9 EYLÜL- Aile Destek Programı ödemeleri için geri sayım başladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ailelere ödenen sosyal yardım parasının ne zaman yatacağı sorgulanıyor. Başvuruda bulunan vatandaşlar Aile Destek ödemelerini merak ediyor. Aile Destek Programı kapsamında başvuranlara 1.100 lira ödeniyor! İşte başvuru şartları!

Aile Destek Programı ile ihtiyaç sahibi ailelerin, Haziran 2022-Mayıs 2023 döneminde en fazla 12 aylık süre ile hane içindeki kişi başına düşen gelir tutarına göre belirlenen 4 farklı gelir aralığı için farklı yardım tutarları ile aylık periyotta desteklenmeleri sağlanacaktır.

Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir.

Başvuran kişinin;

  • Türk vatandaşı olmaması,
  • Mavi Kart sahibi olması,
  • Yerleşim adresinin yurt dışında olması,
  • 18 yaşından küçük olması,
  • Hanesinde memur, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında olan kişi ya da kişilerin bulunması,

durumlarında başvurular değerlendirmeye alınamayacaktır.

Bunun yanında başvuranın; cezaevi ve tutukevinde bulunan hükümlü veya tutuklu olması, öğrenci yurtlarında kalan öğrenci olması, yetiştirme yurdu gibi bakım kurumunda bulunan kişilerden olması ve zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaş statüsündeki askerler olması halinde başvurular hane yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilemeyeceğinden bu kişiler program kapsamı dışında tutulmuştur.

Aile Destek Programı kapsamındaki geçerli başvurular, hanenin sosyoekonomik profilinin ve gelir seviyesinin belirlenmesi için ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına iletilecek olup bu hanelerden 3294 sayılı Kanun kapsamında olduğu tespit edilenler, bu tespiti takip eden ödeme dönemi itibarıyla söz konu destek programından yararlanabilecektir.

Hak sahibi hanelere sağlanacak destek tutarları, hanedeki kişi başına düşen aylık gelirin dâhil olduğu gelir aralıkları göre belirlenmiştir. Bu kapsamda aşağıdaki tabloda yer alan kişi başına düşen gelir tutarı aralıklarına göre;

Kişi başına düşen aylık 

gelir aralığı (TL)

 Aylık Destek Tutarı (TL)

450 TL ve altı

1.250

450 TL üzeri ─ 911,15 TL ve altı

1.100

911,15 TL üzeri ─  1372,30 TL ve altı

950

1372,30 TL üzeri ─  3.800,78 TL’den az

850

850 ile 1.250-TL arasında değişen tutarlarda olmak üzere en fazla 12 ay süreyle Aile Destek Programı ödemesi gerçekleştirilecektir. 12 aylık ödeme döneminin son ödemesi 2023 yılı Haziran ayı için olup bu dönemin ödemesi takip eden Temmuz ayı gerçekleştirilerek söz konu destek programı sona erecektir.

Kapsamın genişletilmesi ile birlikte getirilen Çocuk Destek Bileşeni ile hak sahibi hanelere sağlanacak ek destek tutarları, hanedeki çocuk sayısına göre belirlenmiştir. Bu kapsamda aşağıdaki tabloda yer alan çocuk sayılarına göre;

Hanedeki Çocuk Sayısı

Aylık Destek Tutarı (TL)

1-2 çocuklu hanelere

350

3 çocuklu hanelere

450

4 çocuklu hanelere

550

5 ve üzeri sayıda çocuklu hanelere 

650

350 ile 650-TL arasında değişen tutarlarda ek ödeme gerçekleştirilecektir.

Hak sahiplerinin ve hanelerinin sosyoekonomik durumlarında Aile Destek Programı hak sahipliğini etkileyecek nitelikte değişiklik olduğunun sistem ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından tespiti halinde söz konusu destek programı ilgili hane için durdurulacak olup bu şekilde desteği durdurulan hanelerin ihtiyaç sahipliği durumunun yeniden tespiti halinde Aile Destek Programı yeniden başlatılacaktır.

Bunun yanında Aile Destek Programı başvurusu reddedilen kişilerin sosyoekonomik durumlarının değişmesi ihtimaline istinaden kişilere söz konusu destek programı kapsamında yeniden başvuru yapılması imkânı tanınmıştır.

Aile Destek Programı  İşte başvuru şartları!

Aile Destek Programı başvuru şartları

Hak sahipliği kararı, üç aşamalı bir süreçten geçerek verilir. Bu aşamalar ön eleme, değerlendirme ve hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesinin tespitini içerir.

Başvuran kişinin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerektiği için ön eleme aşamasında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar, Mavi kart sahipleri ve yerleşim adresi yurt içinde olmayanlar başvuruları kabul edilmez.

Ayrıca ön eleme aşamasında, başvuru tarihinde memur, kamu işçisi, noter veya muhtar olarak çalışanlar, yurtdışında çalışanlar, yurtdışı borçlanması bulunanlar veya özel sandıklar kapsamında olanlar ile bu kişilerin yaşadığı hanelerdeki kişilerin başvuruları ön elemeden geçmez.

Değerlendirme aşamasında, ön elemeden geçen başvuru sahibinin yerleşim adresinin kayıtlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından başvuru sahibinin hanesinin sosyoekonomik profili ve gelir seviyesi belirlenir. Bu bilgiler, resmi veritabanlarındaki bilgilerin sorgulanması ve hane ziyaretleri veya hane beyanları ile elde edilir.

Değerlendirme aşamasında elde edilen bilgilerle hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesi hesaplanır. Hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesi, aylık net asgari ücretin 1/3'ünden az ise Aile Destek Programı hak sahipliği kararı verilir, aksi halde başvuru reddedilir.

Cezaevlerinde ve tutukevinde bulunan hükümlü ve tutuklular, öğrenci yurtlarında kalan öğrenciler, bakım kurumlarında bulunanlar ve zorunlu askerlik görevini yerine getiren er/erbaş statüsündeki askerler hane yaklaşımıyla değerlendirilmez ve kapsam dışıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ