Çalıştayda, engelli bireylere yönelik hizmetlerin çerçevesinin belirlenerek tüm belediye hizmetlerinin kapsayıcı şekilde sunulmasına yönelik talepler politika belgesi haline getirilecek.

Yerel Yönetimlerde Ayrımcılık ve Hak Temelli Çalıştay

Çiğli Belediyesi, düzenleyeceği çalıştay ile 'ayrımcılık' ve 'hak temelli' engellilik politikası önerileri ile hizmet çalışmalarına yön vermeyi planlıyor. Engelli sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin yanı sıra İzmir'deki belediyelerin engelli hizmetleri birimlerinin sorumluları, baro, oda ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri çalıştay için bir araya geliyor.

Belediye binasının fiziki erişilebilirliği ile ilgili düzenleme çalışmaları da yapan Çiğli Belediyesi, 2-4 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirdiği Kent Sempozyumu'nda “Herkes İçin Erişilebilir Kent” başta olmak üzere birçok oturumda engellilik politikasını ele almıştı. Engellilerin her yurttaş gibi bağımsız yaşayabilmelerini, yaşamın tüm alanlarına etkin ve eşit olarak katılabilmelerini sağlamak amacıyla çalışmalarına devam eden Çiğli Belediyesi, resmi internet sayfasına eklenen “Engelsiz Çiğli” bağlantısı, görmeyenler web sayfası ve “Engel Avı” bağlantısı ile belediye sınırları içerisinde karşılaşılan ayrımcılıkları tespit etmeye çalışıyor.

Görme Engelliler için Brail Alfabesi ile Davetiye

Çiğli Belediyesi çalıştaya davet edeceği görme engelli bireyler için brail alfabeli davetiye ve program akışı hazırlarken etkinlik için düzenlenen afişte ise betimleme yapıldı. Ayrıca işitme engelliler için ise işaret dili bilen tercüman bulunacak.

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün açılış konuşması ile başlayacak çalıştayın öğleden önceki oturumunda “Hak Temelli Yaklaşım”, “Türkiye’de Engellilik Politikası” ve “Engelliler ve Yerel Yönetimler” başlıklı sunumlar paylaşılacak. Öğleden sonra ise yuvarlak masa etrafındaki çalışma gruplarında katılımcıların yerel yönetimlerde hak temelli engellilik politikasına dair önerileri alınacak ve çalıştay rapor haline getirilecek.

Başkan Gümrükçü: "Sorumluluğumuzun Farkındayız"

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, düzenleyecekleri çalıştayla ilgili "3 Aralık'ta ilan edilen Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, merkezi ve yerel yönetimlere de sorumluluklar yüklüyor. Biz de bu sorumlulukların bilinciyle belediyemizin engelli biriminin çalışma ilkelerini belirlemek için 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde çalıştay düzenliyoruz. Katılımcıların yerel yönetimlerde hak temelli engellilik politikasına dair önerilerini alacak ve yol haritamızı belirleyeceğiz. Çiğli Belediyesi olarak engelli bireylerimizin sorunlarını insan hakları bağlamında ele alıyoruz. Bağımsız yaşam ilkesi ve hak temelli engellilik politikasının kurumsallaştırılması için çalışmalarımıza devam edeceğiz." dedi.

Program:

10.00 – 12.00

Açılış Konuşması - Utku Gümrükçü Belediye Başkanı

Bahar Yavuz, Engelli Hakları Aktivisti

“Hak Temelli Yaklaşım”

Adil Çamur, Araştırma Görevlisi, Dokuz Eylül Üniversitesi

“Türkiye’de Engellilik Politikası”

Mahir Işık, Engelli Hakları Aktivisti

“Engelliler ve Yerel Yönetimler”

12.00 – 13.00 Öğle Yemeği

13.00 – 14.00 Çalışma Grupları 1. Oturum (Yuvarlak Masa)

14.00 – 14.15 Ara

14.15 – 15.15 Çalışma Grupları 2. Oturum (Yuvarlak Masa)

15.15 – 15.30 Ara

15.30 – 16.15 Çalışma Grubu Özetlerinin Paylaşılması ve Değerlendirme