MERT YASİN ALPDÜNDAR- Türkiye’de genel olarak Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilişini anmak için Muharrem ayının onuncu gününde yapılan Aşure Günü, bu yıl 28 Temmuz’a denk geldi. Anadolu topraklarında yüzyıllar boyunca sürdürülen bir gelenek olan Aşure Günü’nde ‘aşure’ tatlısı yapılarak, komşulara dağıtırken, aşurelik malzemelerin fiyatlarındaki artış göze çarptı. Marketlerin internet satış fiyatlarına göre; 60 kişilik aşure yapılması durumunda, fiyatların ortalama olarak, 1 kilo aşurelik buğday 20 TL, 2 kilo şeker 55 TL, kuru fasulye (500 gr) 35 TL, Nohut (500 gr) 25 TL, 400 gram kuru kayısı 56 TL, 400 gram kuru incir 91 TL , 200 gr kuş üzümü 55 TL, Fındık (200 gr) 57 TL, Ceviz içi (300 gr) 110 TL, Tarçın 100 gr 18 TL, portakal kg 15 TL, susam (150 gr) 40 TL ve aşurelik kasenin tanesinin 1,30 TL olduğu görüldü.  Bu fiyatlara bakıldığında ortalama olarak 1 kase aşurenin maliyeti 11 TL’yi buldu.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Gürer: Tarım işçilerinin olumsuz yaşam koşulları iyileştirilmeli Gürer: Tarım işçilerinin olumsuz yaşam koşulları iyileştirilmeli

PİYASA FİYATLARI UÇTU

Aşure fiyatları pastane ve kafelerdeki satış fiyatları da ciddi yükseldi. Aşure fiyatlarının restoran ve kafelerdeki satış fiyatları 60 liradan başlayıp, 80 TL’ye kadar çıktığı görüldü.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN, HANGİ GÜN 2023?

‘FİYATLARDA İSTİKRAR YAKALANMALI’

İzmir Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Emin Bağcı, tüm ürünlerde olduğu gibi aşurelik malzemelere de zam geldiğini ifade etti. Bağcı, “Zeytinyağında yeni mahsül çıkmadan yüzde 40 zam geldi. Piyasa malesef durmuyor. Sürekli artıyor. Akaryakıt zammı her şeyi tetikledi. Aşure malzemelerinin de piyasadaki diğer mallar gibi fiyatları yükseldi. Bu piyasayı devletin koruması lazım. Seçim zamanına kadar tutulan fiyatlar artık tutulamıyor.” diye konuştu.

Fiyatlarda istikrarın yakalanması gerektiğini söyleyen Bağcı, “Belli bir istikrarın artık yakalanması lazım. Her şeyin fiyatı arttı. Bir bebeğin mamasından tutun, tuvalet kağıtlarına kadar ürünlere anormal derecede fiyatlar yükseliyor. Her şeye zam geliyor ve bu durumdan biz de memnun değiliz. Biz aynı geminin içerisindeyiz.” dedi.

emin-bagci (1)

AŞURE NEDEN YAPILIR?

Muharrem ayı, Türkiye'de aşure ayı olarak bilinir ve bu ayda gerçekleştiğine inanılan birçok olaya ilişkin rivayetler bulunmaktadır. En yaygın olarak bilinenler ise Hz. Nuh'un gemisinin karaya oturması, Hz. Âdem'in tövbesinin kabul edilmesi ve Hz. İbrahim'in ateşten kurtulmasıdır. Bu mübarek ayın 10. gününde ise aşure, Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişini anmak için özel bir anlam taşır. Aşure geleneğini uygulayan topluluklar, bu günde yükledikleri anlama göre aşurenin içine koyulan malzeme, yapılış tarihi ve amacı konusunda farklılık gösterirler. Aşure, farklı topluluklar arasında çeşitlilik ve sayı açısından değişse de, içine konulan malzemelerin zenginliği ile ünlü bir yiyecektir. Genellikle kabuğu alınmış buğday, fasulye, nohut, kayısı, ceviz, üzüm, incir gibi bakliyat ve yemişlerin uzun süre kaynatılmasıyla hazırlanır. Aşure geleneği, yüzyıllardır sürdürülen anlamlı bir adettir. Bu gelenek, insanların bir araya gelerek paylaşma ve dayanışma duygularını pekiştirdiği özel bir ritüeldir. Aşure gününde aileler ve komşular bir araya gelir, büyük kazanlarda pişirilen bu lezzetli tatlıyı birlikte paylaşırlar.

Kaynak: MERT YASİN ALPDÜNDAR