ALS Nedir?

ALS diğer bir adı amyotrofik lateral skleroz nörolojik bir hastalık grubudur. ALS istemli kasların kontrolünü sağlayan sinir hücrelerinin hasar alması sonucu oluşan hastalık, hayati önem taşıyan bazı fiziksel fonksiyonların yetimine sebep olmaktadır. İstemli kaslar olan çiğneme, konuşma, yürüme gibi çok önemli faaliyetlerin yavaşlaması ve bir süre sonra tamamen kaybına sebep olup kişinin ölümüne sebep olan ALS hastalığıyla ilgili araştırmalar devam etmektedir. Kişinin hayati önem taşıyan bazı kas hareketlerini yapabilmesi için beynin ilgili kısmında doğan uyarımlar önce motor sinirleri tarafından alınır ve oradan da omuriliğe ulaştırır. Omurilikten çıkan sinirler ilgili kasa giderek kasılmasını sağlar. Eğer motor sinirlerde herhangi bir hasar oluşmuşsa bu da kişinin gücünü kısmen veya tamamen kaybetmesine sebep olur.

Hastalığın sebepleri?

Dünyanın her yerinde görülen bu hastalıktan muzdarip olan kişilerin hastalığa sebep olan genetik faktörün sadece yüzde beş ile on arasında olduğu tespit edilmiştir. Hastalığı aslında beyin ve omuriliğindeki hasarlı olan proteinlerin iyileşmemesi sonucu olduğu tespit edilmiştir. Protein tamir sürecinin iyi çalışmaması sonucunda hastanın sinir hücrelerinde hasara sebep olmaktadır. Ubiquilin2 proteinin görevi hasarlı ve hatalı proteinleri devre dışı bırakıp motorik sinir hücrelerinin çalışmasını sağlamaktır. Ancak ubiquilin2 proteini tam tersi davranarak çalışmadığını hatta hasarlı proteinlerle birlikte sinir hücrelerinde biriktiği ortaya çıkmıştır. Bu durum hastalığın aşama aşama kötüleşmesine sebep olmaktadır.

Hatalığın tedavisi

Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking’in de genç yaşta yakalandığı hastalık halk arasında kas erimesi olarak da bilinir. Bu hastalıktan dolayı kısa sürede yaşamınızı yitireceğinize dair fikirleri, 55 yıl bu hastalıkla yaşayarak tersini ispatlayan Hawking, araştırmalarına da devam etmiştir. Hastalığın bazı kaslara zarar vermediği bilinmektedir. Beynin ve zihinsel faaliyetlere de herhangi bir zararı yoktur.
Hastalığın tedavisi için araştırmalar gün geçtikçe artmaktadır. Hastaya uygulanan bazı ilaçlarla yaşam süresini oldukça uzatmak mümkündür. Sağlık konusunda yapılan araştırmalar sonucunda ilaçlarla vücuttaki glutamat miktarı azaltılmaya çalışılmaktadır. Bu durum hastalığın hızlı ilerlemesine engel olmaktadır. ALS hastaları fiziksel ihtiyaçlarını karşılamadıkları için evde bakım son derece önemlidir. Sadece fiziksel değil sosyal ve ruhsal ihtiyaçları da göz önünde tutulmalıdır. ALS hastaları için uzmanlar tarafından belirlenen özel bir yemek programı da sağlanmalıdır.