Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre: Enflasyondaki artış, kurun durumu ve diğer ekonomik etkenlerden kaynaklı olarak zamdan veterinerlik hizmetleri de nasibini aldı. Yılın başından beri veterinerlik hizmetlerine ortalama olarak yüzde 35 ile yüzde 50 arasında zam geldi. Konu hakkında 9 Eylül Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan İzmir Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selim Özkan, zamların sorumlusunun veteriner hekimler olmadığına dikkat çekerken, “Veteriner hekim hizmetlerindeki artış, veteriner hekimlerden kaynaklı değil ürünlere firmaların yılda 4-5 kere zam yapmasından kaynaklanıyor. Bu artışa rağmen biz veteriner hekimler yılda 1, anormal bir değişim olursa 2 kere zam yapıyoruz” diye konuştu.  

‘ZAMLARIN SORUMLUSU FİRMALAR’

Veterinerlik hizmetlerinin artışının veteriner hekimlerden kaynaklanmadığını vurgulayan Özkan, “Yılın başından veterinerlik hizmetlerinde beridir yüzde 35 ile 50 arasında bir artış var. Veteriner hekim hizmetlerindeki artış, veteriner hekimlerden kaynaklı değil ürünlere firmaların yılda 4-5 kere zam yapmasından kaynaklanıyor. Bu artışa rağmen biz veteriner hekimler yılda 1, çok ciddi bir değişim olursa 2 kere zam yapıyoruz” diye konuştu.

VETERİNER KLİNİKLERİN GİRDİ MALİYETLERİNDE CİDDİ ARTIŞ YAŞANDI

Veteriner kliniklerin özel klinikler olduğunu hatırlatan Özkan, “Veteriner hekimler uygulamalardan muayene ücreti almıyorlar. Buraları özel klinik ve elektrik, kiralar ne kadar arttığı ortada. Bugün bir veteriner hekimin resmi çalışması bugün 45 bin TL. Sigorta, yemeği ve diğer giderlerle birlikte 60 bin TL’nin üstüne çıkıyor. Sene başında 70 TL’ye alınan bir ürün bugün 400 TL. Bir depoya 7 bin 500 TL kira veriyorduk. Bugün oranın kirasına 80 bin TL istiyorlar. Kiralar ortada, Elektrik, su, yanında çalıştığı personel ve girdi maliyetlerinin ne olduğu ortada. Hayvanseverlerin bunları düşünerek zamlardan veteriner hekimleri sorumlu tutmaması gerekiyor” diye söyledi.

Özkan, “Burada en temel sorun yurtdışından gelen ürünlerin girdi maliyetleri bakanlıkta var. Bunların genel giderleri de var. Hesabını yapıp sahaya kaça satıldığını sorgulayacaklar. Veteriner hekimden hizmet alıyorsanız girdi maliyetleri de sorgulanmalı” dedi.  

‘SOKAK HAYVANLARI ZORA DÜŞTÜ’

Petshop sahibi Deniz Çöloğlu Şensoy ise zamlara yetişemediklerini dile getirdi. Şensoy, “Örnek vermek gerekirse bir kedi bir kilo mama, kum kaliteye göre değişiklik gösteriyor. En ucuzunu kullansa bile 200 TL’ye denk geliyor. Türkiye’de sokak hayvanlarının durumu zora düştü. İnsanlar kendi giderlerden kısıp, sokak hayvanlarını beslemeye çaba gösteriyorlar ama önceden 20 kilo mama alabiliyorsa şimdi 5 kilo alabiliyor ya da kaliteyi düşürmek zorunda kalıyor” dedi.

Aydın Ticaret Borsası Üyelerine, İhracat Yıldızları Ödülü Aydın Ticaret Borsası Üyelerine, İhracat Yıldızları Ödülü

deniz-cologlu-sensoy

VETERİNERLİK HİZMETLERİ FİYATLARI

İzmir Veteriner Hekimler Odası internet sitesinde yer alan 2024 yılı klinik poliklinik hayvan hastanesi asgari fiyat listesine göre; hayvan türleri fark etmeksizin muayene-konsültasyon 900 TL, Kontrol ücreti ise 450 TL’ye yükseldi. Geçen sene temmuz ayında açıklanan tarifede muayene-konsültasyon 600 TL, kontrol ise 300 TL idi. Aşılama ve anti paraziter uygulamaların ise kedi ve köpekte farklılık göstermekle birlikte 700 TL ile bin 200 TL arasında olduğu görüldü. Geçen temmuz ayında açıklanan tarifede bu fiyatlar 550 TL ile 900 TL arasındaydı.

Kaynak: HABER MERKEZİ