9 Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Kıyı Ege Belediyeler Birliği Meclis Toplantısı, İzmir’de gerçekleştirildi. Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı olan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras idaresinde yapılan toplantıya, Kıyı Ege Belediyeler Birliği üyesi belediye başkanlarının yanında Konak Belediyesi eski Başkanı Abdül Batur da katıldı. Meclis toplantısında Rize’nin Fındıklı, Muğla’nın Ula, Ortaca, Marmaris, Dalaman, Yatağan, Aydın’ın Germencik, Koçarlı, Adıyaman’ın Yaylakonak ve İzmir’in Kiraz Belediyeleri, Kıyı Ege Belediyeler Birliği’ne katıldı. 2025-2026-2027 mali yılları kapsayan bütçe tasarısı da meclis gündemine geldi. 2025 yılında gelir ve gider bütçesi 14 milyon 100 bin lira olarak belirlendi. Birlik üyelerinden alınan yıllık ücretlere de zam yapıldı. Ayrıca toplantıda logo değişikliği konusu da ele alındı. Üyelere dört farklı tasarım sunulurken, logoların internet sitesinde yayınlanarak yeniden oylamaya açılacağı duyuruldu.
‘SIKIŞMIŞ DURUMDAYIZ’
Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Ankara’da TUSAŞ’a yapılan saldırıyı lanetleyerek konuşmasına başlayan Aras, Türkiye’deki ekonomik koşulların belediyelerin üzerindeki yükü ciddi olarak artırdığına değindi. Aras, belediyelerin SGK ve vergi borçlarının, SGK’nın toplam alacağının yüzde 10’u olduğunu dile getirirken “Eğitimden, sağlığa kadar birçok konuda belediyeler büyük bir yük altına girmiş durumdadır. Biz bu hizmetleri gerçekleştirmeye çalışırken, bir taraftan da birikmiş SGK ve vergi borçlarıyla, hükümetimizin bu konuda aldığı kararlarla giderek sıkışmış durumdayız. Belediyeleri, ülkenin ekonomisini batıran kuruluşlar olarak görmek çok yanlış.” ifadelerini kullandı.
‘BELEDİYE GELİRLERİ ARTIRILMALI’
Belediyelerin mali durumunun bozulmasının ülkenin genel ekonomisinden kaynaklandığını sözlerine ekleyen Aras, akaryakıt, personel giderleri ve mal hizmetlerindeki artışın, belediyeleri mali açıdan yönetilemez hale getirdiğini vurguladı. Aras, belediye gelirlerinin artırılmasına yönelik yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini dile getirirken, “Belediye gelirlerinin artırılması atla deve işler değildir. Örnek olarak; Yol, otopark bizim işimiz ama MTV’den bir kuruş gelir bile bize yansımıyor. En azından oradan küçük bir oran verilse ciddi bir gelir elde etmiş oluruz. Bir yandan biz ürettiğimiz mal ve hizmetler için KDV ödüyoruz ama karşılığında ticaret yapmıyoruz. Bu KDV ise vergide bizim üzerimize yük olarak binmektedir. En azından bu konularda yapılacak düzenlemeler, vatandaşa götürdüğümüz hizmetleri daha da artıracak nitelikler de götürecektir” dedi.
ARAS’TAN ‘TURİST VERGİSİ’ TALEBİ
Turizm kentlerinde özellikle yaz aylarında nüfusun ciddi artışına da değinen Aras, “Nüfusu 100 bin olan kente, bir milyona yakın nüfus geliyor. Altyapıya, trafiğe, kanalizasyona baskı oluşuyor. Buralarda ciddi problemler yaşanıyor ama burada da iyileştirme yapılmıyor. Burada sadece turistlere yüklenecek kent vergisiyle bu işler büyük ölçüde çözülebilir” diye konuştu.
‘BELEDİYELERİN MALİ VE İDARİ YAPISI TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Sizlerden aldığımız güçle; bu lobiyi Ankara’da artırarak devam ettireceğiz. Belediye gelirlerine bir an önce el atılsın ve idari, mali yapıları güçlendirilsin. İstihdam konusunda da belediye üzerinde baskı var. İş bulamayan kardeşlerimiz belediyelerin kapısında kuyruk olmuş durumda. En küçük ilana üç bin kişi başvuruyor. Bütün bunlar belediyelerin idari ve mali yapısının tekrar gözden geçirilmesini, yeni yasal düzenlemelerin yapılmasını gerektirmektedir diye değerlendiriyoruz. Biz birlik olarak yeni politikalar üretim karar vericilerin dikkatine sunacağız” diye söyledi.
‘SON DÖNEMDE TEMSİLİ DEMOKRASİ YETERİNCE İŞLEMİYOR’
Aras, son dönemde temsili demokrasinin yeterince işlemediğinin altını çizerken, “Temsili demokrasiyle iktidara gelenler – bu belediyede olabilir- Burada daha çok aldıkları yetkiyi kendi kafalarına göre kullanır duruma geliyorlar. Bazen kararlar halkın istemediği, hatta onların itiraz ettiği durumda da tezahür edebiliyor. O yüzden yerel yönetimlerde katılımcılık doğrudan demokrasiyi uygulamak, vatandaşın kent kararlarına katılımını sağlayabilmek, çok önem taşımakta ve bu da halkımızın demokratik kültürünü arttıracak bir uygulamadır” diye vurguladı. Birlik olarak belediyelere bu noktada rehberlik etmeye çabalatacaklarını söyleyen Aras, şeffaflığın önemine değindi.
‘BU ÜLKEDE KADIN, ÇOCUK VE SOKAK HAYVANI OLMAK İSTEMEZDİM
“Bu ülkede üç tane şey olmak istemesen ne istemezsin diye sorsalar biz bu ülkede çocuk olmak istemem, bu ülkede kadın olmak istemem, bir de bu ülkede sokak hayvanı olmak istemem” diyerek sözlerine devam eden Aras, “Şu anda özellikle toplumsal şiddet üst seviyeye çıkmış durumda. Her gün görüyorsunuz bir cinayet bir çatışma bu bizi maalesef toplum olarak toplumsal barışı zedeliyor. Bir an önce bu konuda da tabii ki bizlerin de görevleri var. Hiç kimseye de burada bu işi çözeriz diye bakmıyoruz. Hep beraber bu işe sahip çıkmak zorundayız” ifadelerini kullandı.
‘TOPLUMUN TÜM İHTİYAÇLARINA DESTEK VERİR DURUMA GELDİK’
Belediyelerin işinin artık sadece yol, su, elektrik sağlamak olmadığını, sosyal konularda da vatandaşa destek sağlamak için çabaladığını belirten Aras, “Toplumun çok geniş ihtiyaçlarına hizmet verir duruma geldik. O yüzden özellikle bu bahsettiğimiz konular, toplumsal bütün konularda da söyleyecek sözümüz olması lazım. Belediyelerimizin bu konuda da yine rehberliğini yapmaya olarak hazırız. Bu konuda da çalışmaları sürdüreceğiz. Yaptığımız iyi uygulamaları belediyelerimiz arasındaki uygulamaları paylaşmak durumundayız. Herhangi bir üye belediyemizin iyi bir uygulaması varsa bunu diğer belediyeler de öğrenmek durumunda” dedi.
YENİLENEBİLİR ENERJİ VURGUSU
Aras, iklim krizinin artık göz ardı edilemeyeceğini belirterek, belediyelerin yenilenebilir enerjiye yönelmesi gerektiğini söyledi. Aras, “Yani çevreye yeni bir gözle bakmamız gerekiyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Bu konuda da biz Yine belediyelerimize rehberlik etmeye hazırız” diye söyledi.
‘EŞİT, ADİL BİR GELECEĞİ BİRLİKTE İNŞA EDEBİLİRİZ’
Konuşmasının sonunda, bölgesel savaşlar ve mülteci krizlerinin yerel yönetimler üzerinde baskı oluşturduğunu ifade eden Aras, “Bugün İsrail'in zulmünü düşünün. Orada kırk binin üzerinde 40 binin üzerinde Filistinli kardeşimiz maalesef hayatını kaybetti. Bu zulüm yüzünden ve dünya sessiz kalıyor. Bir taraftan Ukrayna, Rusya savaşı, bir taraftan her an İran'ın ve bölgesel olarak diğer ülkelerin bu savaşlara dahil olma tehditleri, aynı zamanda bunlardan kaynaklanan kitlesel göçler, ülkemizi tehdit etmekte mülteci krizleri ülkemizi tehdit etmekte, ciddi sıkıntılar var. Ama şuna inanıyoruz ki bizler eğer doğru çalışırsak yerelde halkımızın temsilcisi olan birinci temsilcisi olan yerel yönetimler, belediyeler doğru çalışırsa, eşit, adil, demokratik bir geleceği hep birlikte inşa edebiliriz diye düşünüyorum” dedi.
ÜYELİK ÜCRETLERİNE ZAM
Birlik üyelerinden alınan yıllık ücretlere zam yapıldı. Yeni ücret tarifesi şu şekilde belirlendi:
20 bine kadar nüfusu olan belediyeler: 5.000 TL
20 bin 1 - 50 bin nüfus arası: 8.000 TL
50 bin 1 - 100 bin nüfus arası: 12.000 TL
100 bin 1 - 200 bin nüfus arası: 20.000 TL
200 bin 1 - 300 bin nüfus arası: 25.000 TL
300 bin 1 - 400 bin nüfus arası: 45.000 TL
400 bin 1 ve üzeri nüfus: 60.000 TL
Büyükşehir belediyeleri: 150.000 TL
Bir belediye başkanının zamları az bulduğunu belirtmesi üzerine Başkan Ahmet Aras, "Mayıs ayında ücretleri tekrar değerlendirebiliriz. Amacımız belediyelerimize yük olmak değil." açıklamasını yaptı.
LOGO DEĞİŞİKLİĞİ GÜNDEMDE
Toplantıda logo değişikliği konusu da ele alındı. Üyelere dört farklı tasarım sunulurken, logoların internet sitesinde yayınlanarak yeniden oylamaya açılacağı duyuruldu.