İzmir’in nüfus olarak en küçük ilçesi olmasına rağmen, yüzölçümü ile kentin en büyük ilçeleri arasında yer alan Karaburun’da sorunlar birer birer çözüme kavuşturuluyor. Yeniden hizmete alınan Zeytinyağı Fabrikası, üretim kapasitesi iki katına çıkarılan Keçi Peyniri Mandırası, kadınlara yönelik kurslar, gençlere yönelik kurslar ve sportif faaliyetler, çocuklara yönelik sosyal alanlar, köy ve mahalle meydan düzenlemeleri, ilçe merkezi ve Mordoğan’da hizmete alınan yeni kafetaryalar, plaj tesisleri ve sosyal tesisler; üç yılda gerçekleştirilen hizmetlerden bazılarını oluşturuyor.

KAPASİTE ARTTI

Karaburun Belediyesi, ilçedeki kıl keçisi yetiştiriciliğinin artırılması ve bölgeye daha fazla katma değer yaratması amacıyla kurduğu Keçi Peyniri Mandırası’nın 2021 yılında üretim kapasitesini artırdı. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, göreve geldiği andan itibaren mandırada üretilen yarımadaya özgü taze ve salamura sepet keçi peynirinin, kopanisti peynirinin, beyaz peynirin ve lor peynirinin marka hâline getirilmesi için çalışmaları hızlandırıldı. Keçi peyniri çeşitlerinin Karaburun Merkez, Mordoğan ve Eğlenhoca satış yerleri ile daha fazla vatandaşa ulaşmasını sağlayan Karaburun Belediyesi, üreticilerin sütlerini, piyasa fiyatının üzerinde satın alarak hem üreticiye para kazandırıyor hem de tüketicinin sağlık besin almasını sağlıyor. Yarımadadaki diğer üreticiler için de bir tür piyasa yapıcısı işlevi gören Karaburun Belediyesi Keçi Peyniri Mandırası, ilçeye özgü olan ve kaybolmaya yüz tutan keçi peyniri çeşitlerinin hijyenik koşullarda üretimi, paketlenmesi ve pazarlanmasını sağlıyor. Günlük 3 ton olan süt işleme kapasitesi 4 tona çıkarıldı. Tesiste ilk defa geçen kopanisti peyniri üretimi yapıldı. Bölgeye özgü kara keçi yetiştiriciliği teşvik ediliyor. Keçi sütünü piyasa fiyatının üzerinde satın alarak, yetiştiricilere destek veriliyor.

KADINLAR ÜRETİYOR

Karaburun Belediyesi’nin yarımadadaki tarımsal ürünlerin daha fazla katma değer yaratması için 29 Ekim 2020'de açılan Zeytinyağı Fabrikası’nda hem vatandaşların hem de belediyeye ait zeytinliklerdeki ürünlerin sıkımı uygun maliyetle yapılıyor. İlk aşamada günlük 30 ton işleme kapasitesi ile devreye alınan tesis, talebe göre kapasitesi iki katına çıkabilecek şekilde planlandı. Tüm üretim süreçlerinde sadece kadınların çalışıyor olması ile İzmir’de bir ilk olma özelliği taşıyor. Her meslekte ve her işte en üst düzeyde başarı sağlayan kadınlar, Karaburun zeytinyağına da hamarat elleriyle hayat veriyor. Gelecek yıl taş baskı soğuk sıkım işlemine de başlanacak tesisin gıda mühendisi başta olmak üzere operatör, yağ ölçüm, asit ölçüm gibi üretim süreçlerinin tamamında, yörede ikamet eden kadınlara istihdam sağlanıyor.

81 İLİN SOFRASINDA

Karaburun Belediyesi, çok önemli bir yatırıma daha imza attı. Belediye bünyesinde üretim yapan Keçi Peyniri Mandırası ile Zeytin ve Zeytinyağı Fabrikası’nda üretilen ürünler; belediyenin Mimasbel şirketinin www.mimasbel.com.tr internet sayfası aracılığı ile Türkiye’nin 81 iline ulaştırılmaya hazır hâle geldi. Her iki tesiste 2022 yılında yaptıkları kapasite artışı yatırımlarının meyvelerini vermeye başladığına dikkat çeken Erdoğan, “Karaburun Merkez, Mordoğan ve Eğlenhoca’daki satış noktalarımıza vatandaşlarımızın gösterdikleri ilgi bizleri şaşırtacak boyutta yüksek oldu.

Biz de Belediye olarak hem sağlıklı gıdaları uygun hijyen şartları ve güvenli ödeme sistemlerini kullanarak 81 ildeki yurttaşlarımızla buluşturalım hem de Belediyemize kaynak yaratalım düşüncesi ile bir yolculuğa çıktık. Ekibimizle bir projeyi daha tamamlayarak devreye almış bulunuyoruz. Artık Mimasbel şirketimizin internet sayfasına girerek istediğiniz ürünleri kısa bir süre içinde sofranızda bulabileceksiniz” dedi.