcadı.

Özellikle rüzgârın zaman zaman yön değiştirmesi, söndürme çalışmalarını güçleştirdi. Buna rağmen ekiplerin koordineli müdahalesiyle yangının önü kesildi.

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi
Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi
İçeriği Görüntüle

Hava ve kara ekipleri seferber oldu

Yangına Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri 7 uçak, 8 helikopter, 35 arazöz, 4 dozer ve çok sayıda personelle müdahale etti. Havadan yapılan müdahaleler, alevlerin yayılmasını önlemede kritik rol oynadı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı da söndürme çalışmalarına geniş ekip desteği verdi. İzmir İtfaiyesi, 2 tonaj aracı, 13 arazöz ve 45 personelle bölgede görev yaptı. Ayrıca İZSU ve çevre ilçe belediyelerinden gelen 20 su tankeri de çalışmalara destek verdi.

Bölgede görev yapan ekipler, yangının kontrol altına alınması için saatlerce mücadele etti. Yer yer zor arazi koşulları ve rüzgârın etkisi müdahaleyi güçleştirse de alevler yerleşim yerlerine ulaşmadan büyük ölçüde durduruldu.

Image-5754

Yerleşim yerleri tedbir amacıyla boşaltıldı

Yangının büyümesi üzerine bazı bölgelerde alevler yerleşim yerlerinin yakınına kadar ulaştı. Risk nedeniyle Yağız Kent Konutları, Pelin Sitesi ve Yaylayurt Çiftlik Evleri tedbir amaçlı tahliye edildi.

Tahliyeler sırasında ekipler vatandaşların güvenli şekilde bölgeden uzaklaştırılması için çalışma yürüttü. Yangının yerleşim alanlarına sıçramaması için itfaiye ekipleri kritik noktalarda önlem aldı.

Alevlerin baraka tipi bir yapı ile samanlıklara sıçradığı, ancak İzmir İtfaiyesi’nin hızlı müdahalesiyle bu alanlardaki yangının da kontrol altına alındığı belirtildi. Ekipler, özellikle konutların çevresinde güvenlik hattı oluşturarak alevlerin ilerlemesini engelledi.

Orman Genel Müdürlüğü duyurdu

Yangının kontrol altına alınmasının ardından Orman Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, “İzmir Dikili’de orman dışı alanda başlayan yangını kontrol altına aldık. Yangınla mücadelemize destek veren gönüllülerimize, kamu kurumlarımıza, yerel yönetimlerimize, STK’larımıza ve vatandaşlarımıza teşekkür ederiz” ifadeleri kullanıldı.

Bu açıklamayla birlikte bölgede en kritik aşamanın geride kaldığı bildirildi. Ancak yangın alanında yeniden tutuşma riskine karşı ekiplerin çalışmaları devam ediyor.

Kontrol altına alınan yangınlarda soğutma aşaması büyük önem taşıyor. Ekipler, özellikle kökler, kuru otlar, samanlıklar ve rüzgârla yeniden alevlenebilecek alanlarda kontrollerini sürdürüyor.

Soğutma çalışmaları devam ediyor

Yangının kontrol altına alınmasının ardından bölgede soğutma çalışmaları başlatıldı. Ekipler, alevlerden etkilenen alanlarda duman çıkan noktaları tek tek kontrol ediyor.

Soğutma çalışmaları kapsamında arazözler ve su tankerleriyle yangın sahasına müdahale ediliyor. Orman ve itfaiye ekipleri, rüzgârın etkisiyle yeniden tutuşma yaşanmaması için bölgede nöbet tutuyor.

Yetkililer, yangının tamamen söndürüldüğünden emin olunana kadar ekiplerin alandan ayrılmayacağını belirtti. Çalışmaların özellikle makilik alanlar ve zeytinlik çevresinde yoğunlaştığı öğrenildi.

Çıkış nedeni araştırılıyor

Yangının çıkış nedenine ilişkin inceleme başlatıldı. İlk belirlemelere göre yangının, tarla sahibinin hidrofora elektrik vermek amacıyla çektiği uzatma kablosundan kaynaklanmış olabileceği öne sürüldü.

Ancak yangının kesin çıkış nedeni yapılacak teknik incelemenin ardından netleşecek. Ekipler, yangının başladığı noktada araştırma yaparken, olayla ilgili tutanak ve tespit sürecinin devam ettiği bildirildi.

Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve kuru ot yoğunluğu nedeniyle küçük bir kıvılcımın bile kısa sürede büyük yangına dönüşebildiği biliniyor. Bu nedenle uzmanlar, tarım arazilerinde ve orman çevresinde elektrik hattı, kablo, ateş ve makine kullanımı konusunda yurttaşlara dikkatli olunması çağrısı yapıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ