İsveç'te her yıl verilen Nobel Tıp Ödülü, bu yılın kazananlarını buldu. Ödül, koronavirüs aşılarının geliştirilmesinde devrim niteliği taşıyan mRNA teknolojisinin öncülerine gitti.

Katalin Kariko: mRNA Teknolojisinin Başkan Yardımcısı

Macar asıllı biyokimyager Katalin Kariko, mRNA teknolojisinin geliştirilmesindeki önemli çalışmalarıyla tanınıyor. BioNTech şirketinin kıdemli başkan yardımcısı olan Kariko, Pfizer-BioNTech işbirliğiyle geliştirilen COVID-19 aşısının temelini atmıştır.

Drew Weissman: mRNA Alanının Önde Gelen İsmi

ABD'li immünolog Drew Weissman, mRNA teknolojisinin geliştirilmesindeki katkılarıyla dikkat çekiyor. BioNTech/Pfizer işbirliğiyle üretilen mRNA aşılarının geliştirilmesine önemli destek sağlayan Weissman, Pennsylvania Üniversitesi Parelman Tıp Fakültesi'nde profesördür.

Pandemi Sürecinde Devrim Niteliğinde

mRNA teknolojisi, pandemi sürecinde dünya genelinde milyonlarca insana uygulanarak büyük başarı elde etti. Hızlı geliştirilebilirlik ve etkili sonuçlarıyla mRNA teknolojisi, bilim dünyasında büyük bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Çocuklarda göz sağlığı için "30" kuralı Çocuklarda göz sağlığı için "30" kuralı

Nobel Tıp Ödülleri: Bilime Yapılan Büyük Katkıların Onurlandırılması

Nobel Tıp Ödülleri, bilime ve insanlığa büyük katkılarda bulunan bilim insanlarını ödüllendiren prestijli bir etkinliktir. İsveçli Alfred Nobel'in vasiyeti üzerine kurulan Nobel Vakfı tarafından verilen ödüller, tıp alanında yapılacak önemli keşifleri ve çalışmaları teşvik etmektedir.

Bu yılın Nobel Tıp Ödülü, mRNA teknolojisinin sağlık alanındaki devrimine katkılarından dolayı Katalin Kariko ve Drew Weissman'a verilmiştir. Bilim dünyasına yaptıkları bu önemli katkılardan dolayı kendilerini tebrik ediyoruz.

Kaynak: HABER MERKEZİ