Haber / Gökçe Adar

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen Çeşme Turizm Projesi’ne karşı çıkan çevre gönüllüleri, çevreye duyarlı avukatlar ve siyasiler, 16 Nisan 2022 tarihinde Alaçatı Sulak Alanı'nda basın açıklaması yaparak, projeye karşı çıktılarını dile getirmişti. Çeşme Projesi'ne ısrarla karşı çıkacaklarını ifade eden çevre gönüllülerinin tepkileri dinmiyor. Proje iptal oluncaya kadar bu projeye karşı çıkacaklarını ifade eden Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Dr. Ahmet Güler, “Çeşme, Türkiye'nin en bakir kalmış yerlerinden. Burada daha önce yerel halkla, yerel yönetimlerle doğru düzgün planlama yapılmıştı. Şu an öyle bir planlama olsa projeye destek verirdik. Şu anki projeyle 160 milyon metrekarelik bir alan, tek bir kararnameyle ranta kurban gidecek. Sayın Bakan, geçen haftalarda projeyi açıkladı, ‘200 tane yeni otel yapıyoruz’ dedi. Yani, ‘200 tane yeni otelin arsasını parsel parsel satacağım’ dedi. İşte Çeşme Projesi bu” diye konuştu.

'ÇEŞME'Yİ SATTIRMAM'

Çeşme Projesi'nin iktidarın bir kandırmacası olduğunu söyleyen Güler, “Bakan,‘Çeşme’deki inekleri bile tanıdım’ diyor. Ama insanlara danışmadı. Bu nasıl bir iştir. Atatürk Köyü kuracaklarını söylüyorlar. Atatürk Orman Çiftliği'ni yıkan zihniyete kim inanacak? Biz inanmıyoruz, inanmayacağız. Bu iktidarın kandırmacasıdır” ifadelerini kullandı. Çevreye duyarlı avukat Şehrazat Mercan ise, “Cumartesi günü, Çeşme Projesi bilirkişi raporu üzerine, basın açıklaması yapıldı. TMMOB yetkilileri ve meslekdaşlarım epeyce teknik ve hukuk bilgisi verdi. Ben de Urla'da ve sonuçta Yarımada'da yaşayan bir yurttaş olarak, en başından beri bu projenin bir kamu arazilerinin büyük satışı olduğunu biliyorum ve bunu söylüyorum. Zaten bakan bey de da son beyanatı ile, '200 adet otel parseli oluşturuyoruz. Parsel, parsel satacağız' dedi. Adeta itirafta bulundu. Hem bu bölgeden bir yurttaş hem de Çeşme'li ve Urla'lı yurttaşların avukatı olarak, Çeşme'yi sattırmam.  Çeşme'li ve Urla'lılara sesleniyorum. Yerelde, amasız, fakatsız bir araya gelmeliyiz” ifadelerini kullandı.

'İPTAL'E KADAR DEVAM'

Danıştay'dan proje için iptal kararı çıkıncaya kadar mücadele edeceklerini ifade eden Av. Mercan, “28 Mart 2022 tarihinde açıkladığımız bilirkişi raporunda; Çeşme ve Urla'nın bir kısmını içine alan, yüzde 98'i orman, mera, deniz, kıyı ve hazine arazilerini kapsayan Çeşme Turizmini Geliştirme ve Koruma, sınır belirleme(CB) Kararında; 'kamu yararı yok' denildi. Bu projeye, çokça 'olmaz' denildi. Yüzde 98'i kamunun senin benim, şehit ve gazilerimizin emanet bıraktığı ve bizim de gelecek kuşaklara bırakmamız gereken topraklarımızı, denizimizi, kıyılarımızı sattırmayız. Sesimiz gür çıkmalı. Danıştay 6. Daire'den, 'yürütmenin durdurulması kararı' çıkıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. Herkese sesleniyorum. Yarımada'yı ve İzmir'i derinden etkileyecek bu talan projesine karşı duralım. Bir olalım” şeklinde konuştu.