İngiltere merkezli köpek yardım kuruluşu Guide Dogs’un açıkladığı verilere göre ülkede kayıtlı 8.8 milyon köpekten yüzde 18’i her hafta depresyon, anksiyete belirtileri gösteriyor. Yüzde 74’ünde de zaman zaman depresyon belirtilerine rastlanıyor.

Inews.com’un haberine göre kimi uzmanlar bu durumun pandemi döneminden kaynaklı olabileceği görüşünü paylaşıyor. Pandemi sürecinde insanlarda depresyon ve kaygı bozukluğu gibi rahatsızlıklarının artmasına bağlı olarak köpeklerin de sahiplerinin mental durumundan etkilenmiş olabileceği teorisi üzerinde duruluyor.

Öte yandan uzmanlar şu sıralar köpeklerdeki depresyon belirtilerinin artışa geçebileceğini de düşünüyor. Pandeminin hafiflemesiyle birlikte evde çalışma sistemi de yavaş yavaş son bulmaya başladı. Çalışan köpek sahiplerinin 1.5 yıl aradan sonra ofise geri dönmeleri de köpeklerin evde yalnız kalmaları anlamına geliyor. Bu durumun depresyon belirtilerini tetikleyebileceği düşünülüyor.

BELİRTİLER NELER?

İştahsızlık köpeklerde en temel depresyon belirtisi olarak gösteriliyor. Eğer veteriner kontrolünde köpeğiniz tamamen sağlıklıysa ama yine de eskiden çok iyi olan iştahı kapandıysa bu patili dostunuzun derdinin psikolojik olabileceğine işaret ediyor.

Aşırı ilgi beklentisi de yine köpeğinizin kaygılı olduğunu gösterebiliyor. Onu dolaştırdıktan ve güzelce ilgilendikten sonra başka bir işe giriştiğinizde kısa sürede ortalığı dağıtıyorsa belki de nedeni depresyon olabilir.

Ayrıca, hiperaktivite, aralıksız havlama ve eskiden zevk aldıkları şeylere karşı ilgi kaybı diğer belirtiler.

Boşanma, taşınma, çocukların büyüyüp evden ayrılması gibi büyük değişiklikler de köpeklerde depresyona neden olabiliyor.

Guide Dogs uzmanları şöyle diyor: “Köpeklerin mutlu olmaları için günde bir veya iki kez yürüyüşe çıkarılmalarının yeterli olduğu düşüncesi eskide kaldı. Farklı zihinsel uyarı biçimleri olmadan köpekler, kaygı ve hayal kırıklığı gibi davranışsal sorunların belirtilerini göstermeye başlayabiliyorlar.”

KÖPEK SAHİPLERİ NE YAPMALI?

Peki, köpeklerin depresyona girmelerini önlemek için sahipleri neler yapmalı?

Yiyecek ödüllü bulmacalar: Örneğin köpeğinizin ikram mamalarını fincanın altına saklayın ve doğru fincanı seçtiğinde ödülü almasını sağlayın.

Avlanma içgüdüsünü destekleyen oyunlar: Köpekler doğal olarak avlanma, problem çözme ve oyun oynama dürtüsüne sahiptir. Bunu destekleyecek evde ikram mama bulma oyunları yaratın.

Fiziksel aktiviteler: Yürüyüşe çıkarttığınızda köpeğinizin daha hızlı tempoda yürümesine ve yerdeki cisimleri koklamasına izin vermeyi deneyin.

Köpeğiniz çevik ve hareketli bir ırksa, ağaç kütükleri, alçak duvarlar veya diğer engelleri kullanarak fazla enerjisini yakmasına yardım edin.

Köpeğiniz fazla hareketli değilse, sizin ve mümkünse diğer köpeklerin de dahil olduğunuz oyunlar yaratarak onu katılmaya teşvik edin.

Duyusal aktiviteler: Köpeklere kokulu nesneleri veya ikramları bulmayı öğretin.