Avusturya’nın ünlü müzayede evi Im Kinsky, Gustav Klimt’in son dönem eserlerinden biri olan ve 1925 yılından beri kayıp olduğu sanılan bir tabloyu bulduğunu duyurdu. Tablo, 1917 yılında yapılmış ve Nazi döneminde Yahudi bir aileden gasp edilmişti. Tablo, 24 Nisan’da Washington İlkeleri çerçevesinde gerçek sahiplerinin mirasçılarına satılacak.

Washington İlkeleri nedir?

Washington İlkeleri, 1998 yılında 44 ülkenin, sivil toplum kuruluşlarının ve sanat uzmanlarının katıldığı bir konferansta kabul edilen bir belgedir. Belge, Nazi rejimi tarafından Yahudi ailelerden zorla alınan sanat eserlerinin geri verilmesi için bir yol haritası sunmaktadır. Belge, sanat eserlerinin kökenlerinin araştırılması, sahiplerinin tespit edilmesi, iade edilmesi veya tazmin edilmesi gibi konularda prensipler içermektedir.

Tablonun hikayesi

Tablo, Gustav Klimt’in ünlü “Altın Çağ” döneminin ardından yaptığı son eserlerden biridir. Tablonun adı "Kadın Portresi"dir ve Klimt’in sevgilisi Emilie Flöge’yi tasvir ettiği düşünülmektedir. Tablo, 1925 yılında Viyana’da bir sergide görüldükten sonra kaybolmuştur. Tablonun, Nazi döneminde Yahudi bir sanat koleksiyoncusu olan Adolf ve Henriette Lieser çiftinden alındığı ortaya çıkmıştır. Çift, 1938 yılında Avusturya’dan kaçmış ve tabloyu arkalarında bırakmıştır. Tablo, onlarca yıl boyunca bilinmeyen bir Avusturyalı tarafından saklanmıştır.

Tablonun satışı

Tablo, Im Kinsky tarafından bulunduktan sonra, Washington İlkeleri uyarınca, Adolf ve Henriette Lieser’in yasal halefleri ile irtibata geçilmiştir. Halefler, tablonun satılmasına izin vermişlerdir. Tablo, 24 Nisan’da Im Kinsky’nin düzenleyeceği bir açık artırmada satılacaktır. Tablonun değerinin 1,5 milyon euro civarında olduğu tahmin edilmektedir. Tablo, satıştan önce dünyanın çeşitli yerlerinde sergilenecektir.

Kaynak: DHA