Gazze Şeridi’nde yaşanan insani dram, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in gündemindeki en öncelikli konu. Guterres, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Doha Forum’da yaptığı konuşmada, Gazze’de insani ateşkes çağrısını sürdürdüğünü ve bu konuda kararlı olduğunu vurguladı.

Guterres, Gazze’de sivillerin korunması için BM Güvenlik Konseyinin (BMGK) harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Ancak BMGK’nin daimi üyeleri arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle, Gazze’de insani ateşkes kararı alınamadığını ve bunun da Konseyin otoritesini ve güvenilirliğini zedelediğini ifade etti.

Guterres, “Gazze’de ateşkes kararına gücü olmadığı için, BMGK’nin otoritesi ve güvenilirliği zedelendi. Bu, Konseyin küresel mali yapısında köklü reformlara ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.” dedi.

Çin Hindistan'ı solladı! Çin Hindistan'ı solladı!

Guterres, Gazze’de yaşanan insani felaketin eşi benzeri görülmemiş boyutlarda olduğunu ve sivillerin acil yardıma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Guterres, “Gazze’de insani ateşkes çağrısından vazgeçmeyeceğime söz veriyorum. Bu, BM’nin temel ilkelerinden biridir ve Gazze halkının hak ettiği bir şeydir.” diye konuştu.

Guterres, Doha Forum’da yaptığı konuşmada, Gazze’deki insani krizin yanı sıra, iklim değişikliği ve küresel mali yapının reformu gibi önemli konulara da değindi. Guterres, iklim değişikliğiyle mücadele için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini, sera gazı emisyonlarının tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını ve bunun en büyük sebebinin fosil yakıtlar olduğunu söyledi.

Guterres, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP28) liderlerin 1,5 derece hedefine ulaşmak için emisyonları önemli ölçüde azaltmaları gerektiğini hatırlattı. Guterres, fosil yakıt şirketlerine ve onlara destek verenlere seslenerek, yenilenebilir enerji devrimine katılmalarını istedi.

Guterres, ayrıca, küresel mali yapının, eşitlik ve dayanışma temelinde, BM Sözleşmesi ve uluslararası hukuka uygun olarak güncellenmesi gerektiğini belirtti. Guterres, BMGK’nin bölünmelerinin, Ukrayna, Myanmar ve Orta Doğu gibi sorunlu bölgelerde çözüm bulunmasını engellediğini söyledi.

Guterres, Doha Forum’un, küresel güvenlik ve işbirliği konularında fikir alışverişi yapmak için önemli bir platform olduğunu ve BM’nin bu tür girişimleri desteklediğini ifade etti.

Kaynak: AA