Telif Haber/Bahar ATAKAN
14 Temmuz 2021’de yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca, 14 Temmuz 2022 itibariyle ev hayvanı satış yerlerinde (pet shop) ortamın hayvan sağlığı ve etolojisi bakımından uygun olmaması sebebiyle kedi ve köpek bulundurulması yasaklanacak. Ev hayvanı satış yerlerinde kedi ve köpeklere ilişkin katalog ve benzeri görsel bilgiler bulunacak. Müşterilerin seçtikleri kedi ve köpekler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca izin verilen üretim yerlerinden teslim alınabilecek.


PAÇALI: EŞYA ALIR GİBİ
Hayvanları Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER) Başkanı Erman Paçalı, geçen yıl yürürlüğe giren kanunun eksik ve yetersiz olduğunu savunurken, “Kedi ve köpekler pet shop vitrinlerinde sergilenebiliyorlardı. 14 Temmuz itibarıyla katalogdan satılacaklar. Kedi ve köpekler, üretim çiftliklerinde üretilecek. Birer mobilya, beyaz eşyaymış gibi katalogdan satışları yapılacak. ‘Şu kırmızı koltuğu istiyorum’ der gibi satın alınacaklar” ifadelerini kullandı. Paçalı, sözlerine şöyle devam etti: “Fiili olarak pet shoplarda canlı hayvan satışı yasaklanmadı. Sadece bulundurma durumuna yasak getirilecek. O da sadece kedi ve köpekler için. Kuşlar, kafes içerisinde satılabilecek. Kaplumbağa satışı da yapılabilecek. Bu aslında durumu daha da kötüye götürecek. Pet shoplarda küçük vitrinlerde yaşanan hak ihlalleri görünür şekildeydi. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üretim çiftliklerini nasıl denetleyeceği de belirtilmemiş.”

'ASIL SIKINTI ÜRETİMDE'
HAYTAP-Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şenpolat ise bir yıllık ertelemenin mevcut kedi ve köpeklerin satılması için yapıldığını öne sürerken, pet shopların satışlarını katalog ve broşürün yanı sıra internet üzerinden de yapabileceğini belirtti. Şenpolat, asıl sıkıntının dükkanların içindeki küçük kafeslerde olmadığını, üretim aşamasında yaşandığını savundu.