Haber/Vesile KARDAŞ
Vegan Derneği Türkiye (TVD), vegan öğrencilerden kendilerine gelen vegan beslenme talebini iletmek için Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) ziyarette bulunmuştu. Ziyaretin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen hiçbir işlem yapılmayınca dernek, yazılı başvuruda bulundu. Fakat YÖK tarafından talebe ilişkin somut ve yapıcı bir adım atılmadığından Vegan Derneği, YÖK’e karşı Danıştay’da dava açtı. TVD Kurucu Başkanı Ebru Arıman vegan menü mücadelelerini şöyle anlattı; “Türkiye çapında 2022 itibariyle 205 üniversite ve her üniversite yönetiminin de menü planlama noktasında farklı yaklaşımları var. Bu da üniversiteler arasında eşitsizliğe neden oluyor. Öğrenci yemekhaneleri öğrencilerin, çeşitli ve ekonomik şekilde beslenebildiği alanlar, üstelik bulundukları alanlarda farklı restoran alternatifleri de yok ya da sınırlı. Vegan öğrencilerin birçok üniversite yemekhanesinden yeterince istifade edemediklerini aldığımız şikayetlerden/başvurulardan net olarak biliyoruz. Bu durumda öğrenciler ya aç kalıyor ya da yardımcı yemeklerle tek tip ve sağlıksız beslenmek zorunda bırakılıyorlar. Bir beslenme şekli gibi görülen veganizm bir diyet değil, vicdani bir bakış açısı. Bu doğrultuda Anayasa'nın 24. Maddesi itibariyle korunması gereken temel bir hak iken, bizler bu hakkın temini için ekstra bir çaba harcamak ve mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Bu çabanın sonucu da her zaman olumlu sonuçlanmıyor.”

YÖK ÇÖZÜM ÜRETMİYOR
Tek tek üniversite bazında mücadele etmenin, işin içinden çıkılamaz karmaşık ve yorucu bir süreç olduğunu ifade eden Arıman, “Üniversitelerin bağlı bulunduğu ve öğrencilerin sağlıklı beslenme hakkını da bizzat teminle yükümlü YÖK'ün aynı zamanda kamuyu da temsil ediyor olması sebebiyle sorumluluğu bulunuyor. Bu sorumluluğun bilinciyle Vegan Derneği olarak YÖK'ü 1 Kasım Dünya Vegan Günü’nde ziyaret ederek üniversitelerde yaşanan sıkıntılar konusunda kendilerinden destek talebinde bulunduk. Aradan geçen 6 ay zarfında hiçbir somut adım atılmamış olması nedeniyle bu defa Nisan ayında yazılı talebimizi sunduk. Yaptığımız yazılı başvuru sonucu yine sorumluluk almayarak üniversite yönetimlerini adres gösteren ve sorunun çözümü noktasında hiçbir yapıcı/somut müdahalede bulunmayan YÖK’den gelen yanıta karşı Danıştay’da dava açarak kronik hale gelen beslenme problemleri konusundaki mağduriyetlerin giderilmesini talep ettik” diye konuştu.

VEGAN MENÜ ÇIKARAN DA VAR
Öğrencilerin talepleri sonucunda birçok üniversite rektörlüğüne vegan menü için başvuruda bulunduklarını belirten Ebru Arıman sözlerini şöyle sürdürü: “Boğaziçi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi yemekhanelerinde, vegan/vejetaryen alternatifler sunulmaya başlandı. Buradaki hak mücadeleleri öğrencilerin talepleriyle başlıyor. Bizler dernek olarak bu haklı taleplerinde yanlarında durmaya, destek olmaya çalışıyoruz. Bugüne dek birçok üniversite rektörlüğüne başvurumuz oldu. Şu ana kadar yanıt alamadığımız ve somut çözüme kavuşturamadığımız üniversiteler de mevcut, olumlu sonuç aldıklarımız da, henüz hiçbir başvuru yapılmayan üniversiteler de. Üniversite sayısının fazla olması (205), başvuruların sağlıklı yürütülebilmesi ve takibini zorlaştırıyor. Öncelikle öğrencilerin yaşadığı mağduriyetler ve başvurular üzerinden harekete geçiyoruz. Ancak bu haksızlığa karşı, sadece sayıca az olduğu için sonuç alamayacağını düşünerek gerekli girişimlerde bulunmayan küçük öğrenci grupları da olduğunu biliyoruz. Bir hakkın temini için sayıca üstün olmak gerekmiyor. Bu 1 kişiyi de yaşatılsa 100 kişiye de yaşatılsa hak kaybı çünkü. Beslenme hakkı anayasanın bize verdiği temel haktır.”
 

BİRÇOK KURUMLA GÖRÜŞÜLÜYOR
Vegan menü konusundaki mücadelelerinin sadece üniversitelerle sınırlı olmadığının altını çizen Arıman; “Toplu beslenilen tüm alanlarda yaşanan mağduriyetlere karşı mücadelemiz eş zamanlı yürütülüyor. Bugüne dek, üniversitelerden cezaevlerine, hastanelere hatta askeriyeye kadar birçok kurumla görüşmemiz oldu. Henüz kazanılmış bir mücadele olmasa da bu kurumlara öneri ve dilekçe vermeye devam ediyoruz.” dedi.