Uzun yıllar Deniz-Kum-Güneş turizminin göklere çıkartıldıktan sonra, yavaş yavaş diğer önemli değerlerimizin de içine katıldığı turizm şekilleri gündeme gelmeye başladı. Bu çok sevindirici bir durum. Umarım bu yolda devam ederiz.
Geçtiğimiz hafta turizm zirvesinde konuşmak için Batman Valiliği tarafından davet edildim. Burada turizmi çeşitlendirme konusunda ilginç görüşler paylaşıldı. Yurt içinden ve yurt dışından önemli turizmcilerin katılımı ve konuşmaları çok ilgi topladı.

Dünya Turizm Örgütü başkan yardımcısı Günter Ihlau da yaptığı konuşmada ülkemizin değerlerini vurgulayarak, dünyanın Türkiye’yi her zaman turizm tercihi konusunda en ön sıralarda tuttuğunu söyledi. Gerek genel konuşmalarında, gerekse uçakta yaptığımız konuşmada, bu kadar değere sahip Türkiye’nin neden hala “en ucuz turizmi” yapmaya çabaladığını anlamadığını söyledi.

Gelelim başlığımıza ; “Deniz-Kum-Güneş” turizmine alternatif ararken, aslında alternatifsiz bir turizme sahip olabileceğimizi de anladık. Günter Ihlau, sağlıkçılara yönelik “Tıbbın Anadolu’daki Kökleri” ve benzeri programlarım konusunda, “Bu programların Yunanistan’da bile alternatifi yok. Bunları neden saklıyorsunuz. Hemen pazara sürün ve tanıtın.” söylemi de benim bu konudaki görüşlerimi destekliyor.
Sonuç olarak, ülkemizin değerlerini önce kendimiz tanıyarak, değişik ilgi gruplarına göre, bunların içinde olduğu programlar hazırlayarak dünyaya sunmamız gerekiyor. Her ne kadar kitle turizmi yapanlar, bu tür butik çalışmalara bıyık altından gülseler de, bu çalışmalar artarak sürmeli.

Kitle turizmi bir yandan devam edecek. Kışla mantığında yapılmış otellerin çok turiste ihtiyacı var. Kitle turizmi de, her şey dahil sistemi de bir süre devam edecek. Ancak katma değeri ve hizmet kalitesi yüksek diğer turizm şekli de çoğalmalı ve çeşitlendirilmeli.

Özellikle ALTERNATİF(siz) Turizm için elimizde çok malzeme var. Hiçbir ülkede olmayan bu kültürel kaynaklar, bize malzeme olmalı. Bu değerli malzemeden sadece bize has turlar planlamalıyız.
Kolay mı ? Değil !
Ancak kesinlikle yapılabilir ve yapılmalı.
Ülkemize, geçmişimize, kendimize olan saygımızdan.