İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aliağa Belediye Meclisi'nin, Çaltılıdere Mahallesi'nde 597.5 dönüm arazinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne satışı konusundaki önergeyi reddetmesiyle ilgili, "Bizim derdimiz Aliağa Belediyesi'nin malını almak değil, 600 dönümlük bir alanın kamuda kalmasıdır. Bizde ya da Aliağa Belediyesi'nde farketmez. Aliağa'da kaldıktan sonra bizim problemimiz yoktur" dedi.

İzmir Aliağa ilçesi Çatlıdere Mahallesi'nde belediyeye ait 597.5 dönümlük denize sıfır arazinin encümen kararıyla küçük hissedara satılma girişimi üzerine CHP ve AK Partili Meclis üyelerinin itirazlarıyla başlayan tartışma, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin araziyi satın alma kararı vermesi ve ardından Aliağa Belediye Meclisi'nde yapılan oylamayla son buldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, şufa hakkının (önalım) Aliağa Belediyesi tarafından süresinde kullanılması ve küçük hissedarın arazisinin alınması koşuluyla Büyükşehir Belediyesi'nin araziyi almaya hazır olduğunu belirten yazısına karşın, Aliağa Belediye Meclisi'nde arazinin sadece Büyükşehir'e satışı gündeme alındı. CHP'li üyeler, şufa hakkının kullanılmaması durumunda kamu zararına yol açılacağı itirazında bulundu. Şufa hakkını içermeyen Büyükşehir Belediyesi'ne satış önergesi, CHP ve AK Partili üyelerin oylarıyla reddedildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çaltıdere'deki arazi, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'ın tavrı ve Aliağa Belediye Meclisi'ndeki oylamayı değerlendirdi. Aliağa Belediyesi Emlak Değerlendirme Komisyonu'nun belirlediği fiyat üzerinden araziyi almaya karar verdiklerini belirten Kocaoğlu, "Araziyi almak istememizin nedeni malın kamunun elinde kalmasını sağlamak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin rekreasyon alanı olarak düzenlemesi ve Aliağalıların hizmetini sunmaktı. Aliağa Belediyesi daha önce bize burayı rekreasyon alanı yapmak istediğini bildirmişti. Biz de 1/5000 ölçekli planlarda rekrasyon alanı olarak belirledik. Ancak 1/1000 ölçekli uygulama imar planı sürecinde bu satış işi ortaya çıktı. Bize 'Rekreasyon alanı olarak planlanmasını istiyorum. Ben buraya satacağım' denmedi" dedi.
Çaltılıdere'deki 597 dönüm arazi içindeki 14 dönüm araziyi satın alan kişinin geri kalanını da almak için müracaat ettiğini belirten Kocaoğlu, "Aliağa Belediyesi büyük hissedar olduğu için, satıştan sonra 1 ay içinde şufa hakkını kullanıp 14 dönüm arazinin parasını ödeyerek arazinin tamamına sahip olabilir. Bunun için de hukuki süreci başlatması gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz de Aliağa Belediyesi'ne sürenin dolacağı 25 Ağustos'a kadar şufa hakkını kullanmak için gerekli müracatı yapmasını, Meclis kararına da bunu eklemeseni istedik. Şufa hakkını kullandıktan sonra parselin tamamını İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne pürüzsüz satmalarını istedik. Bunu yazıyla bildirdik" diye konuştu.

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'ın belediye meclisine sadece kararı getirdiğini, şufa hakkını kullanmayı gündeme almadığını belirten Aziz Kocaoğlu, "Büyükşehir olarak biz burayı aldığımızda, Aliağa Belediyesi şufa hakkını kullanmayı 25 Ağustos'ta kaybettiğine göre, küçük hissedar olan şahıs şufa hakkını kullanarak, bizim yatırdığımız parayı ödeyerek araziyi bizden alabilir. Biz bu olasılığın giderilmesini Aliağa Belediyesi'nden istedik. Büyükşehir Belediyesi olarak bunu bile, idari zaafa düşmek istemediğimiz için şufa hakkının kullanılmasını ilçe belediyeden talep ettik" dedi.

Meclis'teki CHP ve AK Partili üyelerin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yazdığı şufa hakkının kullanılmasıyla birlikte satış kararının alınması gerektiği konusu gündeme getirdiklerine, satış kararının böyle çıkması gerektiğini söylediklerini dikkat çeken Kocaoğlu, doğrusunun da bu olacağını, ancak gerçekleşmediğini söyledi.
Kocaoğlu, "Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar şufa hakkının kullanımıyla ilgili bir kararı getirmedi. Meclis üyeleri de satış kararıyla ilgili ret oyu veriyor. Oyçokluğuyla bu karar çıktı. Bizim derdimiz Aliağa Belediyesi'nin malını almak değil, 600 dönüm bir alanın kamuda kalmasıdır. Bölge insanına hizmet etmesidir. Aliağa'da kaldıktan sonra bizim bir problemimiz yoktur. Ha bizde olmuş ha Aliağa'da" dedi.