MERT YASİN ALPDÜNDAR Türkiye’de seçimlerin ardından serbest piyasa ile bankalar arasındaki döviz makası kapanmaya başlasa da döviz ihracatçıların istediği seviyeye hala gelmedi. Seçim süreci bitmesine rağmen krediye erişimin önündeki engeller de kalkmadı. Reel sektör temsilcileri kamu bankalarından bir nebze de olsa kredi alabilse bile genel olarak krediye erişimde hala büyük zorluklar yaşıyor. Özellikle ihracatçı firmalar, kur ve kredi erişim problemleri nedeniyle sorunlar yaşamaya devam ediyor. Kur ve kredi noktasındaki zorlukları dokuzeylul.com’a değerlendiren EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türk Lirasında bir rahatlama görüldüğünü, serbest piyasa ile bankalar arasındaki kur makasının kapanmaya başladığını fakat kredi noktasında hala sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi. Sürecin yakın zamanda rayına oturması gerektiğini vurgulayan Eskinazi, “Bence rayına oturacaktır çünkü oturmak mecburiyetinde. Çünkü oturmazsa artık ihracatı da kaybedeceğiz.” dedi. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş ise kur ve kredi erişimi noktasında düzelme yaşanmaz ise hazır giyim ihracatçılarının yıl sonunu bile göremeyebileceğini vurguladı. 

MAKAS KAPANMAYA BAŞLADI

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, sürecin yakın zamanda aşılacağını ifade ederken, “Türk Lirasında bir gevşeme oldu. Bu da yakın zamanda her şeyin rayına oturacağını gösteriyor. Serbest piyasa ile bankalar arasındaki makas kapanmaya başladı. Ama ne zaman rahatlar bilmiyorum.” diye belirtti.

Krediye erişim sorunlarının devam ettiğini söyleyen Eskinazi, “Krediye erişim her zaman sıkıntılı çünkü para yok. Yurtdışından para gelmediği müddetçe biz bunu yaşamaya devam edeceğiz. Büyük firmaların krediye ulaşımı daha zor. Kobileri yine Merkez Bankası reeskont kaynaklarını azar azar olsa da veriyor. Ama büyük firmalara veremiyor. Bir tane büyük firmaya vereceğine, 100 tane kobiye veriyor. Böyle bir politika izleniyor.” diye söyledi. 

jak_eskinazi

‘RAYINA OTURMAZSA İHRACATI DA KAYBEDERİZ’

Hükümetin kurulmasıyla kur ve kredi erişim sorunlarının çözüleceğine dair umutlarının olduğunu belirten jak Eskinazi, “Bence rayına oturacaktır çünkü oturmak mecburiyetinde. Çünkü oturmazsa artık ihracatı da kaybedeceğiz. Yani olumlu sinyaller var ama ne zaman olacağına dair bir tarih veremeyiz. Bizler bunun mümkün olduğu kadar çabuk olmasını istiyoruz. Çünkü artık seçim maratonu bitti. Önümüzde yerel seçimler var ama bunu düşünecek halimiz yok. Seçimlere 9 aya yakın bir süre var. Türkiye ekonomisinin bir revizyona ihtiyacı var ve bu revizyon kısa süre içerisinde gelecek.” dedi.   

‘ÇÖZÜM BULUNACAĞINA İNANMAK İSTİYORUM’

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği  (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş ise, “Şu anda hala kredilerde erişim sorunu var. Kabine belli olduğu zaman bir düzene gelecektir diye ümit ediyoruz. Olmak da zorunda. Hazır giyimciler olarak çok dayandık. Biz dayanamaz bir noktaya geldik. Hem kur hem de krediye yani finansa erişim noktasında çözümlerin bulunacağına inanmak istiyorum.” ifadelerini kullandı. 

burak_sertbas

‘DÜZELMEZSE, YIL SONUNU ZOR GÖRÜRÜZ’

Hazır giyim ihracatçıları olarak olumsuzluklara dayanmaya devam ettiklerinin altını çizen Sertbaş, “Biz hakikatten çok iyi dayandık. Dayanmaya da devam ediyoruz. Hem kur hem de kredi anlamında düzelmezsek hazır giyimciler olarak yıl sonunu zor görürüz. Elimizde hiç müşteri kalmadı. Onları geri getirmemiz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse; benim firmamda iki müşterim bana fiyat bile sormaz durumda.” diye konuştu. 

’YÜZDE 20 KAPASİTE KAYBIMIZ VAR’

”Hazır giyimcilerin hemen hemen hepsinde yüzde 20 oranlarında kapasite kaybı var” diyerek sözlerine devam eden Burak Sertbaş, “Bununda temel sebebi kurlar. Çünkü fiyat tutturamıyoruz. Yoksa iş var. Avrupa’da görüyoruz. Rekabetçi olsak oradaki işleri alabileceğiz ama ne yazık ki yapamıyoruz. Hazır giyimciler rekabetçiliğini kaybetmek üzere. Bunu kaybetmemek için zararına mal yapıyoruz. Kar eden hiçbir arkadaşımız yok. Herkes elinde iş tutmuş olduğuna şükrediyor. Zararında olsak da işi kotarmak zorundayız çünkü binlerce çalışanımız var. Gidebileceğimiz yere kadar gideceğiz.” dedi. 

Editör: Mert Alpdündar