Geçtiğimiz Pazar günü Karşıyaka Belediyesi tarafından Bostanlı Pazar Yerinde kurulan 2. El Pazarı’nda stant açan gönüllüler Elif Badak ve Meltem Erdoğan, bu tip organizasyonlar sayesinde sokak hayvanları için kaynak yaratabildiklerini anlattı. Hayvansever Badak, “Bizler 10 gönüllü olarak Menemen’de merkeze uzak olan tarla arasında sayıları yaklaşık 1000’i bulan hayvana bakıyoruz. Bu canları doyurabilmemiz için ayda minimum 30 bin liralık mama toplamamız lazım. Migros-HAYTAP projesi sayesinde buradan belli miktarda gıda geliyor ve çok değerli bir esnafımız da mama konusunda destek oluyor ama hayvan sayısı çok fazla olduğu için yeterli gelmiyor. Bizim bireysel çabalarımızla bunca hayvanın besleme, tedavi için klinik masrafları, sahiplendirmeye kadar pansiyon ücretlerini destek almadan karşılayabilmemiz mümkün değil. O nedenle bir süredir belediyelerin kurmuş olduğu ikinci el pazarlarında ve kermeslerde stant açarak buradan yaptığımız satışlardan elde ettiğimiz gelirle Menemen’deki canların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz” dedi.

DESTEK BEKLİYORLAR

Vatandaşlardan da bu anlamda destek beklediklerini söyleyen Badak, “Duyarlı hayvanseverler gerek açtığımız stantlardan alışveriş yaparak gerekse bize satabilmemiz için ürün getirerek ellerinden gelen desteği veriyor ama daha fazlasına ihtiyacımız var. Biz üç haftada bir Bostanlı Pazaryeri’ndeki ikinci el standındayız. Ayrıca Ramazan boyunca her akşam saat 17:00-21:00 saatleri arasında Menemen Tarihi Taşhan’da Üretici Kadınlar Pazarı'nda stant kurduk. Bu pazarın haftada bir Cuma günleri devam etmesi planlanıyor” dedi.

Yıllardır sokak hayvanları konusunda ihmal edilen Menemen’de büyük sıkıntılar yaşadıklarından da bahseden Badak şunları söyledi:

“Bölgemizde sokak hayvanı nüfusu son derece yoğun. Çok sayıda sürü var ve gönüllü sayısı çok az. Maalesef ilçe belediyesi de yetersiz. Son günlerde bizi sevindiren tek gelişme İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kısırlaştırma çalışması yapması oldu. Bunun haricinde zaten sahiplendirme yapabilmek zorken, şimdi yasaklı köpek ırkları nedeniyle işimiz daha da zorlaştı. Yasaya göre yasaklı köpekler kayıtlı olsalar da bir başkasına sahiplendirilemiyor yani devredilemiyor. Birçok hayvansever, yasaklı ırklara kayıt için verilen sürenin dolmasına yakın uysal köpekleri ortada kalmasınlar diye üzerlerine kayıt ettirdi. Yasaklı köpeklerle ilgili bir an önce yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor.”