İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımına kazandırdığı 15 yolcu gemisinden son ikisi de hizmete girdi. Gemilere İzmir'in efsane belediye başkanlarından İhsan Alyanak ile ülkemizin Nobel Kimya Ödüllü Profesörü Aziz Sancar'ın ismi verildi. Büyükşehir böylece, 3’ü arabalı vapur olmak üzere 18 gemilik filosunu tamamlamış oldu.

Toplu ulaşımda deniz taşımacılığının payının arttırılması ve mevcut filonun modern, çevreci ve engelli kullanımına uygun gemilerle yenilenmesi amacıyla “Deniz Ulaşımını Geliştirme Projesi”ni uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda sipariş verdiği 15 yolcu gemisinden son ikisini de törenle hizmete aldı. İzmir’in efsane belediye başkanlarından İhsan Alyanak ile ülkemizin Nobel Kimya Ödüllü Profesörü Aziz Sancar’ın isminin verildiği gemiler, Bostanlı İskelesi’nden seferlerine başladı. Başkan Aziz Kocaoğlu törene, isteğini kıramadığı bir taksi şoförünün aracıyla geldi. Bostanlı İskelesi’ndeki törene İzmir Milletvekili Atilla Sertel, CHP İl Başkanı Ali Asuman Güven, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İhsan Alyanak’ın oğlu Tevfik Alyanak, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın kardeşi Hasan Sancar, yeğeni Enver Sancar ve çok sayıda Karşıyakalı katıldı.

Başkan Kocaoğlu’na teşekkür

Törende konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise İzmir’in unutulmaz başkanı İhsan Alyanak ile Türkiye’nin gururu Prof. Aziz Sancar’ın isminin verildiği gemileri hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek, “Bu değerli iki ismin bu gemilere verilmesi İzmir’in kadirşinaslığını gösteriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi gerek körfezin temizlenmesi ve toplu ulaşımda daha aktif kullanılması için üzerine düşen görevi sürdürüyor. Toplu ulaşımı yaygınlaştırmak için ilçemize kazandırılan tramvay yurttaşlarımızın ulaşımını kolaylaştırdı. En büyük dileğimiz tramvayın Karşıyaka ile Konak’ı birbirine bağlaması. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu gemilerin denizde barışa, demokrasiye, özgürlüğe yelken açacağına inanıyoruz” dedi.


Körfez’de ilk sefer
Törenin ardından Prof. Dr. Aziz Sancar gemisinin Körfez’deki ilk seferi Başkan Kocaoğlu ve davetlilerin de katılımıyla gerçekleşti. Başkan Kocaoğlu, gemide kaptan koltuğuna oturdu. Başkan Kocaoğlu kaptan köşkünde İhsan Alyanak’ın kızı Asuman Alyanak’ın torunu Murad Alyanak ile keyifli bir sohbet yaptı. Küçük Murad, İhsan Alyanak’ın vefat ettiği 3 Mart’tan tam 1 yıl sonra dünyaya gelmişti.

Uluslararası sefer yapabilecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Deniz Ulaşımı Geliştirme Projesi" kapsamında üretilen 15 yolcu gemisinden 13'ü iç körfez seferleri için dizayn edilirken, Haziran ayında teslim alınan, Karşıyaka-Göztepe –Üçkuyular arasında sefer yapan İhsan Alyanak gemisi ve filonun son gemisi Prof. Dr. Aziz Sancar, Yüksek Hızlı Tekne (HSC) koduna uygun olarak inşa edilerek sertifikalandırıldı. 30 knot hıza ulaşan her iki gemi de uluslararası sefer yapabilecek. Gemiler yakıt ikmali yapmadan 400 mil gidebiliyor.

Bu gemilerde yok yok

Filonun diğer gemileri gibi yapı ana malzemesi, çelikten daha sağlam, alüminyumdan daha hafif, daha dayanıklı, daha uzun ömürlü ve işletme maliyetleri düşük ‘karbon kompozit’ malzemeden üretilen İhsan Alyanak ile Prof. Dr. Aziz Sancar gemisi, 400 yolcu ve 4 adet tekerlekli sandalyeli yolcu kapasitesine sahip. Tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği bulunan gemi, bu sayede iskelelere çok kısa sürede yanaşma ve ayrılma işlemini gerçekleştirebiliyor. Gemiler iki kattan oluşuyor ve ana güvertede kapalı alan, üst güvertede ise kapalı ve açık alan bulunuyor. Konforlu ve ergonomik özellikli koltukları ile geniş koltuk arası mesafesi sağlanıyor. Görme engelli yolcular için hissedilebilir yüzey ve gerekli yerlerde Braille Alfabesi ile yazılmış kabartmalı uyarı ve yönlendirme işaretleri de mevcut. Gemilerde 2 adet erkek, 2 adet kadın ve 1 adet engelli tuvaletlerinin yanı sıra bebek bakım masası da yer alıyor. İzmir'in yeni gemilerinde yolculuk sırasındaki ihtiyaçların giderilmesi için büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri ile televizyon ve kablosuz internet donanımı da oluşturuldu. Gemilerin bir başka özeliği ise 10 adet bisiklet park yerinin bulunması. Yolcuların konforlu bir şekilde seyahat edebilmeleri için iklimlendirme sistemi, can dostlarıyla birlikte seyahat edebilmeleri içinse birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesleri bulunuyor.