Aydın Efeler Belediyesi’nin başvurusu üzerine Türk Patent ve Marka Kurumu, yörenin meşhur Dalama Tandırı’na Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi verdi.

Röportaj / Engin YAVUZ

EFELER07Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan: Birçok ilimizde, bölgemizde tandır yapılıyor ama Dalama’da yapılan bu tandırın lezzeti çok farklı.
Türk Patent ve Marka Kurumu Aydın Efeler Belediyesi'nin başvurusu üzerine 'Dalama Tandırı’nın Efeler’e ait olduğunu tescilledi. Dalama Tandırı’nın Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi’ni, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan’a takdim etti. Adnan Menderes Üniversitesi’nde düzenlenen Akademik yılı ve Teknokent açılışına katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Adnan Menderes Üniversitesi(ADÜ) de düzenlenen öğle yemeğinde Dalama Tandırı’nın tadına da baktı.
ADÜ Restoranda düzenlenen tescil törenine; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Prof. Dr. Engin Yıldırım, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habib Asan başta olmak üzere Aydın protokolünün önde gelen isimleri ve çok sayıda davetli katıldı.

“TANDIR ÜÇÜNCÜ”

Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi töreninde Dalama Tandırı’nın yıllar öncesine dayanan bir lezzet olduğunu belirten Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan şunları söyledi:
“ Efeler İlçesi’nin Dalama Mahallesi’nde süt kuzu ve oğlak etinden yapılan bu tandır 150 yıllık bir geçmişi olan bir gelenek. Bugün de 150 yıl öncesinde olduğu gibi pişirilen, ocağının taşlarının bile özel nitelik taşıdığı bir tandır türüdür Dalama Tandırı. Birçok ilimizde, bölgemizde tandır vardır ama Dalama’da yapılan bu tandırın lezzeti çok farklı. Aydın Valiliği ve ADÜ Rektörlüğü yöresel ürünlerimizin korunması ve tanınmasına yönelik bir kampanya başlatmıştı. Biz de Efeler Belediyesi olarak mahallemizde yer alan bu tandır için coğrafi işaret belgesi almak üzere çalışmalarımızı sürdürdük. Bugün; bizim için ayrı bir güzellik, ayrı bir sürpriz olan Sayın Bakan Özlü’nün katıldığı törende bu belgeyi alma aşamasına geldik. Bu nedenle Sayın Özlü’ye, Sayın Valiliğimize ve Türk Patent ve Marka Kurumu’na, ADÜ Rektörlüğü’ne ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu coğrafi belgenin ne kadar önemli olduğunu ifade etmek gerekirse Aydın’da alınan üçüncü coğrafi belge olduğu için önemlidir. Bu belgelerden ilki incirimiz, ikincisi kestanemiz için alınmıştı. Yerel değer taşıyan ürünlerimiz için aldığımız bu coğrafi belgelerin hem ülkemizin tarihini geleceğe taşımak, hem de sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda gelişmesine çok ciddi önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”

EFELER04

“700 İŞARET DAHA”

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habib Asan 2017 yılını özellikle coğrafi işaretler için bir atılım yılı olarak belirlediklerini hatırlatarak şunları söyledi:
“Bu yılın sonuna kadardn Yılsonuna kadar en az 700 coğrafi işaret tescili yapmayı öngörüyoruz. Geriye kalan iki aylık sürede bu hedefimizi tutturacağız. Türkiye de coğrafi işaret olmayan ilimiz kalmayacak. Aydın ilimizin 2016 yılı itibariyle 578 marka başvurusu ve bu başvuruyla Türkiye’de yirmi birinci, 37 patent başvurusu ile Türkiye’de on altıncı, 37 faydalı model başvurusu ile Türkiye’de on dördüncü ve 194 tasarım başvurusuyla Türkiye’de on altıncı sırada. Hiç kuşkusuz ki bu ilimizin potansiyeli çok çok fazla. Bu etkinliğimizin de coğrafi işaret başvurularının artmasına katkıda bulunacağına, yerel ekonomiyi de canlandıracağına inanıyorum. Tescil işlemlerini tamamlayan Efeler Belediyesi’ni kutluyorum. Dalama Tandırı coğrafi işaretinin başta Aydın’a Efeler İlçesi’ne, ülkemize, üreticilerimize, esnafımıza bol kazanç getirmesini diliyorum.”

“LEZZET TESCİLLENDİ”

EFELER06Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Dalama Tandırı, Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi” takdim töreninde, Aydın’da olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Özlü şöyle dedi:
“Az önce Dalama Tandırı’nı tattık. Gerçekten bu bölgenin çok güzel bir lezzeti, yemeği. Coğrafi işaret konusu Türkiye’de çok bilinen bir konu değil. Türkiye’de potansiyel olarak coğrafi işaret belgesi verebileceğimiz 2 bin 500’e yakın ürün var. Aydın’da coğrafi işaretli üç ürünümüz oldu. Bunlardan biri Avrupa Birliği tescilli, birinin de çalışmaları sürüyor. Avrupa Birliği coğrafi işaretli ürünlerde yaklaşık 20 milyar Euro gelir elde ediyor. Bu çok önemli bir katkı ve Türkiye de yerel ürünler açısından çok zengin. Türk Patent ve Marka Kurumu içinde Coğrafi İşaretler Daire Başkanlığı’nı kurduk. 10 Ocak 2017’de yürürlüğe giren kanunla, coğrafi işaretler konusu yasal zemine kavuşturuldu ve coğrafi işaretler alanında büyük açılım gerçekleştirildi. Coğrafi işaretlerin farkında olup bugün bu tescil belgesini alan başta Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan’a, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı’na teşekkür ediyorum.”


DALAMA TANDIRI
EFELER08Dalama Tandırı, süt kuzu ve oğlak etinden yapılan kendine özgü pişirme usulü bulunan kebap çeşidi. Dalama Tandırı’nın ayırt edici özellikleri ürünün yapımında kullanılan süt kuzu ve oğlakların, doğal ortamda yetişen kekik, meşe, palamut ve pinar gibi bitkileri yiyerek beslenmesidir. Bu bitkiler süt kuzu ve oğlak etine koku ve lezzet katarak etin kalitesini yükseltiyor. Dalama Tandırı, Madran çayı taşlarından örülen 90-100 santimetre yüksekliğinde ve bir metre genişliğinde özel yapılmış kuyularda pişiriliyor. Malzeme seçimi, hazırlanışı ve servisi özel ustalık gerektiren yöresel bir kebap çeşidi.