İZSU’nun 2020-2024 Stratejik Planı’nın görüşüldüğü Genel Kurul'da, Bütünşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülen köylerde indirimli kullanılan su fiyatlarına yönelik yeni tarifeler de görüşüldü. Buna göre, daha önce 5216 yasa ile tüzel kişiliği kaldırılan yerlerdeki su fiyatlarına uygulanan indirim iptal edildi. Böylece, İzmir’deki 239 eski köy, indirimli tarifeden yararlanamayacak.

İZSU’nun 2020-2024 Stratejik Planı, düzenlenen Genel Kurul’da görüşüldü. AK Parti ve MHP’li meclis üyeleri, plana yönelik eleştirilerde bulundu. MHP Meclis Üyesi Hakan Şimşek, İZSU’nun özel bir şirket olması halinde batacağını savunarak, “Böyle bir yönetim, koordinasyonsuzluk batmaya mahkum. Zorunlu gelirler sayesinde ayakta duruyor. Lütfen bir çekidüzen verilsin” dedi. AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal da, Soyer’in 3 yıl içinde körfezde yüzülebileceğine yönelik yaptığı açıklamaları hatırlattı. Bu açıklamalara rağmen herhangi bir adım atılmadığını ileri süren Hızal, “Sizden aldığımız bilgiler körfezi kirletmeden temizleyeceğimiz yönünde. Bu bir yöntemdir. Ama desteklenmesi gereken bir yöntemdir. Körfezin yapısından dolayı çok uzun yıllar süren bir sürece gireceği konuşuluyor. Bunu hiçbirimiz istemeyiz. Zemin taraması ve balçıkların temizlenmesi gerekiyor. Ciddi bir yatırım planlanması yapılmalı” dedi.

‘5 bin kilometre yağmur suyu hattı yapılması gerekiyor’

Meclis üyelerinin eleştirilerine yanıt veren Tunç Soyer, İZSU’nun en çok arıtma tesisi yapan kurum olduğunu belirterek, “Arkadaşlarımız her gün daha iyisini yapmak için çalışmakta. Stratejik plan, Türkiye’nin hiçbir yerinde olmadığı kadar bilimsel hazırlanmıştır. ‘Ticari bir işletme olsa batar’ denildi. Buna katılmıyorum. İZSU hiçbir kentte olmadığı kadar çok biyolojik arıtma, paket arıtma tesisi yapmış, her yerde iftihar edilmesi gereken bir kurumdur. Yağmur suyu ve pis su hattıyla ilgili bilgisi olan var mı? İzmir’de ne kadar yağmur suyu hattı yapılması gerekiyor? Fikri olan var mı? 5 bin kilometre yağmur suyu hattı yapılması gerekiyor” dedi. İzmir Körfezi’nin temizlenmesine yönelik de açıklama yapan Soyer, şunları söyledi: 

“Bizim bir tarama gemimiz var. Çalışmalar devam ediyor.  Körfezin kendini temizlemesi doğal olarak devam ediyor. Hep söylediğim gibi yeter ki biz kirletmeyelim. Biz tedbirler alıyoruz ve bu devam edecek. Dere ağızlarındaki pislikler kokunun sebebidir. Bunlar temizlenecek.”

Mecliste ‘Sirk’ tartışması

AK Partili Meclis Üyesi Hakan Yıldız’ın eleştirilerine yanıt verdiği sırada sözünün Hüsnü Boztepe tarafından kesilmesi üzerine sinirlenen Tunç Soyer, “Burası sirk değil. Biz bunu TBMM’de çok gördük. Lütfen sözüme müdahale etmeyin. Bilgi sahibi olmadan fikir ifade etmek bize yakışmıyor. Lütfen bilgi sahibi olduktan sonra fikriniz olsun” diye konuştu. Bunun üzerine söz alan AK Partili Hüsnü Boztepe ise, şunları söyledi: 

“Sizin söylediğiniz ‘sirk’ lafı, beni çok üzdü. ‘Seferihisar’daki dönem lay lay lommuş diyen de, Çav Bella ile hoplayıp zıplayan da ben değilim. Çav Bella aslında ağıttır. Ben bu laflarınıza üzüldüm. Ben 6 aylık sürede hiç siyaset yapmadım. Şu ana kadar mecliste siyaset yapmayı düşündüysem Allah belamı versin. Siz CHP binasının nerede olduğunu bilmediğiniz zaman ben 25 yıl siyaset yaptım. Ben solculuğu bilen biriyim. Sirkte maymun olur. Ben 6 aydır burada bir gün dahi siyaset yapmadım. Ama demek ki bundan sonra yapmak gerekiyor.” 

Bunun  üzerine Soyer, “Ben sizin üslubunuzun renkli olduğunu biliyorum. İyi ki bu mecliste varsınız. Beni üzen şey, ben bu meclisi yönetirken kimsenin sözünü kesmiyorum. Daha çok konuşulmasının önünü açıyorum. Israrla ‘müsaade edin’ dememe rağmen ellerinizi kaldırarak yüzüyor gibi yaptınız” dedi.

Kırsal mahallelerin su indirimi kaldırıldı

Genel Kurulda Bütünşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülen köylerde indirimli kullanılan su fiyatlarına yönelik yeni tarifeler de görüşüldü. Yasal düzenlemeler nedeniyle, su fiyatlarında değişiklik yapıldı. Daha önce 5216 yasa ile tüzel kişiliği kaldırılan yerlerdeki su fiyatlarına uygulanan indirim iptal edildiği için İzmir’deki 239 eski köy, artık normal tarifeden yararlanacak. Buna göre vatandaşlar artık indirimli tarifeden faydalanamayacak. Genel Kurul’da İZSU’nun Stratejik Planı oy birliği ile kabul edildi.