Murat ERVİN/Özel -  Karşıyaka'da 6 mahalledeki 2 bin 612 bina 3 farklı tehlikeyi birden barındırırken, 12 mahalledeki 9 bin 191 bina ise sıvılaşma alanı üzerinde yer alıyor. Olası bir depremde binaların yüzde 65'inin yıkılacağını söyleyen uzmanların görüşüne göre bu bölgelerdeki toplam 11 bin 804 binanın 7 bin 700'ü yıkılabilir. Her binanın 5 katlı ve 10 daireli olduğu düşünülürse 77 bin bağımsız bölümde yaşayanlar evsiz kalabilir. Ekonomik açıdan bakıldığında ise ortalama 3 milyon TL'lik değere sahip evlerden oluşan bölgenin zararı 120 milyar TL'ye ulaşabilir.     

ÜÇ SORUN AYNI YERDE
Karşıyaka Belediye Başkanı Atakent, Bostanlı ve Mavişehir bölgeleri ile ağırlıklı olarak sahile yakın alanlarda yüksek zemin sıvılaşma riski bulunduğunu açıkladı. Uzmanlar tarafından ilçeye yönelik 1/7500 ölçekli Yerleşime Uygunluk Haritası'nda Tersane, Alaybey ve Tuna Mahalleri'nin tamamı, Bahariye Mahallesi'nin 3'te 2'si ile Donanmacı Mahallesi'nin 3'te 1'i ve Bahriye Üçok Mahallesi'nin çok az bir kesimi 'sıvılaşma tehlikesi'nin yanı sıra 'oturma açısından sorunlu alan' ve 'yer altı suları ve deniz suyu girişimi nedeniyle sorunlu alan' olarak 3 sorunu birden barındırıyor. Söz konusu 3 tehlikeyi birden barındıran 6 mahalledeki toplam bina sayısı ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2021 yılı Mahalle Bazlı Bina Sayıları raporuna göre 2 bin 612 adet. 

TEK TEHLİKE, 12 MAHALLE  
Sadece depremin şiddetini artırarak yıkım oranını artıran 'sıvılaşma riski' içindeki mahalleler ise Aksoy, Bostanlı, Atakent, Yalı, Demirköprü, Dedebaşı, Goncalar, Nergis, Bahçelievler ile Bahariye'nin 3'te 1'i, Donanmacı'nın 3'te 2'si ve Bahriye Üçok'un tamamına yakınını kapsıyor. Söz konusu bu bölgelerdeki bina sayısı ise 9 bin 191. En riskli grup içinde sayılabilecek her iki gruptaki toplam 11 bin 804 binanın biran önce depreme dayanıklığının artırılması veya daha güvenli alanlara taşınması gerekiyor. Yapılan çalışmada Karşıyaka'da en güvenli mahallelerin ise Cumhuriyet Mahallesi, Örnekköy Mahallesi ve Mustafa Kemal Mahallesi'nin dağlık kesimleri olduğu vurgulandı.



'GEREKİRSE İSTİFA EDERİM' 
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay da ilçede yaşanabilecek bir depremin vebalini kaldıramayacağını belirterek, “Ağırlıklı olarak sahile yakın alanlarda yüksek zemin sıvılaşma riski bulunuyor. İlçe, Cumhuriyet Mahallesi ve Yamanlar sırtlarına taşınmalı. Mavişehir ve Bostanlı mahallelerinde inşaatlar hemen durdurulmalı. 6 ve üzeri olası bir depremde buradaki binaların pek çoğu yıkılacak ve binlerce kişi yaşamını yitirebilir. Sahile yakın olan alanlar tamamen sosyal alan, rekreasyon alanı, donatı alanı olarak planlanmalıydı. Kenti daha sağlam zeminli olan Yamanlar Dağına doğru taşımalıyız. Bu konuda gerekirse istifa ederim” dedi. 


'BU BİR KIYIMDIR'
Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir'de olası bir depremde 1 ve 2 katlı binaların yüzde 91'inin, 3 ve 5 katlı binaların ise yüzde 73'ünün yıkılacağını söyledi. Prof. Dr. Ercan, yeni deprem yönetmeliğine uygun sağlam betonarme evlerin yapılması gerektiğini, İzmir'de halihazırda yapılan yapı stoğunun bilime ters olduğunu vurguladı. Özellikle Karşıyaka, Bostanlı, Mavişehir, Çiğli ve Menemen bölgesinde halen yoğun ve yüksek yapılaşmaya gidildiğini belirten Prof. Dr. Ercan, “Bu bir kıyımdır, bilime aykırı duruştur. Burası Türkiye'nin en dayanıksız yeridir” diye konuştu.




3 TEHLİKE BİRDEN
Alaybey: 597 bina
Tuna: 695 bina
Tersane: 445 bina 
Bahariye: (3'te 2'si) 519 bina
Donanmacı (3'te 1'i) 316 bina
Bahriye Üçok: 40 bina
TOPLAM: 2612 BİNA


SIVILAŞMA RİSKİ VAR
Aksoy: 759 bina
Bostanlı: 1700 bina
Atakent: 355 bina
Yalı:1495 bina
Demirköprü: 369 bina
Dedebaşı:1126 bina
Goncalar:630 bina
Nergis:464 bina
Bahçelievler:1113 bina
Bahriye Üçok: 605 bina
Bahariye: 259 bina
Donanmacı: 316 bina
TOPLAM: 9191 BİNA

Editör: Yusuf Tomruk