Cumhuriyet Dönemi’nin eğitim neferi, Köy Enstitüleri’nin kurucusu Hasan Ali Yücel 57’nci ölüm yıldönümünde Konak’ta anıldı.

Seçkin bir eğitim, kültür ve siyaset adamı olarak kabul edilen Hasan Ali Yücel için vefatının 57'nci yıldönümünde Konak’ta bir anma etkinliği düzenlendi. Konak Belediyesi Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Hasan Ali Yücel ve Köy Enstitüleri Müdürleri’ isimli bir panel yoğun ilgi gördü. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği İzmir Şubesi’nin ev sahipliği yaptığı panel öncesinde köy enstitüsü mezunu öğretmenlerinden oluşan Mandolin Grubu mini konseriyle geceye renk kattı. Daha sonra slayt gösterisi eşliğinde 1938-1946 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı yapan Hasan Ali Yücel’in hayatı izleyiciye aktarıldı. Eğitimci yönüyle, Cumhuriyet Dönemi’nde kazandırdıklarıyla ve örnek kişiliğiyle akıllara yer etmiş Hasan Ali Yücel’in hayatı izleyenlere duygusal anlar yaşattı.

hasan-ali-yucel

BÜYÜK ESERLER KAZANDIRDI


Ankara Fen Fakültesi'nin kuruluşu, Yüksek Mühendis Okulu'nun İTÜ'ye dönüştürülmesi, Ankara Tıp Fakültesi'nin kurulması, Köy Enstitüleri'nin açılması, Doğu ve Batı edebiyatlarının en önemli dört yüzü aşkın klasik eserinin Türkçeye çevrilmesi, ilk telifli Türkçe ansiklopedi olan İnönü Ansiklopedisi'nin ön çalışmalarının başlaması, Devlet Konservatuarı’nın kurulmasını ve Türkiye'nin UNESCO'ya girişini gerçekleştirilmesi gibi birçok önemli olaya Hasan Ali Yücel vefatının 57’nci yıldönümünde bir kez daha özlemle anıldı. Slayt gösterisinin ardından Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Doç. Dr. Güzel Yücel Gier ve Avukat Şahap Cesur Hasan Ali Yücel’i ve Köy Enstitüleri’nin önemini dile getiren, mercek altına alan konuşmalarıyla dünden bugüne ışık tuttu.