Katılımcıların kampüste hayata geçirilmesini istedikleri çevreci fikirleri broşür haline getirdiği yarışmada; İzmir Ekonomi Üniversitesi'nden Umut Fide, Sıla Serter, Ece Havancı ve Zülfü Haluk Uyumsal'ın oluşturduğu ekip 'tıbbi rotasyon uygulaması' projesiyle öğrenci kategorisinde birinci oldu.

Kentteki 10 yükseköğretim kurumunun güç birliği yaparak oluşturduğu İzmir Üniversiteleri Platformu, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin (İEÜ) dönem yürütücülüğündeki son yürütme kurulu toplantısını gerçekleştirdi. İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, platformun yıl genelinde yaptığı çalışmalar ele alındı.

YAPILAN ÇALIŞMALAR AKTARILDI
'Üniversite İzmir'de yaşanır' sloganıyla yapılan video ve podcast çalışmaları, öğrencilerin performanslarıyla damga vurduğu 'Gençlik Şöleni' ve 'Cumhuriyet Şöleni' ile 'Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat' temasıyla düzenlenen etkinliklere ilişkin detaylı sunum, üniversitelerin yetkililerine izletildi. Toplantı sonunda; İÜP'ün düzenlediği 'Akıllı Kampüs Fikir ve Proje Yarışması'nda dereceye girenler açıklandı. Başarıya ulaşan isimlere belgeleri takdim edildi.

ÖZEL PROJELER
Kampüste çevre dostu hangi projeler yapılabileceği üzerine öneriler geliştiren öğrenciler ve akademisyenlerin üniversitelere model olabilecek fikirler ortaya koyma hedefiyle katıldığı yarışmada, 'akademisyen kategorisinde' İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Cennet Özay ve ekip arkadaşı Rabia Nur Kalem birinciliği elde etti. Özay ve kalem, projelerinde okaliptus bitkisinin kampüste yetiştirilmesini ve ağaç üzerine yerleştirilecek çevre dostu fotoseller yardımıyla elektrik üretilmesini önerdi.

'Öğrenci kategorisinde, birinciliğe layık görülen İEÜ'lü gençler ise, hastanede görev yapan tıp öğrencilerinin günlük işlemlerini kaydedebilecekleri mobil uygulama geliştirilmesi üzerine odaklandı. Öğrencilerin Dr. Öğretim Üyesi Kutluhan Erol'un danışmanlığında hazırladığı projede, evrak doldurmak yerine mobil uygulama üzerinden yapılacak bu işlemlerin süreci hızlandıracağı ve bu sayede her gün yaşanan kağıt israfının da önüne geçileceği belirtildi.

GÜZEL FİKİRLER ORTAYA ÇIKTI
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, platform olarak son 1 yılda 'Sürdürülebilirlik ve Yeşil Mutabakat' temasıyla birçok çalışma yaptıklarını, yarışmanın da bu kapsamda düzenlendiğini belirtti. Aşkar, "Yarışmadaki en büyük amacımız çevre duyarlılığını artırmaktı. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini hayatımızda belirgin şekilde hissediyoruz. Dünya genelinde kaynaklar azalıyor. Yarınların sahibi olan gençlerimiz, çevre konusunda hassas davranmak zorunda. Sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya için bunu yapmak durumundayız. Akademisyenlerimiz ve gençlerimiz, yarışmamızın temasına uygun çok güzel fikirler ortaya koydu" dedi.

Platformun 2023 yılındaki yürütücülüğünü İzmir Demokrasi Üniversitesi'nin üstleneceğini söyleyen Rektör Aşkar, sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir'deki yükseköğretim kurumları olarak güçlü birliktelik sağlayarak 2022 yılında önemli çalışmalara imza attık. Gençlerimizle beraber olduk, kentimiz için katma değer üretmeye çalıştık. Tam uyum içerisinde, diğer şehirlere de örnek olacak bir iletişimle hareket ettik. Cumhuriyet Şöleni, Gençlik Şöleni ve 'Üniversite İzmir'de yaşanır' sloganıyla yaptığımız video ve podcast çalışmaları, bunların en güzel örnekleri arasındaydı."

Kaynak: dha