Hamilelik, başlı başına farklı bir dünya. Bu dünyada, bebeğini en sağlıklı yoldan kucağına almak isteyen ebeveynlerin dikkat etmesi gereken birçok konu var. Fakat bu dünyada belki de en ayrı tutulan nokta tüp bebek hamileliği. Bu yazıda tüp bebek hamileliğinde dikkat edilmesi gereken noktaları bulacaksınız. Öncelikle:

Tüp bebek nedir?
Tüp bebek tedavisi, doğal yollardan gebelik şansı bulunmayan ya da az olan çiftlerde ebeveyn olma şansını artıran bir yöntemdir. Basit olarak anlatmak gerekirse tüp bebek, kadından alınan yumurta ve erkekten alınan spermin laboratuvar ortamında döllenerek embriyo oluşturulmasıdır. Oluşturulan embriyo sonrasında kadın rahmine yerleştirilmektedir.

Tedavi ve gebelik sırasında dikkat edilmesi gerekenler
Beslenmenin psikolojik ve fiziksel etkisi göz önüne alındığında ebeveyn adayları beslenmelerine dikkat etmelidir. Uzman bir diyetisyenle görüşüp aylık programlar hazırlanabilir. Bu sürede çok yemek yemek değil az ve sık yemek önemlidir. Ve alınan vitaminler ve bunların miktarlarına muhakkak dikkat edilmelidir.

Alkol ve sigara birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Bu sebeple tüp bebek tedavisinden en az üç ay önce hem anne hem de baba adayının bunları bırakmış olması gerekmektedir. Enerji içecekleri, kafeinli içecekler, doğal olmayan meyve suları, hazır yiyecek ya da abur cubur olarak adlandırılan ve içerisinde birçok tatlandırıcı, yağ ve renklendirici olan yiyeceklerden uzak durmaya özen gösterilmelidir. Bunlar yerine taze ve organik besinler ile kuruyemişler tercih edilmelidir.

Yine bu dönemde et tüketimine dikkat edilmelidir. Nasıl beslendiği, nasıl kesildiği bilinmeyen etler yerine doğal ortamda yetişmiş, hijyenik koşullarda kesilmiş veya güvenilen bir kasaptan alınacak etler tercih edilmelidir. Özellikle taze balık tüketimi bu süreçte olumlu rol oynamaktadır.

Çay, Türk kahvesi, soda gibi içeceklerin sıvı tüketimini karşıladığı düşüncesi tamamen yanlıştır. Su, bu içeceklerden ayrı tutulmalı ve günde en az iki litre tüketilmelidir.

Ebeveynlerin, tedavinin getirdiği stresten uzaklaşarak fiziksel ve psikolojik olarak rahatlatıcı etkinliklerden bulunması faydalı olacaktır. Psikolojik etkinlik olarak yoga, meditasyon, klasik müzik dinlemek; fiziksel olarak ise doğa yürüyüşleri, hamile pilatesi, anne adayını zorlamayacak fiziksel egzersizler önerilebilir. Unutmayalım ki stres, yalnızca anne adayını değil bebeği de etkilemektedir.

Bir ağrı ya da hastalık durumunda ilaç kullanmadan önce doktora mutlaka danışılmalıdır.

Anne adayı hem tüp bebek tedavisi sırasında hem de hamilelik döneminde ısı değeri yüksek olan Türk hamamı, Fin hamamı, sauna tarzı yerlerde bulunmamalıdır. Baba adayı ise tedavi sırasında ısısı yüksek olan yerlerde bulunmamalıdır. Çünkü bu ısı sperm üretimi ve kalitesini etkilemektedir.

Ve son olarak;

Bu bebeğin barındırdığı DNA, anne ve babanın kendi DNA’sından parçalardır. Bu nedenle tüp bebeğin, doğal yollarla oluşan bebeklerden, tüp bebek gebeliğinin ise doğal yollarla oluşan gebelikten bir farkı olmadığı unutulmamalıdır.