Karabağlar Belediyesi tarafından düzenlenen farkındalık seminerlerinde, kadın sağlığının, kadına yönelik şiddetin en riskli alanlarından biri olduğunu vurgulandı.

Karabağlar Belediyesi tarafından semt merkezlerindeki hobi ve mesleki kurslarına katılan kadınlara yönelik, kadın sağlığı semineri düzenlendi. “Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar” konusunda verilen seminerler kapsamında Türkiye Aile Planlama Vakfı bünyesinde Kadın Sağlığı Eğitmeni (KSEP) olarak da görev yapan kurum çalışanlarından Nuray Kaya, riskli ve güvenli davranışlar üzerinden kendi bedenini tanımanın ve önemsemenin değerini anlattı.

Bulaşma yolları


Kısaca “CYBE” olarak adlandırılan bu enfeksiyonların korunmasız cinsel ilişki, kan ya da anne sütüyle hasta veya mikrobu taşıyan kişiden sağlıklı kişiye bulaşan bir grup bulaşıcı hastalık olduğunu aktaran Kaya, “Burada önemle üzerinde durulması gereken konunun mikrobu taşıyan kişinin kendisinde hastalık belirtisi olmasa da bu mikrobu başkalarına geçirebilmesidir” dedi.

Rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin


HIV/AIDS, hepatit B, bel soğukluğu (gonore), Frengi (sifiliz), trikomonas, yumuşak çıban uçuklar gibi çok sayıda cinsel yolla bulaşan enfeksiyon olduğunu söyleyen Kaya, doğru bilginin hayat kurtardığının da altını çizdi. Kaya şunları söyledi: “Kadında tüplerin tıkanmasına ve dış gebeliğe de neden olabilmektedir. Bazıları rahim ağzı kanserine, kadında ciddi hastalık ve ölümlere neden olabilmektedir. Gebelik ve doğum eylemi sırasında mikroorganizmanın geçişi olabileceğinden düşüklere, ölü doğumlara, yeni doğan bebekte kalıcı sakatlıklara ve ölümlere neden olabilmektedir. Bu yüzden sağlık kuruluşlarında rutin kontrollerinizi lütfen ihmal etmeyin.”