Haziran ayının gelmesiyle birlikte Aşure Günü'nün tarihi merak konusu oldu. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in "Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur" sözleriyle önemine işaret ettiği bu özel gün için bekleyiş sürüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2024 takvimine göre, Muharrem Ayı ve Aşure Günü'nün tarihleri belli oldu. Muharrem'in onuncu günü olarak kabul edilen Aşure Günü'nde oruç tutmak bazı alimler tarafından sünnet olarak değerlendiriliyor. Peki, Aşure Günü ne zaman? İşte, Muharrem Ayı orucu ve Aşure Günü hakkında detaylar.

Hicri Yılbaşı ve Muharrem Ayı

Hz. Muhammed'in (S.A.V) Mekke'den Medine'ye hicret ettiği gün olarak kabul edilen Hicri yılbaşı, bu yıl hangi tarihe denk geliyor? Müslüman alemi için kutsal aylardan biri olan Muharrem Ayı'nın 1. günü, Hicri yılbaşı olarak kutlanıyor. Bu ay içinde ayrıca Aşure Günü de idrak ediliyor. Peki, Aşure Günü ne zaman? İşte detaylar.

Bulaşık makinesinde su lekelerini önlemenin yolları Bulaşık makinesinde su lekelerini önlemenin yolları

Aşure Günü Ne Zaman?

2024 yılında, Aşure Günü 16 Temmuz Salı günü başlayacak ve 5 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.

10 Muharrem'de Oruç Tutmanın Hükmü

"Muharrem" kelimesi, hürmet edilen anlamına gelir. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı olarak nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40). Bu niteleme, Muharrem ayının faziletine ve ilahi feyz ve bereketinin bolluğuna işarettir. Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: "Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır." (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40).

Muharrem’in onuncu günü Aşure Günü'dür. Bu gün oruç tutmak, bazı alimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Resûlullah (s.a.s.), Aşure Günü'nde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara da tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69). Hz. Peygamber (s.a.s.), Medine’ye geldiğinde, Yahudilerin Aşure Günü'nde oruç tuttuklarını görmüş ve "Bu gün niçin oruç tutuyorsunuz?" diye sormuştur. Onlar, "Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu." dediklerinde, Resûlullah da (s.a.s.) "Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım)." buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128).

Aşure Orucunun Fazileti

Hz. Peygamber (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadislerde de bulunmuştur. Bir hadiste, "Aşure Günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim." (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Başka bir hadiste ise, "Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur." (Tirmizî, Savm, 40) ifadesiyle aşure orucunun önemine işaret etmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.), Yahudilere muhalefet etmek için ertesi yıl Aşure orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemiştir (Ebû Dâvûd, Savm, 66). Bu, Aşure orucunun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu günlerinde veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 52; Abdürrezzâk, el-Musannef, IV, 287).

Kaynak: haber merkezi