Datçalılar, harabeye dönen eski hükumet konağının Kültür Sanat Merkezi olmasını istiyor. Datça’nın en turistlik bölgesi, Esenada’da bulunan ve 1988 yılında boşaltıldıktan sonra 2 kez tadilat geçirdiği halde hiç kullanılmayan eski hükumet konağı harabeye döndü.

Sahipsizlikten çürümeye terk edilen ve her an yıkılma tehlikesi yaşayan virane bina Datçalılar’ın büyük tepkisini çekiyor. Datçalı yazar, sanatçı, ressam, şair ve kültür insanlarının oluşturduğu Datça Kültür Sanat Dayanışması (DKSD), hazineye ait olan konağın Datça Belediyesi’ne devredilmesi ve belediyenin bu binaya bir “Kültür Sanat Merkezi” yapması için çok geniş çaplı bir imza kampanyası başlattı.
Dilekçe tüm köylerde, kahvehanelerde, derneklerde imzaya açıldı.
Change.org’da 5.000 imza toplayan Datçalılar, dilekçeyi de imzalamak için adeta seferber oldu.
Datça Kültür Sanat Dayanışması, yetkililerin dikkatini çekmek için “Çökmesini mi bekliyorsunuz?” başlıklı bir afiş hazırladı ve kentin çeşitli bölgelerine astı.
Datça Kültür Sanat Dayanışması’na diğer sivil toplum örgütleri de büyük destek verdi.
Sosyal medyada “Datça Şivesi” isimli geniş katılımlı bir grup, konuya dikkat çekmek için eski hükümet konağında bir toplantı yaptı.
Datçalılar konağın etrafında insan zinciri oluşturarak, seslerini duyurmaya çalıştı.
Hatta yetkililere bir Datça manisi bile gönderdiler,
‘Düvende bez dokumam.
Evde fazla otumam.
Beyhude naz yapıp duma.
Ben bu gonağı gaptımam.’
Tüm bu olayların ardından, CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, TBMM’ye konuyla ilgili bir soru önergesi verdi.
Milletvekili Üstündağ, soru önergesinde “Datça eski hükümet konağı Datça Belediyesi’ne verilsin” dedi.


Datça Belediyesi’ne tahsisi ile adeta çöplüğe dönen hükumet konağının tadilatının yapılarak kültür merkezi haline getirilmesini isteyen Üstündağ, soru önergesinde binanın SİT durumu ile ilgili bilgi istedi ve mülkiyeti elinde bulunduran Maliye Bakanlığı’na, bu konakla ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna verilmiş herhangi bir tadilat ve yapım projesi olup olmadığını sordu.
Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar da, Datçalılar’ın bu konuda kendilerini de yoğun şekilde eleştirdiğini söyledi.
Başkan Uçar, “Vatandaş haklı. Bu bina bu haliyle Datça’ya hiç yakışmıyor. Ancak bizim elimizden bir şey gelmiyor. Çünkü bina hazineye ait. Defalarca bize devir edilmesini istedik ama olumlu ya da olumsuz bir cevap alamadık. Oysa, bize devretseler Datça’ya yakışır bir şekilde binayı restore eder ve bir kültür sanat merkezi haline getiririz. Bunu yapacak gücümüz var. Böylece halkın isteğini de yerine getirmiş oluruz. Yeter ki, hazine binayı belediyeye devretsin.” dedi.
Bu arada binadaki çöplerin çevreye koku yayması üzerine Datça Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürlüğü konağın içindeki pislikleri temizledi.

CHP Muğla Milletvekilleri Nurettin Demir ve Ömer Süha Aldan da Datçalılar'ın eylemine destek verdi.