California Üniversitesi ile NASA’nın ortak çalışmasında, kuzeybatı Grönland’daki Petermann isimli büyük bir buzulun kara ile bağlantısının koptuğu ve okyanusta yüzdüğü belirlendi. Uydu radar verileriyle yapılan analizlerde, buzulun toprak ile birleşme hattının gelgit döngüleri sırasında 2 ila 6 kilometre arasında kaydığı ve bu kaymanın sıcak deniz suyunun buzulun dip kısmına girerek erimesine neden olduğu tespit edildi.

Deniz seviyesi yüzde 200 artabilir

Çalışmanın baş yazarı Enrico Ciraci, bu bulgunun bilim insanları arasındaki geleneksel görüşü değiştirdiğini söyledi. Ciraci, “Bilim insanları arasındaki geleneksel görüş, buzulun karaya oturma hattının gelgitlerle birlikte hareket etmediği yönündeydi ve bu, deniz seviyesinin yükselmesini hızlandırabilecek başka bir önemli erime etkisini ortaya koyuyor.” dedi.

Çalışmanın ortak yazarı Eric Rignot ise bu etkinin deniz seviyesindeki yükselme projeksiyonlarını yüzde 200’e kadar artıracağını ifade etti. Rignot, “Bu buzulların gelecekteki davranışlarını tahmin etmek için gelgit etkisini hesaba katmamız gerekiyor.” diye konuştu.

Editör: Kazim Bozkurt