Özel/Murat ERVİN - Artan maliyetler nedeniyle üretim yapamaz hale gelen ve çektiği kredi borçlarını da ödeyemeyen çiftçilerin tarlaları icradan satılıyor. İzmir'de satışa çıkan 57 farklı parselin toplam büyüklüğü ise 785 bin 901 metrekareyi buluyor. Bu büyüklük, 7 bin 140 metrekarelik futbol sahasından 110; 42 bin metrekarelik alana sahip İstinye Park'tan ise yaklaşık 19 tane daha yapılabilir alana denk geliyor. Toplam 85 milyon 990 bin 240 TL muhammen bedelle satışa çıkan 13 ilçedeki araziler arasında 100 bin 589 metrekareden 93 metrekareye; 17 milyon TL'den 100 bin TL'ye kadar farklı büyüklük ve fiyatta ekilip dikilebilir alan bulunuyor. En fazla icralık olan ilçe 12 parselle Bayındır olurken onu 11 parselle Kemalpaşa ve 9 parselle Ödemiş takip ediyor. Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatifi'nden kredi çeken çiftçilerin yapılandırılmayan borçları içinse son ödeme tarihi yarın sona eriyor. Bu tarihten sonra borcunu ödeyemeyen çiftçilere ve onlara kefil olanlara da haciz işlemi başlatılabilecek.

'HACİZ YAĞACAK'
CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Bekir Başevirgen, Tarım Kredi Kooperatifleri’nden kredi kullanan ve borçları nedeniyle icra takibine düşen çiftcilerle ilgili geçtiğimiz ay Meclis’e verdiği soru önerge verdiğini hatırlattı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin önergeyi yanıtladığını söyleyen Kirişçi, “Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, icra işlemlerinin 30 Eylül 2022’ye kadar durdurulduğunu söyledi. Fakat bu tarihten sonra Tarım Kredi'den kredi kullanıp yapılandırmadan da faydalanamayan çiftçiler için haciz kapıda. Ekim'de çiftçiye haciz yağacak” diye konuştu. Başevirgen, Tarım Kredi Kooperatifleri'ne bağlı 17 Bölge Birliği, 1625 birim kooperatifi ve 1 milyon 100 bin çiftçi ortağı olduğunu da sözlerine ekledi.

'KEFİL DE YANAR'
Çiftçi Sen Genel Sekreteri Adnan Çobanoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemine yönelik açıklamalarını eleştirerek, “KKM'de oluşan faiz yüküne ayrılan para eğer çiftçilere verilseydi bugün icralık olan bu çiftçilerin belki de hepsi borcunu ödemiş hale gelecekti. Ayrıca parası olacağı için atması gereken ilaçları alıp zirai ilaçlama yapabilecek, tarlasını sürebilecek bunun sonucunda da ürün bollaşıp vatandaş çok daha ucuza yiyebilecekti. Diğer yandan 30 Eylül'den itibaren Tarım ve Kredi Kooperatifleri, borçları nedeniyle icra takibine başlarsa sadece borç alan değil ona kefil olan çiftçiler de sıkıntı yaşar” dedi.

'SIR' DENİLİYOR
Atila Sertel (CHP İzmir Milletvekili): KİT komisyonunda bankaları denetlerken haciz edilen tarla, bağ, bahçe ve traktör sayısını sürekli soruyoruz. Banka yetkilileri de ticari sır gerekçesiyle bunları bizimle paylaşmaktan kaçınıyorlar. Ancak görüldüğü gibi gerçekler er ya da geç ortaya çıkıyor.
Bu acımasız sistem kimseye acımıyor. Çiftinin ekeceği tarlayı elinden alıyor. Tarlayı süreceği traktörünü elinden alıyor. Dolayısıyla hem onları üretimden yani para kazanmaktan hem de borcunu ödemekten alıkoyuyor. Bu düzen değişecek. Genel başkanımızın sürekli dile getirdiği gibi çiftçinin traktörüne, tarlasına asla el konulmayacak. Aksine çiftçi üretsin hem kendine hem de ekonomiye katkı sağlasın diye daha çok teşvik edilecek.

BORÇ 13.5 MİLYAR TL
Tarım sektörünün bankalardan aldığı kredi miktarı 233 milyar 333 milyon liraya ulaştı. Bankalar tarafından takibe alınmış borç miktarı ise 3 milyar 532 milyon lira oldu. Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcu ise BDDK Kasım 2021 verilerine göre 10 milyar lirayı geçti. Böylece Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalara olan çiftçinin toplam borcu 13.5 milyar TL'yi aştı.

13 İLÇE, 57 PARSEL

Bayındır: 12

Kemalpaşa: 11

Ödemiş: 9

Tire: 8

Bergama: 5

Kiraz: 3

Torbalı: 2

Urla: 2

Güzelbahçe: 1

Karaburun: 1
Menderes: 1

Menemen: 1

Seferihisar: 1