Bazı meslekler yalnızca bir iş değil, kuşaktan kuşağa aktarılan bir yaşam biçimidir. İzmir İtfaiyesi bünyesinde görev yapan 64 yaşındaki Haki Arduç ile 36 yaşındaki oğlu Erdal Arduç’un hikayesi de bu duygunun en güçlü örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Baba Arduç, 33 yıldır İzmir’de yangınlara, kazalara ve afetlere müdahale eden deneyimli bir itfaiye şoförü olarak görev yapıyor. Oğlu Erdal Arduç ise çocukluk yıllarında hayranlıkla izlediği babasının izinden giderek aynı teşkilata katıldı.

Güç’ten WhatsApp tartışması yorumu: Uzlaşı sağlandı, bizim için önemli bir konu değil
Güç’ten WhatsApp tartışması yorumu: Uzlaşı sağlandı, bizim için önemli bir konu değil
İçeriği Görüntüle

Bugün baba ve oğul, aynı üniformayı taşıyor; aynı çağrı merkezinden gelen ihbarlara koşuyor, aynı tehlikelerin karşısında omuz omuza mücadele ediyor. Onlar için Babalar Günü, yalnızca aile içinde kutlanan özel bir gün değil, yıllar içinde ortak bir mesleğe dönüşen sevginin, fedakarlığın ve sorumluluğun da adı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan Arduç ailesi, itfaiyeciliğin zorluklarını, aile bağlarını ve meslek aşkının nasıl mirasa dönüştüğünü anlattı.

Çocukluk kahramanı babasıydı

Erdal Arduç için itfaiyecilik, çocukluk yıllarından bu yana hayatının merkezinde yer aldı. Babasının görevden döndükten sonra anlattığı olayları dinleyerek büyüyen Arduç, her kurtarma hikayesinde bu mesleğe biraz daha yakınlaştı. Yangınlara müdahale eden, kazalarda can kurtaran, insanların en zor anlarında yanlarında olan babası, onun gözünde yalnızca bir baba değil, aynı zamanda bir kahramandı.

Yıllar içinde bu hayranlık yerini kararlı bir meslek tercihine bıraktı. Girdiği sınavları başarıyla tamamlayan Erdal Arduç, 2012 yılında itfaiye eri olarak göreve başladı. Bugün Merkez Yenişehir İtfaiye Grubu’nda itfaiye çavuşu ve amir yardımcısı olarak görev yapan Arduç, evli ve Toprak adında 10 yaşında bir çocuk babası.

Erdal Arduç, meslek seçiminde en büyük payın babasına ait olduğunu belirterek, çocukluğundan itibaren onun disiplinini, özverisini ve görevine bağlılığını gözlemlediğini söyledi. Babasının yıllarca aynı sorumluluk duygusuyla çalışmasının kendisine yol gösterdiğini ifade etti.

21.06.2026 1E69A95A A8B6 45F0 8Ccb 38F9B6Aebc79

En büyük hedefi babası kadar başarılı olmak

Erdal Arduç, babası Haki Arduç’un mesleğine ömrünü adadığını belirterek, onun çalışma biçiminin kendisi için her zaman örnek olduğunu dile getirdi. Babasının görevini büyük bir dikkat, sevgi ve disiplinle yaptığını anlatan Arduç, aynı çizgiyi sürdürmek için çaba gösterdiğini söyledi.

“Babam görevine ömrünü adamış bir insan. İşini büyük bir sevgi ve özveriyle yapıyor. Onu örnek alarak ben de mesleğimi aynı tutkuyla sürdürüyorum. Çocukluğumdan beri görevini nasıl yerine getirdiğini gözlemleme fırsatı buldum. Görevine gösterdiği özen ve disiplin benim için her zaman örnek oldu. En büyük motivasyonum da en az onun kadar başarılı bir itfaiyeci olabilmek” diyen Erdal Arduç, babasıyla aynı teşkilatta çalışmanın kendisine ayrı bir gurur verdiğini belirtti.

Baba-oğul ilişkisinin görev sırasında profesyonel bir sorumluluğa dönüştüğünü ifade eden Arduç, yangınlarda, kurtarma operasyonlarında ve afetlerde birbirlerine destek olduklarını anlattı. Aynı üniformayı taşımanın kendisi için büyük bir onur olduğunu söyleyen Arduç, mesleklerini en iyi şekilde yapmak için birlikte mücadele ettiklerini vurguladı.

Tehlikesi bilinen ama gönülden seçilen meslek

İtfaiyecilik, riskleri baştan kabul edilerek yapılan mesleklerin başında geliyor. Erdal Arduç da bu zorlukları mesleğe başlamadan önce çok iyi bildiğini söyledi. Çünkü yıllarca babasının görev hayatına, yaşadığı zorlu olaylara ve kimi zaman eve yorgun ama huzurlu dönüşlerine tanıklık etmişti.

Yangın, kaza ve afet gibi olaylarda zamanla yarıştıklarını anlatan Arduç, itfaiyeciliğin ancak severek yapılabilecek bir meslek olduğunu belirtti. Babasının 30 yılı aşkın süredir aynı özveriyle çalışmasının, kendisini bu mesleğe daha güçlü bağladığını ifade etti.

Erdal Arduç, kendi oğlunun da ileride itfaiyeci olmasını isteyebileceğini dile getirerek, “Eğer bu mesleği seçer ve en iyi şekilde yaparsa ben de babamın benimle gurur duyduğu gibi onunla gurur duyarım” dedi. Böylece Arduç ailesinde itfaiyecilik sevgisinin üçüncü kuşağa uzanma ihtimali de duygusal bir anlam kazanıyor.

Yangınlara karşı yurttaşlara uyarı

Erdal Arduç, son yıllarda yangınların hem sayısında hem de şiddetinde artış yaşandığına dikkat çekerek yurttaşlara da önemli uyarılarda bulundu. Özellikle orman yangınlarının arttığını belirten Arduç, küçük bir ihmalin büyük felaketlere yol açabileceğini söyledi.

Babasıyla birlikte birçok büyük yangında görev yaptıklarını anlatan Arduç, yangına neden olabilecek davranışlardan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Sigara izmaritlerinin doğaya atılmaması, yanıcı atıkların gelişi güzel bırakılmaması ve özellikle yaz aylarında açık alanlarda daha dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Arduç’a göre yangınla mücadele yalnızca itfaiyenin görevi değil, toplumun tamamının sorumluluğu. Her yurttaşın göstereceği küçük bir dikkat, büyük kayıpların önüne geçebilir.

Bir babanın en zor anı

İzmir İtfaiyesi’nde 33 yıldır şoför olarak görev yapan Haki Arduç, oğluyla aynı safta çalışmanın kendisi için tarif edilmesi zor bir duygu olduğunu söyledi. Yıllardır severek yaptığı mesleği oğlunun da seçmesinden gurur duyduğunu belirten Arduç, çocuklarının küçükken itfaiyeye gelip gittiğini ve yaşadığı olayları ilgiyle dinlediğini anlattı.

“Oğlumla birlikte görev yapmak gurur verici. İşimi severek yapıyorum. Çocuklarım küçükken itfaiyeye gelir gider, yaşadığımız olayları anlatırdım. Onlar da büyük bir ilgiyle dinlerdi. Oğlumun bu mesleği seçmesinde bunların etkisi oldu. Birlikte birçok olaya gittik. Gerçekten gurur duyulacak bir meslek yapıyoruz. İnsanların canını ve malını kurtarmaya çalışıyoruz” diyen Haki Arduç, itfaiyeciliğin gönül işi olduğunu vurguladı.

Ancak aynı mesleği paylaşmanın bir baba için ağır bir tarafı da var. Haki Arduç, sahada profesyonel davranmak zorunda olsa da oğlunu ateşin içine göndermenin kolay olmadığını söyledi.

Ateşin içinde gurur ve endişe

Yangınlarda insanların canını kurtarmaya çalışırken, geride bıraktıkları evlerini, eşyalarını ve emeklerini de korumak için mücadele ettiklerini anlatan Haki Arduç, bu mesleğin büyük bir özveri istediğini belirtti. İnsanların panikle uzaklaştığı yere itfaiyecilerin koşarak girdiğini söyleyen Arduç, bu nedenle mesleğin ancak gönülden yapılabileceğini ifade etti.

Bir baba olarak zaman zaman endişelendiğini de saklamayan Arduç, “Her ne kadar sahada profesyonel olsak da kendi canımdan birini ateşin içine göndermek kolay değil. O anlarda ‘Acaba oğlumun başına bir şey gelir mi?’ diye düşünmeden edemiyorum. Ama yaptığı işten dolayı onunla gurur duyuyorum. Bu mesleği seçmesindeki en büyük etken babası, atası. Hiçbir zaman oğlumun bu işi seçmesine karşı çıkmadım. Yardımseverlik güzel bir duygu” sözleriyle duygularını anlattı.

Kaynak: Haber Bülteni