Avrupa Birliği (AB) liderleri, Ukrayna’ya mali destek sağlamak için Brüksel’de olağanüstü zirve düzenlerken, Avrupalı çiftçiler de AB’nin tarım politikalarına karşı tepkilerini gösterdi.

Avrupa Parlamentosu’nun önünde toplanan çiftçiler, artan maliyetler, çevre düzenlemeleri ve dış rekabet nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Çiftçiler, lastik ve pankart yakarak, parlamento binasına yumurta atarak ve havai fişek patlatarak eylemlerini sürdürdü.

Brüksel’in ana yollarını yaklaşık 1000 traktörle trafiğe kapatan çiftçiler, “Yeryüzünü seviyorsanız, onu yönetenleri destekleyin” ve “Çiftçi yoksa gıda da yok” yazılı pankartlar taşıdı. Çiftçiler, AB’nin tarım sektörüne daha fazla destek vermesini ve çiftçilerin gelirlerini korumasını istedi.

Adalar'da korkutan deprem! Adalar'da korkutan deprem!

AB’nin tarım politikaları eleştiriliyor

Avrupalı çiftçiler, AB’nin Yeşil Mutabakat kapsamında getirdiği iklim hedefleri, pestisit ve gübre kullanımı kısıtlamaları, su yönetimi kuralları ve tarımsal mazot sübvansiyonlarının azaltılması gibi politikaları eleştiriyor. Çiftçiler, bu politikaların maliyetlerini artırdığını, üretimlerini düşürdüğünü ve rekabet güçlerini azalttığını savunuyor.

Ayrıca, çiftçiler, AB’nin Ukrayna, Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerle yaptığı ticaret anlaşmalarına da karşı çıkıyor. Çiftçiler, bu ülkelerin hayvan refahı, gıda güvenliği ve çevre standartları konusunda AB ile aynı seviyede olmadığını, bu nedenle de ucuz ve kalitesiz ürünlerle piyasayı bozduklarını iddia ediyor.

Çiftçilerin eylemleri Avrupa’ya yayıldı

Avrupalı çiftçilerin protestoları, son aylarda Almanya, Fransa, İspanya, Belçika, Hollanda, Polonya, İtalya ve Macaristan gibi birçok ülkede görüldü. Çiftçiler, hükümet binaları, meclisler, limanlar, otoyollar ve köprüler gibi stratejik noktaları traktörleriyle işgal ederek seslerini duyurmaya çalıştı.

Çiftçilerin eylemleri, bazı ülkelerde hükümetlerin geri adım atmasına neden oldu. Örneğin, Fransa’da hükümet, mazot sübvansiyonlarını kaldırmaktan vazgeçtiğini, su kullanımı için ek ücret almayacağını ve glifosat gibi tartışmalı ot öldürücülerin yasaklanmayacağını açıkladı. Ancak çiftçiler, bu adımların yeterli olmadığını ve eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

Kaynak: AA