Dünya Bankası'nın "Büyük Tersine Dönüş: Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) Ülkelerinde Beklentiler, Riskler ve Politikalar" başlıklı raporunda, endişe verici bir tablo ortaya kondu. Raporun bulgularına göre, Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) ülkelerinde yaşayanlar, açlık veya yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kalan insanların yüzde 90'ını oluşturuyor.

Aşırı yoksulluk oranının dünyanın geri kalanındaki ortalamanın 8 katı seviyesinde olduğu belirtilen raporda, IDA ülkelerinde her 4 kişiden 1'inin günde 2,15 doların altında bir gelirle yaşam mücadelesi verdiği kaydedildi. Bu durum, söz konusu ülkelerde yaşayan insanların büyük bir kısmının temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını gösteriyor.

Merkez Bankası Genel Kurulu yarın toplanıyor Merkez Bankası Genel Kurulu yarın toplanıyor

Yarısı Borç Sıkıntısı Yaşıyor

Raporda, IDA ülkelerinin yarısının ya borç sıkıntısı içinde ya da yüksek risk altında olduğu ifade edildi. Bu ülkelerin borçluluk oranlarının artması, kalkınma ve ilerleme için önemli bir engel teşkil ediyor.

Kalkınma İçin Uluslararası Mali Destek Gerekiyor

Dünya Bankası, IDA ülkelerinin kalkınma ve ilerleme kaydedebilmeleri için önemli miktarda uluslararası mali desteğe ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Raporda, bu ülkelerin "uzun süreli durgunluk" riskini azaltmak ve kalkınma potansiyellerini gerçekleştirmek için yatırımlara ve kalkınma programlarına ihtiyaç duyduğu belirtildi.

En Çok Etkilenenler Sahra Altı Afrika Ülkeleri

IDA ülkelerinin yarısından fazlası Sahra Altı Afrika'da bulunuyor. Bunlardan 14'ü çoğunlukla küçük ada devletleri olmak üzere Doğu Asya'da, 8'i ise Latin Amerika ve Karayipler'de yer alıyor. Güney Asya'da Hindistan dışındaki tüm ülkelerin IDA ülkesi olduğu kaydediliyor.

Bu ülkelerin 31'inde kişi başına düşen gelir yılda 1.315 doların altında bulunuyor. Bunların 33'ünün kırılgan ve çatışmalardan etkilenen devletler olduğu belirtiliyor.

Editör: Kazim Bozkurt