DOKUZ EYLÜL- Türkiye, 2023 yılında yapılacak seçimlere Saray yönetiminin yarattığı ekonomik ve deprem enkazının altında giriyor.

Halkın alım gücü rekor enflasyonla erirken, depremle birlikte yaşanan felaketler de ülkenin yaralarını derinleştiriyor.


İpsos’un “Türkiye Barometresi 2022 Yılı Değerlendirmesi” adlı araştırması, Türkiye’nin ekonomiden siyasete, depremden toplumsal psikolojiye kadar pek çok alanda yaşadığı sorunları gözler önüne serdi.

Araştırmaya göre halkın yüzde 47’si ülkenin en büyük problemini ekonomik kriz olarak ifade ederken, yüzde 38’i ise depremi öne sundu. Mülteci, pandemi gibi diğer sorunlar ise yüzde 15’lik bir oranda kaldı.

Ekonomiyi kötü bulanlar yüzde 87


Araştırmada ayrıca halkın ekonomiye ilişkin algısının da oldukça kötü olduğu ortaya çıktı. “Türkiye ekonomisini nasıl buluyorsunuz?” sorusuna “olumlu” yanıtını verenlerin oranı sadece yüzde 13’te kaldı.


Saray yönetiminin ekonomik krizi çözmek yerine seçim hesaplarına odaklandığı eleştirileri de gündemde.

Halkın yaşadığı sıkıntılara kulak tıkayan Saray yönetimi, seçim ittifaklarını güçlendirmek için çeşitli hamleler yapıyor.

Depremin enkazı büyük

Ancak kamuoyu yoklamaları, Saray yönetiminin oy kaybettiğini ve muhalefetin önde olduğunu gösteriyor.
Depremle birlikte Türkiye’nin gündemi de değişti. 6 Şubat’ta yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depremde binlerce kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi evsiz kaldı. Depremzedelerin mağduriyetinin giderilmesi için devletin yeterli yardım yapmadığı iddia ediliyor. Deprem sonrasında yapılan incelemelerde, binaların kaçak veya denetimsiz inşa edildiği, imar affının da bu durumu tetiklediği ortaya çıktı.


Türkiye’nin hem ekonomik hem de deprem enkazından kurtulması için halkın talepleri artıyor. Seçimlere bir buçuk ay kala halkın tercihleri nasıl şekillenecek merak konusu.
 

Editör: Kazim Bozkurt