Konak Belediye Başkanı Pekdaş, istifası istenen belediye başkanları ile ilgili ‘İktidar şantaj yapıyor’ dedi. Pekdaş, müftülere nikah kıyma yetkisine dair ise "İslami rejime geçişin adımları" yorumunu yaptı


Umut KARAKOYUN

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği’ni ziyaret etti. DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı ve şube başkanları tarafından karşılanan Başkan Pekdaş, son günlerin tartışmalı konularından biri olan müftülere nikah kıyma yetki ile AKP’li belediye başkanlarının istifa ettirilmesine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BİRLİK OLMAK GEREKİYOR
Müftüde nikah kıyarsanız İslam dinine göre eş sorumluluklarınız öne çıkar, diyen Başkan Pekdaş; “Oysa hukuk devletinin bireyi olarak haklarımız ve sorumluklarımız var. Bu düzenleme Anayasal bir kurum olan ailenin ve onun hukukunun yerine İslam’i değerlerin hakimiyetine geçişin ilk adımı olur. Bu yasayla hukuk devleti bireyi yerine, itaat eden ‘kul’ yaratılmak isteniyor. Biz hakları, özgürlükleri olan bireyi oluşturmak için çalışmalıyız” ifadelerini kullandı. Bu uygulama ile yavaş yavaş yönetimde İslam’a geçişin adımlarının atıldığını savunan Pekdaş, başka bir bilinci, itaat eden bireyleri, İslam’a uygun davranış kalıpları uygulayan kulun yaratılmak istendiğini söyleyerek, bu nedenle daha çok sahaya çıkılması gerektiğini ve kol kola daha çok söz söyleme vakti olduğunu vurguladı.

İKTİDAR ŞANTAJ YAPIYOR
Ziyarette AKP’li belediye başkanlarının istifalarına da değinen Başkan Pekdaş, seçilmiş kişilerin şantajla görevlerini bırakmaya zorlandığını savundu. Başkan Pekdaş, “Önce HDP’li belediyelere kayyum atandı, şimdi de istifalar isteniyor. Eğer seçilmiş belediye başkanları partinin ilkelerine göre davranmıyorsa gereken yapılır ve parti yönetimi cezasını verir. O kişiyi partiden atar. Ya da yolsuzluk, hukuka aykırı davrandıysa onun da gereği yapılır. Kimse kimseye şantaj yapamaz. Varsa böyle bir durum yargıya sevk edersiniz. Gerekli görürse yargı görevden alır. Hukuk dışı yöntemlerle, şantajla kişiler cezalandırılıyor” dedi. Pekdaş, şantajın hukuken suç olduğunu ve hukuken suç olan şantajı, hükümet organlarında bulunanların yaptığını ileri sürdü. Pekdaş; “İnsanlardan istifa etmelerini istiyorlar. Yaptıkları suç. Varsa yargıya sevk edersin. Hukuk dışı yöntemlerle, şantajla kişilerle hesaplaşılıyor. Hukuk devletinde bu olmaz. Bu mücadele hayatın içinde sokaklarda alanlarda verilmesi gerekiyor. Biz bir araya gelerek bu hukuksuz yönetime karşı demokrasi cepheleri oluşturup son sürat yola devam etme zorundayız” dedi.

Sokak muhalefetini güçlendireceğiz
DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı ise AKP’nin taşerona kadro verileceği yönünde yaptığı açıklamaları hatırlattı. Kiralık işçi bürolarının hayata geçeceğine işaret eden Sarı, asıl iş verenlerin ortadan kaldırılacağını ve zorunlu bireysel emeklilik sigortalarıyla vatandaşın canının yakıldığını kaydetti. Çalışanların, emeklilerin vergi dilimlerine yönelik artışa da dikkat çeken Sarı; “Ekonomi tıkanmış durumda, işçi sınıfı sadece kendi çalışma koşulları ve iş imkanları için mücadele eden bir sendika değil. Biz, Kasım ayında önümüze bir mücadele hattı koyacağız. Çünkü sokaktan çekildiğimiz anda baskı politikaları kat be kat artıyor. Sokak muhalefetini tekrar hayata geçireceğiz” dedi. Ziyaret sonunda DİSK üyeleri Başkan Pekdaş’ı çiçek vererek uğurladı.