9 EYLÜL- İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi Rıfat Nalbantoğlu, Gediz Havzası'ndaki artan kirlilik seviyesini 4. dereceye yükselmesi üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Nalbantoğlu, 2021 yılında Gediz Nehri'nin doğduğu Murat Dağı'ndaki Karapınar Şelalesi'nden denize döküldüğü noktaya kadar olan 1800 kilometrelik mesafede kirliliği yerinde tespit ettiklerini belirtti. Yerel ve bölgesel çabaların yetersiz kaldığına dikkat çeken milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Gediz Havzası'ndaki durumu incelemek amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması için önerge hazırladı.

Önergede, Gediz Havzası'nın tarımsal üretim açısından büyük öneme sahip olduğu ancak ekolojik kirlilik nedeniyle flora ve faunasının tehdit altında olduğu vurgulandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalara göre, Eylül-Ekim aylarında alınan numunelerin incelenmesinde su kalitesinin "Çok kirli" anlamına gelen 4. sınıf olduğu belirlendi.

Gediz Havzası'ndaki kirliliğin onlarca yıllık ihmalin bir sonucu olduğu ifade edilen önergede, 2008 ve 2015 yıllarında Gediz Havzası Koruma Eylem Planı'nın yürürlüğe girdiği ancak kirliliğin azaltılması konusunda ilerleme sağlanamadığı belirtildi. Gediz Nehri'nin endüstriyel ve evsel atıklar nedeniyle önemli bir kirletici kaynak haline geldiği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüştü

Gediz Havzası'nın kirlilikten arındırılması için bilimsel temelli bir havza yönetimine geçilmesi ve çevre, sanayi boyutlarıyla kirlilik nedenlerinin ele alınarak çözüme yönelik çalışmaların başlatılması amacıyla Meclis Araştırması açılması talep edilen önerge, Anayasa ve İçtüzük maddeleri referans gösterilerek sunuldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ