KAZİM BOZKURT/Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre yurt dışı alışverişlerde vergi ve limitlerde büyük değişiklikler yapıldı. Gümrük vergileri artarken, alışveriş limiti de önemli ölçüde düşürüldü.

Yurt dışından hızlı kargo ile yapılan alışverişlerde vergisiz limit 150 Euro'dan 30 Euro'ya düşürüldü. Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ürünlerde vergi oranı %18'den %30'a, AB dışı ülkelerden gelen ürünlerde ise %30'dan %60'a yükseltildi.

Lüks tüketim ürünlerinde çifte vergi

Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli 4 sayılı listede yer alan lüks tüketim ürünleri için ise (kozmetik, elektronik eşyalar, beyaz eşya vb.) yukarıdaki oranlara ek olarak %20 oranında bir vergi daha uygulanacak.

Merkez Bankası, rezerv biriktirmeyi sürdürecek Merkez Bankası, rezerv biriktirmeyi sürdürecek

TÜKONFED Vergi ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Dr. Şakir Süloğlu

TÜKONFED Vergi ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Dr. Şakir Süloğlu

TÜKONFED: "Piyasayı canlandırabilir ama..."

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Vergi ve Mali İşler Komisyonu Başkanı Dr. Şakir Süloğlu, yaptığı açıklamada yeni düzenlemenin yerli üretimi teşvik ederek piyasayı canlandırabileceğini ancak stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Dr. Süloğlu şöyle konuştu:

 "Bu mal veya eşyaların halkın tüketiminde çokça kullandıkları sarf malzemeleri olduğundan dolayı yerli üreticilerimiz üretime hız verecek, istihdam artacak. Yurt içinde pahalı olarak görüp yurt dışından daha ucuz aldığı mal ve eşyaların fiyatları, yurt içinde üretim hızlandığından dolayı uygun fiyata ulaşılabilecektir. Bu da halkın eğilimini yurt içi tedarikçilere yönlendirecektir. Haliyle dövizlerimiz yurt dışına çıkmayacağından cari açığımız için olumlu bir netice doğuracaktır. Bir de en önemlilerinden bir tanesi, hazinenin bunu yapmasının sebebi, hazineye vergi geliri olarak da artış sağlayacaktır."

Stokçuluk, fahiş fiyat ve denetim uyarısı

Dr. Süloğlu, stokçuluk ve fahiş fiyat uygulamalarına karşı da dikkatli olunması gerektiğini vurgularken, "Tüketicilerimizin mağdur olmamaları için piyasa denetimi çok önemli. Yurt içi firmalarımız stokçuluk yapmamalı, fahiş fiyat uygulamalarından vazgeçmeli ve kalitesiz mal üretmemeleri gerekmektedir. Bunu da başta Ticaret Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız, Tüketici Konfederasyonumuz ve diğer STK'ların denetlemesi gerektiğine inanıyorum. Eğer yurt içindeki firmalarımız, tehlike olarak gördüğüm stokçuluk yapar, fahiş fiyat uygular, 'nasılsa yurt dışından almıyor bizden alıyor' mantığıyla kalitesiz mal üretirlerse, tüketicileri mağdur ederlerse, buna inanmak istemiyorum, ‘Bir yerde bir lahmacun 500 liraya satılıyor’ gibi durumlarla düşülürse, şimdi turistlerin oraya gitmediğini görüyoruz. Bu gibi  karşılaşabiliriz” diye konuştu.

"Denetim mekanizmaları şimdiden kurulmalı"

Süloğlu, "Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve STK'lar şimdiden denetim mekanizmalarını kurmalı. Aksi takdirde iyi niyetle yapılan bu değişiklik, tüketicileri mağdur edebilir" dedi.

21 Ağustos'ta yürürlüğe girecek

Yeni düzenleme, 21 Ağustos 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Yurt dışı alışverişi yapmayı planlayanların bu tarihten önce siparişlerini tamamlamaları gerekiyor.

Editör: Kazim Bozkurt