Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu'na hapis şoku! Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu'na hapis şoku!

Hindistan, yaklaşık 1 milyon 455 bin aktif asker ve 1 milyonun üzerinde yedek personel ile dünyanın en büyük ordularından birine sahip. Pakistan’ın ise 654 bin aktif askeri ve 550 bin yedek personeli bulunuyor. Savunma bütçesinde de Hindistan, 2024 yılında Pakistan’ın yaklaşık dokuz katı kadar harcama yaptı. Bu, Hindistan’ın askeri modernizasyon ve teknolojiye daha fazla yatırım yapabilmesini sağlıyor.

Sayı ve çeşitlilik Hindistan’da

Kara kuvvetlerinde Hindistan’ın 4.200’den fazla tankı ve 1,5 milyonun üzerinde zırhlı aracı var. Pakistan ise 2.600’den fazla tanka ve 18 binin altında zırhlı araca sahip.
Hava kuvvetlerinde Hindistan, 2.229 uçaklık filosuyla önde. 513 savaş uçağı ve 130 bombardıman uçağı bulunuyor. Pakistan’ın ise yaklaşık 1.400 uçağı var.
Deniz kuvvetlerinde Hindistan’ın 293 gemiden oluşan filosu, Pakistan’ın 121 gemilik filosunun neredeyse iki katı büyüklükte.

Pakistan’da savaş tecrübesi var

Her iki ülke de SİHA teknolojisine ciddi yatırımlar yapıyor. Hindistan, ABD’den aldığı MQ-9B SkyGuardian ve SeaGuardian’larla birlikte önümüzdeki yıllarda 5 bin SİHA’ya ulaşmayı hedefliyor. Pakistan’ın SİHA sayısı daha az olsa da, yerli üretim Burak SİHA’ları ve Türkiye ile Çin’den aldığı gelişmiş SİHA’lar ile savaş alanında önemli bir tecrübeye sahip. Pakistan’ın SİHA’ları 2015’ten bu yana terörle mücadele operasyonlarında aktif şekilde kullanılıyor.

Karşılıklı caydırıcılık dengesi

Füze teknolojisinde Hindistan’ın elinde kısa, orta ve uzun menzilli çok çeşitli balistik ve seyir füzeleri bulunuyor. Agni serisi füzeler, Çin’i hedef alabilecek kapasitede. Pakistan ise kısa ve orta menzilli balistik füzelerle “tam spektrumlu caydırıcılık” stratejisini uyguluyor.

Nükleer silahlarda ise iki ülke birbirine çok yakın. Hindistan’ın 172, Pakistan’ın ise 170 civarında nükleer savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor. Her iki ülkenin de nükleer cephaneliğinin tam olarak ne kadarının operasyonel olduğu bilinmiyor. Hindistan, “ilk kullanmama” doktriniyle hareket ederken, Pakistan daha esnek bir nükleer caydırıcılık stratejisi izliyor.

Kaynak: haber merkezi